Начало » Новини » Страната
31.12.2015 г.

Време е за капамата на новогодишната трапеза

Честита Нова година!
Време е за капамата на новогодишната трапеза

Sinor.bg

За да сте сигурни, че новогодишната трапеза на 31 декември ще бъде богата, а и няма да отнеме много от времето ви за подготовка на празника, направете традиционната българска капама. Важното е да намерите голям глинен гювеч, в който да подредите продуктите и да ги оставите за 5-6 часа да къкрят на бавен огън. Ако се чудите точно какви продукти ви трябват, всичко е според вашия вкус и този на вашите гости. Според предпочитанията ви може и с тежки меса като свинското, може и с по-леки – пиле, кокошка, агнешко.

Даваме ви примерни съставки, от които да изберете подходящите за вашия вкус.

1 кг. свинско месо, от което половината може да е месо, половината наденички.

6 бр. пилешко месо - бутчета или пържолка, 1 малка зелка – кисело зеле, половин килограм кайма, половин чаена чаша ориз, 1 глава лук, сол, черен пипер, червен пипер, 150гр. сланина

Дафинов лист -идеален за зелето, кимион - идеален за месото, 1 чаена чаша червено вино, 1 чаена чаша вода.

За тази рецепта и продукти ще използваме глинен съд с вместимост около 5 литра. Първо си подгответе сармичките – задушавате лукът с малко сол, добавяте каймата, поръсвате с джоджен и малко червен пипер. Завивате в листата от зелето.

След това започвате да редите продуктите.

Най-отдолу се поставя нарязано зеле – това, което ви е останало от зелката, след като завили сармите. Реденето на продуктите в глинения съд е много важен, защото следват ред месо, ред зеле.

Нарежете свинското месо на едри късове. То трябва да бъде шарено, т.е. да има и сланина по него. Понеже няма да слагаме олио или друг вид мазнина, хубаво би било да нарежем и 100-150гр. сланина, за да бъде капамата сочна и мазна.

Много важно е сланината да бъде нарязана на тънки резени, за да може да се разтопи.

Нарежете киселото зеле. Използваме кисело зеле, защото с него вкусът ще бъде по-добър. Нарежете го на малки парчета. Понеже то е достатъчно солено, много трябва да внимавате със солта, за да не пресолите капамата. Слагайте много малко и то ако е необходимо.

И така, не ни остава нищо друго, освен да редим продуктите в глинения съд. На дъното сложете няколко къса свинско месо или наденичка. Следват зелевите сармички. Отгоре сложете пилешкото месо. Поръсете с много малко сол, черен пипер, кимион и 1 дафинов лист.

След това, отново наредете късове свинско месо, наденичка и малко сланина. Пак пилешко и сарми и така до напълване на гювеча.

Овкусете, като поръсите с черен пипер, дафинов лист и кимион. Отгоре налейте водата и виното. Похлупете със зелево листо.

Остава само да запечатате капака с тесто или алуминиево фолио.

Синор.БГ ви пожелава весело посрещане на Новата година!

Време е за капамата на новогодишната трапеза
4534

Последни материали
Виж
Регистрирани са и ново огнище в област Плевен, и нов случай при диви свине в област Добрич
БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в област Враца
Защо горчат краставиците и вредни ли са за здравето
Нов план за развитие на сектора до 2027 г.
Вместо обещаваните 8 процента биоплощи през 2013 г., днес имаме едва 4,1 на сто
Борислав Петков, земеделски производител от Лесово:
Земята ни е дадена назаем от нашите деца - ето защо правя no till земеделие!
Нов динамичен обрат в развитието на зърнените пазари в Европа и САЩ
Шарена чорба
Свързани материали
Виж
Лесно и вкусно
Механджийска капама
Рецепта
Агнешка капама
Рецепта за богата капама
Механджийска капама
Капама от зелен лук
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам