Начало » Пазари » Животинска продукция
21.12.2014 г.

Пазар на агнешко месо в страната

През периода 10 - 17 декември 2014 г. пазарът на агнешко месо остава спокоен, като в почти цялата страна цените се задържат на нивата от предходната седмица. Само в три области са регистрирани леки ценови изменения при предлагането на агнешки бут. По области, търговията на едро с цяло агне остава в ценовия диапазон от 11,75 лв./кг кланично тегло (Кюстендил) до 13,71 лв./кг (Пловдив). Средната цена на едро на цяло агне за страната е 12,92 лв./кг, без промяна спрямо предходната седмица.

През периода на наблюдение не е отчетено предлагане на цяло агне в магазинната мрежа.

Агнешки бут

През изминалата седмица цените на едро на агнешкия бут варират от 12,20 лв./кг (Варна) до 16,20 лв./кг (Русе). Само в две области се наблюдава седмично изменение на ценовите стойности – увеличение с 6,7% в Кюстендил и същевременно леко понижение с 1,5% в Бургас. Така, средната цена на едро на агнешки бут за страната се покачва незначително на седмична база (с 0,1%) до 13,58 лв./кг.

При предлагането на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги (ГТВ) не са регистрирани седмични изменения на цените по области, като стойностите остават в диапазона от 12,63 лв./кг (Пловдив) до 13,45 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Средната стойност за страната се понижава с 2,1% на седмична база до 13,17 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на продукта във Варна, където през предходния седмичен период бе отчетена най-високата стойност за страната.

Цените на дребно на агнешки бут в другите търговски обекти (ДТО) остават в интервала от 10,80 лв./кг (Бургас) до 14,85 лв./кг (Плевен). Само в Хасково се отчита изменение на стойностите спрямо предходната седмица, като продуктът поскъпва с 1,9%. Това води до леко покачване на средната цена за страната в ДТО (с 0,5%) до 13,35 лв./кг.

През изтеклата седмица средната цена на едро на агнешки бут за страната е с 0,41 лв./кг по-висока от тази в големите търговски вериги и с 0,23 лв./кг от тази в по-малките магазини.

Средно за страната, цената на продукта в ГТВ е с 0,18 лв./кг по-ниска от тази в по-малките магазини.

Агнешка плешка

През периода на наблюдение търговията на едро с агнешка плешка по области е на цени от 10,85 лв./кг до 13,50 лв./кг, съответно най-ниски във Варна, а най-високи - в Стара Загора и Хасково. При липса на седмични ценови колебания по области, средната стойност за страната остава непроменена – 12,41 лв./кг.

В големите търговски вериги в областите, където е налице предлагане, агнешката плешка продължава да се продава на цени от 11,75 лв./кг в Пазарджик до 13,49 лв./кг в Кюстендил. Средната цена на продукта за страната в ГТВ се понижава с 0,5% на седмична база до 12,42 лв./кг, тъй като тази седмица е налице предлагане на агнешка плешка и в София.

Цените на дребно на агнешката плешка в по-малките магазини се задържат в границите от 10,70 лв./кг в Бургас до 13,93 лв./кг в Ловеч. Средната стойност за страната в тези търговски обекти нараства с 0,5% в сравнение с предходния седмичен период, тъй като тази седмица липсва предлагане на продукта във Варна.

Средно за страната, цената на едро на агнешката плешка е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на дребно в големите супермаркети и с 0,39 лв./кг - от тази в другите търговски обекти. 

Пазар на агнешко месо в страната
8340
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Извършителят влязъл през незаключена входна врата
Откраднаха 3 агнета, 4 овце и овен от селски двор в Шуменско
Кражба на агнета завърши щастливо за животните и стопанина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини