Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.09.2017 г.

Може ли да се отгледат домати без разсад?

Това е вече утвърдена практика в промишленото производство на домати за преработка и успешно съществува редом с традиционните начини. Много е подходяща и за дворните стопанства, още повече, че повечето от доматите, добивани в тях, се използват за консервиране. Разбира се, в групата на средно ранните домати има сортове, които с еднакъв успех може да се използват както за преработка, така и като салатни. Като прибавим към всичко това и обикновено по-благоприятните условия, които дворът предлага, остава да си обясним придържането към производството на разсад с неверие и незнание. Неверието се преодолява със знание и опит. Ако решите, може да опитате. Ето какво предварително трябва да знаете и как да опитате.
За този начин на отглеждане подходящи са сортовете за средноранно полско производство. Обикновено се използват нискостеблените (безколови) сортове, като Николина, Жаклин, Черкезица, Яна, Руен и др.
За успеха много е важно почвата да е дълбока и плодородна. Подготовката й започва още през есента, когато се обработва на дълбочина 22-25 см и се обогатява с по около 4-6 кг на квадратен метър напълно угнил или полуразложен органичен тор. Добре ще се отрази и добавката на 40-50 г суперфосфат, както и на 20-30 г калиев тор (калиев сулфат). През пролетта при първа възможност почвата се обработва плитко и се подравнява. До засяването на семената се извършват също плитки обработки, за да се унищожат никнещите плевели.
Семената на доматите никнат при температура 14-15 градуса. До толкова се затопля трайно почвата обикновено към края на април – началото на май, което определя и благоприятния срок за сеитба. Може да се извърши и по-рано, но при всички случай моментът трябва да бъде съобразен с обичайната дата на образуване на последните пролетни слани в района, т. е. десетина дни по-рано. Това вече е известна сигурност, че поникналите растения няма да бъдат осланени.
В промишленото производство на домати семената се засяват в редове с помощта на сеялки. За условията на дворната градина подходящият начин е гнездовата сеитба. Гнездата се оформят на разстояние 70 на 60 см. В едно гнездо се полагат по 2, максимум 3 семена. Нищо не пречи да бъдат и много повече, но след поникването трябва да останат само две растения. Така разходът на семена ще е голям, а те не са съвсем евтини.
Грижите през време на вегетацията са грижи както за домати, отглеждани по какъвто и да било начин. Окопаване, плевене, борба с болести и неприятели. С окопаването се оформят и напоителни бразди, но на малката дворна площ напояването може да се извърши и по други начин, в т. ч. и с лейка.

Може ли да се отгледат домати без разсад?
8626
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини