Начало » Новини » Страната
31.12.2015 г.

Време е за капамата на новогодишната трапеза

Честита Нова година!

Sinor.bg

За да сте сигурни, че новогодишната трапеза на 31 декември ще бъде богата, а и няма да отнеме много от времето ви за подготовка на празника, направете традиционната българска капама. Важното е да намерите голям глинен гювеч, в който да подредите продуктите и да ги оставите за 5-6 часа да къкрят на бавен огън. Ако се чудите точно какви продукти ви трябват, всичко е според вашия вкус и този на вашите гости. Според предпочитанията ви може и с тежки меса като свинското, може и с по-леки – пиле, кокошка, агнешко.

Даваме ви примерни съставки, от които да изберете подходящите за вашия вкус.

1 кг. свинско месо, от което половината може да е месо, половината наденички.

6 бр. пилешко месо - бутчета или пържолка, 1 малка зелка – кисело зеле, половин килограм кайма, половин чаена чаша ориз, 1 глава лук, сол, черен пипер, червен пипер, 150гр. сланина

Дафинов лист -идеален за зелето, кимион - идеален за месото, 1 чаена чаша червено вино, 1 чаена чаша вода.

За тази рецепта и продукти ще използваме глинен съд с вместимост около 5 литра. Първо си подгответе сармичките – задушавате лукът с малко сол, добавяте каймата, поръсвате с джоджен и малко червен пипер. Завивате в листата от зелето.

След това започвате да редите продуктите.

Най-отдолу се поставя нарязано зеле – това, което ви е останало от зелката, след като завили сармите. Реденето на продуктите в глинения съд е много важен, защото следват ред месо, ред зеле.

Нарежете свинското месо на едри късове. То трябва да бъде шарено, т.е. да има и сланина по него. Понеже няма да слагаме олио или друг вид мазнина, хубаво би било да нарежем и 100-150гр. сланина, за да бъде капамата сочна и мазна.

Много важно е сланината да бъде нарязана на тънки резени, за да може да се разтопи.

Нарежете киселото зеле. Използваме кисело зеле, защото с него вкусът ще бъде по-добър. Нарежете го на малки парчета. Понеже то е достатъчно солено, много трябва да внимавате със солта, за да не пресолите капамата. Слагайте много малко и то ако е необходимо.

И така, не ни остава нищо друго, освен да редим продуктите в глинения съд. На дъното сложете няколко къса свинско месо или наденичка. Следват зелевите сармички. Отгоре сложете пилешкото месо. Поръсете с много малко сол, черен пипер, кимион и 1 дафинов лист.

След това, отново наредете късове свинско месо, наденичка и малко сланина. Пак пилешко и сарми и така до напълване на гювеча.

Овкусете, като поръсите с черен пипер, дафинов лист и кимион. Отгоре налейте водата и виното. Похлупете със зелево листо.

Остава само да запечатате капака с тесто или алуминиево фолио.

Синор.БГ ви пожелава весело посрещане на Новата година!

Време е за капамата на новогодишната трапеза
12176
 

Последни материали
Виж
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Свързани материали
Виж
Заек капама
Лесно и вкусно
Механджийска капама
Рецепта
Агнешка капама
Рецепта за богата капама
Механджийска капама
Капама от зелен лук
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини