Есента е време не само за приготвяне на различни ястия от тиква, но също за тиквени фенери, вази, свещници и други приказни изделия за декориране на дома и градината. Вместо да изхвърляме корите и други тиквени остатъци, можем да направим питателно лакомство за нашите стайни зелени любимци. Така растенията ще получат органично подхранване и ще намалим отпадъците от есенната “зеленчукова царица”.
Тиквените кори съдържат ценни елементи – азот, фосфор и калий, както и микроелементи като калций, магнезий и желязо. Тези хранителни вещества са важни за здравословния растеж на стайните растения, за развитие на силна коренова система, наситен цвят на листата и ярък цъфтеж.
Есенно третиране на градината с карбамид срещу болести и вредители
Тиквата е обичана от много стайни цветя – орхидеи, сенполии (африкански теменужки), спатифилуми и хлорофитуми, стайни папрати, сансевиери и стайни рози.
Как да направим тиквена настойка за подхранване на стайните растения?
Като начало събираме тиквени остатъци и кори, които нарязваме на по-дребно. Поставяме ги в по-голям съд и ги заливаме с вода, така че да бъдат напълно потопени в течността. Престоява в продължение на 24 часа и се прецежда през марля.
Получената тиквена настойка се разрежда с равно количество вода със стайна температура и се изсипва в спрей бутилка. Този разреден разтвор се използва за подхранване на стайните цветя. Напръсква се почвата до овлажняване на повърхностния слой, като се избягва директен контакт с листата. Така се осигурява безопасна естествена доза хранителни вещества.
Ако имаме по-голямо количество тиквени отпадъци, тогава можем да ги изсушим и съхраним с поглед към бъдещето.
Най-напред отпадъците (кори и изрезки) ги изплакваме обилно под течаща вода, подсушаваме ги с мека чиста кърпа или домакинска хартия, нарязваме на малки парчета и оставяме да изсъхнат (на слънце, във фурната върху хартия за печене или в сушилня). Сушенето на слънце отнема доста време, а при сушене във фурната става по-бързо. Важно е температурата да не надвишава 60 градуса по Целзий, а вратата да стои леко отворена, за да излиза парата. Тиквените остатъци не трябва да се припокриват, а да бъдат на един слой – сушат се върху хартия за печене. При сушене в сушилня температурата е в интервала 50-55 градуса. Тиквените остатъци се изсушават напълно, за да се съхраняват добре.
Парчетата трябва да бъдат крехки и да се чупят лесно при огъване. Ако има влага и са еластични, продължаваме да ги сушим. Съхраняват се добре в херметически затворени контейнери, за предпочитане стъклени и далеч от пряка слънчева светлина.
Възможно ли е да добавяме тиква директно в почвата на стайните растения?
Да, тиквената кора, разбира се, може да се зарови директно в почвата – близо до корените на растенията, но трябва да бъде добре наситнена. Докато се разлага, тя ще освобождава бавно хранителните вещества.
Опитът показва, че тиквените кори са безопасни за стайните растения и прекрасен органичен тор, но не бива да се прекалява. Добре дренираната почва се пръска с настойка обикновено веднъж на две седмици.