Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.10.2024 г.

Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха

Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха

Лукът е студоустойчива култура, но изискванията му към топлината през отделните фази на развитие са различни, обича светлината и не понася засенчване. Характерно за предзимното засаждане в нашата страна е това, че няма фиксирани срокове, а зависи от конкретните температурни условия на региона и времето на трайно застудяване. Важно условие е да не пониква до трайното понижаване на температурите.

За предзимно засаждане се използва арпаджик, чиито луковички трябва да бъдат с големина около 1 см. Те се вкореняват добре при зимни условия и опасността от развитие на цветоноси е миимална. Корените започват развитието си още при 2 градуса по Целзий, но над 5 градуса – растежът протича много бързо. Листната маса се развива при температури около 20 градуса (оптималната е 19-23 градуса).

Предимства на предзимното засаждане на лука

Основното предимство на предзимното засаждане е това, че реколтата е по-ранна, а на освободеното място може да се засажда втора реколта и има достатъчно време за нейното развитие. При зимното засаждане сроковете са фиксирани, а времето не се съобразява с това и всяко закъснение оказва негативно влияние върху количеството и качеството на реколтата.

Друг плюс е появата на луковата муха – когато тя почва да лети, тогава растенията са вече поукрепнали и вероятността от увреждане е много по-слаба.

Как и кога да засаждаме предзимно?

Времето за засаждане трябва да бъде съобразено с конкретните условия – 2-3 седмици преди трайното застудяване, което ще гарантира развитието на кореновата система. Ниските температури по време на засаждане, особено на фона на размразяване, което е стресово събитие, ще стимулира стрелкуването. Цветоносите, дори ако бъдат отстранени рано, все пак ще намалят размера и теглото на луковиците.

Обикновено арпаджикът се засаждат на разстояние 7-10 см в редовете (зависи от сорта и едрината на лука), 15-20 см между тях и на дълбочина 4-6 см. То трябва да е достатъчно за проветряване и достъп на светлина. Ако някои луковички не поникнат, тогава през пролетта на тяхно място може да се засеят моркови. Двете култури се разбират добре помежду си. Този тандем помага за отблъскване на основните вредители. Лукът отблъсква морковената муха, а морковите – луковата муха.

През есента времето е по-стабилно и температурите на почвата все още позволяват на растенията да извличат хранителни вещества. Не трябва да забравяме, че първото нещо, което е важно за лука, засаден предзимно е да образува корени.

Подхранване на лука при предзимно засаждане

Правилното подхранване на лука е жизненоважно за успеха. Значително се подобрява реколтата, ако преди засаждане почвата се обогати с фосфор. Известно е като “фосфорна превръзка”. Използва се суперфосфат, който се поръсва в редовете на дълбочина 10-12 см, а отгоре се покрива с почва до необходимата височина, арпаджикът се нарежда и отново се покрива с почва до горе. За 1 квадратен метър са необходими 50-60 г тор.

През зимата или в ранна пролет, когато времето позволява, се внася комплексен (NPK) тор. Наличието на азот ще стимулира развитието на надземната част, тъй като размерът на луковицата зависи пряко от броя и размера на зелените листа. На всяко листо отговаря една обвивка на луковицата. Колкото по-голямо е листото, толкова по-голям ще бъде и пръстенът. Лукът първо пуска листа, а след това, в зависимост от сорта и продължителността на светлия ден, започва формирането на луковицата.

Използването на амониев сулфат е желателно, ако почвата е алкална, защото той леко понижава рН. Амониевият нитрат е добър за участъци с кисела почва. В качеството на оперативно вмешателство, ако не сме обогатили почвата, тогава се използва листен тор, съдържащ азот.

Късното внасяне на хранителни вещества не е желателно, защото насърчава “мек растеж” на луковицата и влошава съхраняването.

Полезни съвети

Гниенето е основен проблем за тази култура. Като се има предвид това, трябва да се избягва преовлажняване и тежки почви. Препоръчва се да се отглежда на повдигнати лехи с добър дренаж, което позволява почвата да е рохкава отвътре и уплътнена отвън.

Земята трябва да се обработи месец преди засаждане на арпаджика, като се внесе компост. Това ще позволи да се хомогенизира добре и стегне малко, а птиците, надеждни помощници – ще се справят с вредителите.

Картофите са отличен предшественик за предзимния лук, защото почвата е добре прекопана. Благоприятно е също отглеждането след фасул и грах. Сортирането на луковичките по големина е задължително и засаждането им в отделни редове.

Подхранването на предзимния лук е много важно за успеха
2386
 

Последни материали
Виж
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Регистрации
И в Италия отчитат спад в продажбите на трактори и комбайни
Свързани материали
Виж
Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Трябва ли да се окопава, плеви и полива лука и кога
Как да запазим арпаджика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини