Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2004 г.

Помислете за собствено производство на арпаджик

Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период
Помислете за собствено производство на арпаджик

Отглеждането на лук посредством арпаджик се прилага в райони с къс вегетационен период, както и на места, където е невъзможно да се осигури поливане. Избират се сравнително по-леки, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи, плодородни, богати на органични вещества и чисти от плевели почви. Ниски места, с тежки, глинести и студени почви са неподходящи за тази цел и трябва да се избягват. Внасянето на минерални торове преди сеитбата води до повишаване на добивите и подобряване на качеството на арпаджика. На декар се внасят по 15-18 кг амониева селитра, 40-50 кг суперфосфат, а на по-леки и песъчливи - и 15-20 кг калиева сол. Сеитбата трябва да се направи колкото се може по-рано напролет, щом като е възможно да се влезе в нивата. Извършва се с редосеялка ленточно при възможно най-малкото междуредово разстояние, което може да даде редосеялката и при разстояние между лентите 50 сантиметра. Дълбочината на засяване е 2-3 см.

При този начин на сеитба на декар се хвърлят по 6-7 кг семе. На много места у нас се е запазил все още старият начин на производство на арпаджик на лехи, широки 1-1,5 м и произволно дълги. Между лехите се оставят пътеки по 50-60 см, които се използват за направата на вади за поливане. Семената се засяват разпръснато и се покриват с 2-3 см добре угнил пресят оборски тор. При този начин се засяват на декар по 8-10 кг семе. За да се ускори поникването, целесъобразно е семената да се подложат на предварителна подготовка - поставят се в торбичка и се потопяват във вода в продължение на 2 часа, след което влажните семена се държат 2-3 денонощия при температура 20-25 градуса, докато тук-там се появят малки бели коренчета. Преди сеитбата накиснатите семена се просушават леко. Най-важната грижа по време на вегетацията е навременното и редовно премахване на плевелите, тъй като отначало младите растения се развиват много бавно. Първият същински лист се появява едва след 3-4 седмици.

Обикновено арпаджикът завършва вегетацията си към края на юли-началото на август, когато става и прибирането му. Пожълтяването на листата отначало по върховете, а после и на целите листа и полягането им показва, че лукът е узрял и встъпва в състояние на покой.

Към прибирането се пристъпва, когато основната маса от растенията са пожълтели и засъхнали. То става чрез изскубване или след леко подкопаване с копачка. Изваденият арпаджик се разстила на нивата или на тънък пласт под навес да просъхне. Добре изсъхналият арпаджик се превява на веялка сортировачка. Добивът от декар е 700-1000 кг при засяване на лехи и 600-900 кг при сеитба с редосеялка. Освен това се получава и около 200-300 кг на декар едър арпаджик (попска). Костадин ТАНЕВ

Помислете за собствено производство на арпаджик
141251
 

Последни материали
Виж
Парламентарен контрол
Министър Тахов отговаря в парламента за незаконната търговия с животни
Визита на председателя на Европейския съвет
Антонио Коща разгледа центъра за аквапоника в Тракийския университет
ДФЗ
Днес и утре парите за обвързаното подпомагане ще стигнат до фермерите
Байер проведе професионално пътуване на земеделски производители до Турция с фокус върху фузариоза в пшеницата
Важно!
Необходима подготовка за каляване на разсада преди садене
Шапка невидимка
От БАБХ не знаят за протест на овчари, които бойкотирали техни разпоредби
Свързани материали
Виж
Мариновани лукчета
Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини