Реколтата от орехи през есента в Калифорния бе прибрана бързо, но се оказа с 28-30% под рекордните 824 хил. тона от 2023 г., заяви представителят на семейните ферми Carriere Бил Кериър, цитиран от електронното издание FreshPlaza. Според Кериър това е значителен спад за щата, който произвежда около 30% от орехите в световен мащаб.
През септември прогнозите за реколтата от орехи в Калифорния предвиждаха спад до 670 хил. тона. „Първоначално не вярвахме, че производството ще намалее толкова съществено. Няколко седмици след прибирането на реколтата обаче осъзнахме, че тя ще бъде дори по-малка, отколкото прогнозираха в проучванията”, сподели представителят на семейните ферми. По негови данни крайният резултат е между 580 хил. и 600 хил. тона.
Причините за драстично намалялата реколта засега остават неясни, но в бранша подозират, че е следствие от съчетанието от студове и жеги, отразили се на опрашването. В допълнение през последните години в Калифорния се изкореняват по около 200-250 хил. декара с орехови дървета заради икономически загуби от продукцията, а производителите се насочваха към други култури.
Спадът в реколтата доведе до ръст на цените на продукцията. Ако през 2023 г. цените на производител на основния сорт „Чандлър” са били средно 88-99 цента на килограм, през 2024 г. те достигат 2,20 долара и дори повече в зависимост от качеството. Повишаването на цените почти компенсира загубата на реколта.
Същевременно търсенето на орехи в САЩ остава силно. По традиция около една трета от местното производство се реализира на вътрешния пазар, докато останалите се изнасят. Кериър обаче смята, че през тази година на вътрешния пазар ще остане по-голяма част от местната реколта.