Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.03.2024 г.

Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?

Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?

Много важно е при отглеждане на разсад да се следи отблизо и постоянно състоянието му, за да се установи своевременно изменението, а то безспорно е сигнал за някакъв проблем. По този начин можем да започнем отстраняването му в самото начало, като открием причините и осигурим на растенията необходимите условия.

Често по неизвестни причини разсадът започва да повяхва, а краищата на листата – изсъхват. Причините за възникналия проблем могат да бъдат различни, но ако ги уставим навреме, тогава ще се справим по-лесно.

Защо изсъхват върховете на листата на разсада?

Причините обикновено се установяват чрез диагностика, но в повечето случаи по метода на изключването. Те могат да бъдат следните:

1. Поливната вода е с високо съдържание на минерални соли. Преди да полеем разсада, водата трябва да се остави да отстои, за да се отделят вредните съставки. В противен случай съдържащите се в нея хлор, флуор и други ненужни за растенията вещества – ще им навредят. Почвата, напоявана с твърда вода, вече не е благоприятна среда за младите растения.

2. Продължително засушаване на разсада, в резултат на което листата започват да повяхват и съхнат, като обикновено започва от върховете. Веднага щом установим това, ако почвата е изсъхнала, трябва да полеем с умерено количество вода и да преместим растенията далеч от естествен източник на светлина. Като правило, след няколко часа разсадът започва „да оживява“.

3. Продължително излагане на пряка слънчева светлина, защото излишъкът от светлина оказва пагубен ефект върху младите листа. Те започват да изгарят и съхнат. Необходимо е да преместим растенията на сенчесто и по-тъмно място, като преустановим поливането, което възстановяваме само при суха почва.

4. Въздухът в помещенията, в които отглеждаме разсада е много сух. Това може да се коригира лесно, ако поставим съдове с вода наблизо.

5. Преовлажняване на почвата, при което разсадът не е в състояние навреме да усвоява влагата, корените са постоянно мокри и започват да загниват. Растенията губят възможност да абсорбират и хранителни вещества и листата започват да съхнат. Ситуацията може да бъде овладяна, ако оставим почвата да изсъхне и възобновим поливането с малки количества и по-често.

6. Нашествие на вредители, което не е рядко в затворените съоръженияи и предимно в домашни условия. Стайните растения са честа причина за появата на паякообразни акари по разсада. Нападнатите листа пожълтяват, огъват се, а след това започват да изсъхват и падат.

Наличието на акари в началото се забелязва много трудно, защото имат малки размери. Растенията може да не загинат, но листата ще пожълтеят и опадат. Присъствието на акари в начален стадий може да се установи и по дребните черни точки на стъблата и листата, което е особено характерно за доматения разсад. Използването на акарициди ще предотврати разпространението им и ще спре изсъхването на листата на разсада.

 

Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
3863
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини