Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2011 г.

Лукът е фаворит сред зеленчуците - присъства целогодишно на трапезата

Запазването на качествата му зависят от начините на съхранение

Зрелият лук за консумация може да се съхранява основно по два начина: в амбалаж и без амбалажно. И двата начина имат както предимства, така и недостатъци.

[B%]Съхраняване в амбалаж[%B]
За съхраняване в амбалаж луковиците трябва да са просушени на полето за 5-10 дни, да са здрави, чисти, сортирани, без механични повреди, с изрязано лъжливо стъбло на 3-4 см над луковицата. Лукът се насипва в касетки, които се нареждат в складови помещения на височина 10-12 броя, с пътеки през 4-5 м за проверка и наблюдение на лука. Прави се редовна проверка, като се поддържа температура около 0-1°С и относителна въздушна влажност - 75-85%. При замръзване на луковиците размразяването им трябва да става постепенно. Продължителността на съхраняването е до средата на април.

Този начин на съхраняване има някои недостатъци - лукът престоява по-продължително на полето, често заплевелява и загнива, а всички манипулации се извършват ръчно. Освен това в складовите помещения е трудно да се поддържа оптимален режим, поради което загубите от прорастване и загниване са около 30 на сто.

[B%]Без амбалажно съхранение[%B]
При съхранение без амбалаж лукът се прибира в началото на полягането на лъжливото стъбло. Луковиците се просушават на полето (7-12 дни) и се поставят за съхраняване в хранилища с активна вентилация. Оформят се боксове, широки до 10 м и дълги около 12 м, с временни преградни стени от касетки, дървени скари, рамки с телена мрежа и др., закрепени върху разглобяеми колони. Лукът се насипва на пласт, дебел 3 м. За вентилация се използват вентилатори, като за съхраняването на 1 м3 лук се осигуряват 120-160 м3 въздух/час. Всеки бокс е с отделен вентилатор. В продължение на 15-20 дни след зареждането на лука вентилаторната система работи непрекъснато, като се поддържа температура около 10-13°С и влажност на въздуха под 70%. След това вентилаторите работят по 3-5 часа на денонощие, за да вкарват хладен въздух (2-10°С). До края на съхраняването вентилаторите се включват на автоматичен режим за поддържане на температура от 2 до 10°С. Продължителността на без амбалажното съхранение на лук е:
- за сладък лук - 2-3 месеца;
- за полулют - 4-5 месеца;
- за лют, отглеждан от арпаджик - до края на февруари.
Съхранението през март и април трябва да става в хладилници при температура от -2 до 2°С.

Лукът е фаворит сред зеленчуците - присъства целогодишно на трапезата
10816
 

Последни материали
Виж
Сливат аграрните пари с тези на Кохезионния фонд
Според ЕК бюджетът за земеделието след 2027 г. се запазва, според анализатори се намалява
Бюджетът по интервенцията за съветнически услуги не достига за всички подадени заявления
Ще се търгуват имоти в курорти и до исторически забележителности
Земя, почивни и ловни домове ... Продава се наследството на Селскостопанска академия и горските предприятия
Поредица
Трета част на графика с изнесените офиси на НССЗ през юли
Решения на Министерския съвет
Чиновниците в МЗХ и ДФЗ, чиито заплати се плащат по техническата помощ, ще работят до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
За пенсиониране на стария състав на КЗК бюджетът отпуска нови 445 хил. лв.
Свързани материали
Виж
Сливат аграрните пари с тези на Кохезионния фонд
Според ЕК бюджетът за земеделието след 2027 г. се запазва, според анализатори се намалява
Бюджетът по интервенцията за съветнически услуги не достига за всички подадени заявления
Ще се търгуват имоти в курорти и до исторически забележителности
Земя, почивни и ловни домове ... Продава се наследството на Селскостопанска академия и горските предприятия
Поредица
Трета част на графика с изнесените офиси на НССЗ през юли
Решения на Министерския съвет
Чиновниците в МЗХ и ДФЗ, чиито заплати се плащат по техническата помощ, ще работят до 2027 г.
Решения на Министерския съвет
За пенсиониране на стария състав на КЗК бюджетът отпуска нови 445 хил. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини