Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.11.2014 г.

През ноември довършете почистването на овощната градина

За добра реколта догодина

През месец ноември продължавайте грижите за цялостното почистване на овощната градина. Предстои провеждането докрай на следните агротехнически мероприятия, които имат голямо значение за опазване на овощните дървета от болести и неприятели през следващия вегетационен период.

Изрязват се и се изгарят заразените колнки от брашнеста мана по прасковата и ябълката, а при черешата, вишната, прасковата и кайсията – изсъхналите от кафявото гниене клонки. Появилите се рани се замазват с овощарски мехлем или блажна боя.

Изгорете заразеното

Събират се и се унищожават опадалите и останалите по дърветата мумифицирани плодове, в които презимува причинителят на кафявото гниене, при дюлята – изсъхналите и мумифицирани от ранното кафяво гниене завръзи, при бадема – изсъхналите плодчета, в които остава да зимува бадемовият семояд.

Изсъхналите от корояди или от други неблагоприятни фактори дървета се изкореняват. Събраната дървесина се изгаря през зимата.

Изтъргва се старата напукана кора на ствола и по-дебелите клони, под която остават да зимуват гъсениците на плодовите червеи, крушовата бълха, крушовата дървеница. Събраните отпадъци се изгарят.

Прекопаването е задължително

Прави се дълбока обработка на почвата (25-30 см) чрез прекопаване или изораване, при което се унищожават зимуващите стадии на редица неприятели: плодовите оси, черешовата муха, вишневия хоботник, лешниковия хоботник, малиновия бръмбар, мъхнатия бръмбар и др. При дълбока обработка се заорават опадалите листа в които презимуват причинителите на болестите: струпясване по ябълките, крушите, бадема, червените листни петна по сливата, цилиндроспориозата по вишната, черешата, гноминята по кайсията, антракноза и бактериоза по ореха, листни петна по малината. Унищожават се също и намиращите се под листата неприятели: листна бълха, листна дървеница, гъсеници на плодовите червеи и др.

При касиса се изрязват нападнатите от стъкленката ствол и издънка, при малината от агрилуса и галицата.

Пръскайте обилно

През месец ноември, след масовия листопад (50-70% опадали листа) в овощната градина се провежда късно есенно пръскане на следните видове овощни дървета:

Праскова – пръска се с 2% бордолезов разтвор срещу къдравостта

Праскова, кайсия, череша, вишна, слива – пръска се с 2% бордолезов разтвор срещу съчмянката.

Праскова, кайсия, череша, вишна, слива – пръска се с 1% бордолезов разтвор срещу ранното кафяво гниене.

С 1% бордолезов разтвор се пръскат и малините срещу болестта дидимела и касиса срещу болестта антракноза.

Ако през октомври не сте третирали крушовите дървета срещу крушовия пъпкопробивач, направете това още в началото на месеца.

Пръска се срещу възрастните бръмбари, които са прекъснали дългия си летен сън и през късна есен – октомври-ноември преминават по пъпките, за да снесат яйцата си в тях. Бръмбарчето е дребно хоботниче с дължина 4-5 мм и е с ръждивокафяв цвят. Хоботчето му е тънко, дълго и леко извито. Открива се по пъпките, също и при стръскване на дърветата. Пръскането направете с нуреле Д – 7 мл.

При крушите, ябълките и дюлите, нападнати от болестта „огнен пригор”, след като сте направили основно почистване, изрязване на изсъхналите клони и замазване на раните, не пропускайте да напръскате дърветата с 2% бордолезов разтвор.

Преди настъпване на зимните студове ствола и основните клони на дърветата се варосват с разтвор приготвен от 2,5 кг гасена вар и 0,5 кг син камък за да се осигури по-добър температурен режим и се избегнат повреди от измръзване по кората през зимата.

За да се избегнат повреди от зайци по стъблата на дърветата, особено на младите, се обвиват с хартия, царевични и слънчогледови листа, стари конопени чували или други подръчни материали.

 

През ноември довършете почистването на овощната градина
13072
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Грешки, които могат да навредят на разсада
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Втори шанс за пипера в края на сезона
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Възможно ли е да отглеждаме различни сортове малини един до друг
Полезни съвети
Как да се грижим за хипеаструма след цъфтеж?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини