Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.09.2017 г.

Може ли да се отгледат домати без разсад?

Това е вече утвърдена практика в промишленото производство на домати за преработка и успешно съществува редом с традиционните начини. Много е подходяща и за дворните стопанства, още повече, че повечето от доматите, добивани в тях, се използват за консервиране. Разбира се, в групата на средно ранните домати има сортове, които с еднакъв успех може да се използват както за преработка, така и като салатни. Като прибавим към всичко това и обикновено по-благоприятните условия, които дворът предлага, остава да си обясним придържането към производството на разсад с неверие и незнание. Неверието се преодолява със знание и опит. Ако решите, може да опитате. Ето какво предварително трябва да знаете и как да опитате.
За този начин на отглеждане подходящи са сортовете за средноранно полско производство. Обикновено се използват нискостеблените (безколови) сортове, като Николина, Жаклин, Черкезица, Яна, Руен и др.
За успеха много е важно почвата да е дълбока и плодородна. Подготовката й започва още през есента, когато се обработва на дълбочина 22-25 см и се обогатява с по около 4-6 кг на квадратен метър напълно угнил или полуразложен органичен тор. Добре ще се отрази и добавката на 40-50 г суперфосфат, както и на 20-30 г калиев тор (калиев сулфат). През пролетта при първа възможност почвата се обработва плитко и се подравнява. До засяването на семената се извършват също плитки обработки, за да се унищожат никнещите плевели.
Семената на доматите никнат при температура 14-15 градуса. До толкова се затопля трайно почвата обикновено към края на април – началото на май, което определя и благоприятния срок за сеитба. Може да се извърши и по-рано, но при всички случай моментът трябва да бъде съобразен с обичайната дата на образуване на последните пролетни слани в района, т. е. десетина дни по-рано. Това вече е известна сигурност, че поникналите растения няма да бъдат осланени.
В промишленото производство на домати семената се засяват в редове с помощта на сеялки. За условията на дворната градина подходящият начин е гнездовата сеитба. Гнездата се оформят на разстояние 70 на 60 см. В едно гнездо се полагат по 2, максимум 3 семена. Нищо не пречи да бъдат и много повече, но след поникването трябва да останат само две растения. Така разходът на семена ще е голям, а те не са съвсем евтини.
Грижите през време на вегетацията са грижи както за домати, отглеждани по какъвто и да било начин. Окопаване, плевене, борба с болести и неприятели. С окопаването се оформят и напоителни бразди, но на малката дворна площ напояването може да се извърши и по други начин, в т. ч. и с лейка.

Може ли да се отгледат домати без разсад?
8613
 

Последни материали
Виж
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Свързани материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Отличен доматен разсад само за 22 дни
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Седмични ценови изменения на цените на едро на плодове и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини