Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.01.2024 г.

Грешки, които могат да навредят на разсада

Грешки, които могат да навредят на разсада

Отглеждането на собствен разсад има редица предимства – можем да изберем предпочитани сортове, да отгледаме необходимия брой растения, осигурява по-голяма гъвкавост и контрол, като се избират подходящи срокове за сеитба и разсаждане, съобразени с климатичните условия на региона. За някои градинари това е станало ритуал, но както всичко друго и тук има уловки, тайни и хитринки. Факт е, че с някои действия можем да навредим на растенията и дори да ги унищожим.

Какви грешки допускаме най-често?

1. Качество на семена

Когато семената се съхраняват правилно, тогава се запазват жизнеспособни максимално дълго. Колкото по-стари са те, толкова кълняемостта е по-малка. Влажността и топлината намаляват значително годността им.

2. Твърде дълго накисване на семената

Времето за накисване на различните семена в хранителен разтвор или във вода е различно, като оптималната продължителност в топла вода е 12-24 часа. При използване на стимулатори за растеж времето се съкращава на 3-12 часа.

3. Използване на некачествена почва

Качеството на почвата има изключително важно значение. Тя трябва да бъде обеззаразена срещу патогени и инсекти. Структурата на субстрата да бъде фина, за да не наранява кълновете и нежната коренова система на младите растения, да не образува кора на повърхността, препятстваща поникването. Ако кълновете останат по-дълго под повърхността, те загиват.

4. Ранен посев

Засяването на разсада твърде рано е много често срещана грешка, която допускат и опитни градинари. Това винаги завършва с изтегляне и прерастване на растенията, имунитетът им се снижава и последват болести. Желателно е да се придържаме към оптималните срокове за засяване, съобразени с необходимото време за развитие на съответната култура и нейните сортови особености.

5. Недостиг на светлина

Основна причина за изтеглянето на разсада е недостигът на светлина. В зависимост от вида и условията, при които отглеждаме растенията, те трябва да получават поне 12 часа светлина в денонощието, а оптималната продължителност на светлата част е 14-18 часа. При облачни дни е необходимо допълнително осветление. Важно е светлината да достига равномерно от всички страни до растенията.

6. Неправилна температура

Разсадът не може да издържа както на екстремни горещини, така и на ниски температури. В различните фази всяка култура има различни изисквания към топлината. За покълване са необходими по-високи температури (23-30 градуса по Целзий), а 3-4 дни след появата и развитието на на котиледоните – с 3-5 градуса по-ниска.

Разликите между дневните и нощни температури са 4-8 градуса, като е добре да се поддържат около горните нива. Температурният контраст е необходим за закаляване на разсада.

7. Преполиване

Твърде високата влажност е сериозна предпоставка за развитие на различни болести. След поникване на разсада се полива само тогава, когато горният слой на почвата започне да просъхва.

8. Спазване на препоръчителната дълбочина на засяване на семената

Важно е да спазваме изискванията на различните култури за дълбочината на засяване, която на опаковките обикновено е посочена. Ако засеем семената твърде дълбоко, тогава могат да останат без енергия, преди да достигнат повърхността на почвата. Плиткото засяване крие риск от изсъхване на кълновете.

Грешки, които могат да навредят на разсада
17585
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини