Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Ако сте сели късно лука, пречупете листата му

Съхранявайте събраните глави на проветриво място

Прибирането на лука, отглеждан чрез арпаджик, става през август. Той е готов, когато шийката на лъжливото стъбло до луковицата започне да омеква и 20-25% от растенията са паднали на земята. Лукът не бива да се прибира, преди шийката да е омекнала, защото се намалява добивът. След като луковицата добие максималния си размер за сорта, развитието на листата се преустановява, шийката омеква и процесът на съзряване е настъпил. Връхните части на листата увяхват, пожълтяват и засъхват, а покривните люспи добиват типичния за сорта по-светъл или по-тъмен бакърен цвят. С прибирането не бива и да се закъснява, защото се понижава съхраняемостта на луковиците.
Към пречупване на лъжливите стъбла може да се пристъпи само в случаи, когато сеитбата е закъсняла и развитието на луковиците съвпадне с настъпване на продължителен дъждовен и хладен период. С наличието на обилни валежи започва усилен растеж. Освен това се създават условия и за заразяване от причинителите на гниене на лука. В случай на закъсняла сеитба, насилственото преустановяване на развитието на лъжливите стъбла от една страна ще попречи за правилното оформяне на луковиците, но от друга ще спомогне за по-бързо узряване на покривните люспи. При наличие на слънчеви дни и просъхване на почвата, луковиците ще могат да се запазят от загниване и реколтата да се прибере в приемливи граници.

Поставя се на 15-сантиметров пласт
Прибирането се извършва ръчно, като растенията се изскубват или се подкопават с нож-скоба или мотичка. Извадените растения се подреждат на редове за просъхване. За препоръчване е този процес да се осъществи под навес, за да няма слънчево огряване. Люспите на изложените на слънце луковици лесно се напукват и опадат, поради което се оголват и съхраняемостта им се намалява. Ако се оставят на полето, се подреждат на ивици, така че листата на едни растения да покриват луковиците на други или да се покрият с друга листна маса. След около седмица се отрязват лъжливото стъбло (на 2-4 см над луковицата) и коренчетата и се доизсушават на сянка. Така подготвен, лукът се поставя в касетки на пласт около 15 см и се оставя за съхранение в сухо, проветриво и тъмно помещение. Не бива да се оставя на слънце, защото позеленява и не се образуват добри покривни люспи. При желание може да се съхранява на сплитове, като за тази цел стъблата се запазват.

Кабата има жълти листа
Прибирането на водния лук е по същия начин и в същите фази, но това става обикновено към края на септември. Към края на август луковиците са оформени и поливането се спира, за да може да узреят. Първият признак е пожълтяването на листата, а след 10-15 дни омеква шийката и листата полягат на земята. В този период луковиците се покриват с 1-2 характерно оцветени за сорта люспи, корените засъхват и трябва да се извадят незабавно. В противен случай, при наличие на влага бързо се образуват нови корени, растежът се възобновява и съхраняемостта чувствително се намалява. Сушенето се осъществява при същите условия за 10-15 дни, докато шийките изсъхнат добре и изтънеят. Каба лукът се запазва по-добре през зимата, когато е на сплитове.

Арпаджикът се превява
Арпаджикът се прибира през първата половина на август. На малки площи се изважда ръчно. Не трябва да закъснявате, защото колкото по-късно луковичките останат в земята, биологичният им покой е по-нестабилен, лесно се образуват нови коренчета и прорастват пъпките. Растенията, израсли от тях стрелкуват преждевременно, а фирата през време на съхранение се увеличава. Извадените луковички се оставят на полето да просъхнат в продължение на две седмици, след което се събират, изчистват се от люспичките и се оставят за съхранение в проветриви сухи складови помещения. Температурата трябва да се поддържа в границите на 0 до 3-4ºС до февруари.

Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
23931

Последни материали
Виж
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Свързани материали
Виж
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
НСИ е готов с данните, необходими за изчисляване на новата такса смет
Засаждане и подхранване на зимен лук и чесън
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Навреме
Какво да засадим след чесъна и лука?
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини