Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Ако сте сели късно лука, пречупете листата му

Съхранявайте събраните глави на проветриво място

Прибирането на лука, отглеждан чрез арпаджик, става през август. Той е готов, когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата започне да омеква и 20-25% от растенията са паднали на земята. Лукът не бива да се прибира, преди шийката да е омекнала, защото се намалява добивът. След като луковицата добие максималния си размер за сорта, развитието на листата се преустановява, шийката омеква и процесът на съзряване е настъпил. Връхните части на листата увяхват, пожълтяват и засъхват, а покривните люспи добиват типичния за сорта по-светъл или по-тъмен бакърен цвят. С прибирането не бива и да се закъснява, защото се понижава съхраняемостта на луковиците.
Към пречупване на лъжливите стъбла може да се пристъпи само в случаи, когато сеитбата е закъсняла и развитието на луковиците съвпадне с настъпване на продължителен дъждовен и хладен период. С наличието на обилни валежи започва усилен растеж. Освен това се създават условия и за заразяване от причинителите на гниене на лука. В случай на закъсняла сеитба, насилственото преустановяване на развитието на лъжливите стъбла от една страна ще попречи за правилното оформяне на луковиците, но от друга ще спомогне за по-бързо узряване на покривните люспи. При наличие на слънчеви дни и просъхване на почвата, луковиците ще могат да се запазят от загниване и реколтата да се прибере в приемливи граници.

Поставя се на 15-сантиметров пласт
Прибирането се извършва ръчно, като растенията се изскубват или се подкопават с нож-скоба или мотичка. Извадените растения се подреждат на редове за просъхване. За препоръчване е този процес да се осъществи под навес, за да няма слънчево огряване. Люспите на изложените на слънце луковици лесно се напукват и опадат, поради което се оголват и съхраняемостта им се намалява. Ако се оставят на полето, се подреждат на ивици, така че листата на едни растения да покриват луковиците на други или да се покрият с друга листна маса. След около седмица се отрязват лъжливото стъбло (на 2-4 см над луковицата) и коренчетата и се доизсушават на сянка. Така подготвен, лукът се поставя в касетки на пласт около 15 см и се оставя за съхранение в сухо, проветриво и тъмно помещение. Не бива да се оставя на слънце, защото позеленява и не се образуват добри покривни люспи. При желание може да се съхранява на сплитове, като за тази цел стъблата се запазват.

Кабата има жълти листа
Прибирането на водния лук е по същия начин и в същите фази, но това става обикновено към края на септември. Към края на август луковиците са оформени и поливането се спира, за да може да узреят. Първият признак е пожълтяването на листата, а след 10-15 дни омеква шийката и листата полягат на земята. В този период луковиците се покриват с 1-2 характерно оцветени за сорта люспи, корените засъхват и трябва да се извадят незабавно. В противен случай, при наличие на влага бързо се образуват нови корени, растежът се възобновява и съхраняемостта чувствително се намалява. Сушенето се осъществява при същите условия за 10-15 дни, докато шийките изсъхнат добре и изтънеят. Каба лукът се запазва по-добре през зимата, когато е на сплитове.

Арпаджикът се превява
Арпаджикът се прибира през първата половина на август. На малки площи се изважда ръчно. Не трябва да закъснявате, защото колкото по-късно луковичките останат в земята, биологичният им покой е по-нестабилен, лесно се образуват нови коренчета и прорастват пъпките. Растенията, израсли от тях стрелкуват преждевременно, а фирата през време на съхранение се увеличава. Извадените луковички се оставят на полето да просъхнат в продължение на две седмици, след което се събират, изчистват се от люспичките и се оставят за съхранение в проветриви сухи складови помещения. Температурата трябва да се поддържа в границите на 0 до 3-4ºС до февруари.

Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
26276
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Луковият молец не е за подценяване
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини