Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.09.2023 г.

Втори шанс за пипера в края на сезона

Полезни съвети
Втори шанс за пипера в края на сезона

Пиперът е растение на късия ден, но този „южняк“ обича топлото време. Ако светлата част на деня е по-малка от 12 часа, пиперът започва да плододава по-рано, а това, което е важно – дава по-високи и стабилни добиви. Предвид претенциите и капризния му нрав не трябва да неглижираме грижите в края на сезона.

Пиперът е култура, която не харесва подхранване със свеж оборски тор, но за сметка на това реагира с благодарност при внасяне на компост.

Пиперът е много взискателен към влажността на почвата и въздуха. Поради това трябва да се полива често, но да не забравяме, че при силно преовлажняване се появява върхово гниене. Нередовното поливане в период на плододаване често завършва с вертицилийно увяхване, което води до изсъхване на целите растения и трябва незабавно да бъдат отстранени от участъка.

Разхлабването на почвата е задължително. Пиперът има слаба и нежна коренова система, която почти изцяло е разположена в повърхостния слой на почвата. Въпреки това тя трябва да се разхлабва редовно, тъй като се уплътнява бързо от честите поливки. Необходимо е да се обработва плитко – на дълбочина 6-8 см.

За да дадем втори шанс на пипера и всички завръзи да имат възможност да достигнат поне техническа зрялост, ежеседмичното подхранването с комплексни торове е задължително, а количествата трябва да бъдат съобразени с указнията на производителя. Това ще осигури следващата вълна на развитие и узряване на плодовете.

Не трябва да изчакваме плодовете да узреят напълно. По-добре е да ги прибиране при достигане на техническа зрялост, защото така ще освободим растенията от претоварване и това ще позволи формиране на нови завръзи.

Установено е, че хибридните сортове плододават по-добре – плодовете са по-еднородни и устойчиви на капризите на времето и болести. Обикновените сортове отстъпват на хибридите и по отношение на добивите.

Мулчирането е полезно – разстилането на плътен, но лек мулч (ситна слама или окосена трева) около растенията ще намали загубата на влага. При сухо време трябва да поливаме редовно, защото недостигът на влага причинява горчив вкус на плодовете.

Плевелите е най-добре да се отстраняват ръчно, за да се предотврати нараняване на кореновата система.

При температури над 34 градуса по Целзий цветовете на пипера падат, а листата започват да повяхват. По време на обедните горещини е препоръчително засенчване на растенията.

Избледняването на листата и бавният растеж най-често сигнализират за недостиг на хранителни вещества. Подходящо е подхранване с компост или листен тор.

Втори шанс за пипера в края на сезона
2994

Последни материали
Виж
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Управителен съвет ДФЗ
Утвърден е новият таван от 280 хил. евро за украинската помощ
Според прогнозите на експерти на ЕК
Ръстът на потреблението за фуражни цели ще натисне запасите от пшеница в ЕС
Свързани материали
Виж
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Ароматите на пипера
Защо плодовете на пипера са дребни и деформирани?
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Основни причини за изсъхване на пипера
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини