След като достигна върха си през 2019 г., потреблението на месо в Европейския съюз намаляваше постоянно, но през 2024 г. тенденцията е била прекъсната, сочат предварителни данни на германската компания „Селскостопанска пазарна информация“, цитирани от електронното издание EuroMeatNews. Потреблението на глава от населениет в ЕС през миналата година е нараснало с 2 килограма спрямо 2023 г., достигайки 66 кг.
Налице са обаче значителни разлики в потреблението в отделните държави-членки. Най-високо на глава от населението е то в Кипър (88 кг), Ирландия (87 кг), Португалия и Испания (по 85 кг). Същевременно с 53 кг Германия е доста под средния показател за ЕС и всъщност сред страните с най-ниско потребление.
От компанията обаче не очакват ръстът в потреблението на месо в ЕС да се превърне в тенденция заради променящите се хранителни навици в общността.