Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.09.2017 г.

Направете корона, пропускаща слънцето

Основната задача на резитбата през първите няколко години след засаждането на овощните дървета е формирането на короната. То започват непосредствено след засаждането и приключват след пълното изграждане на короната и настъпване на редовно плододаване. Ако дръвчетата са засадени през есента, най-добре е първата резитба да се извърши рано напролет. Целта на тези резитби е изграждане на по-рехава корона, добре огрявана от слънцето и със здраво сраснали помежду си скелетни части.
Тенденцията в овощарството е да се изграждат по-свободно растящи корони. Подобрено-етажната корона до голяма степен отговаря на тези изисквания и тя успешно може да се формира при повечето дървесни овощни видове. Изключение правят прасковата, ябълката и крушата, присадени на слабо растящи подложки. Трудно се постига такова разположение на клоните при дюлята, някои вишневи сортове, орехът и черешата, където в повечето случаи се формират свободно растящи корони.

Скелетните части на подобрената етажна корона са: стъбло с височина около 60-80 см, централен клон (водач), 4-6 скелетни клони и по 1-3 скелетни разклонения върху тях. В първия и най-често единствен етаж се формират 3 (рядко 4) скелетни клони. За предпочитане е следващите скелетни клони да се разполагат последователно по един през 40-60 см. Допустимо е формирането и на втори етаж на 70-80 см над първия, но с не повече от два клона. Скелетните клони трябва да са разположени така, че да не се засенчват помежду си. Върху клоните от първия етаж се формират по 2-3 скелетни разклонения, а върху следващите – по 1-2, през интервал от 50-70 см. Скелетните разклонения трябва да са израснали встрани или навън спрямо скелетния клон и под ъгъл около 30 градуса спрямо хоризонталата. Ако няма подходящи клонки за скелетни разклонения, те се гарнират с полускелетни клонки през интервал 20-30 см.

С първата резитба след засаждането се определя височината на стъблото, като дръвчето се съкращава на около 10-15 см над тази височина, върху която зона ще се формират скелетните клони от първия етаж. Ако фиданката е формирала предивременни клонки в разсадника, тези върху стъблената част се премахват, а най-горните 2-3 се съкращават на 1-2 пъпки, от които се очаква да израснат водачът и първите скелетни клони.
В началото на втората година се избира най-силната и централно разположена клонка за водач и клонките за първия етаж, като останалите се премахват. Когато няма достатъчно и добре развити клонки, се извършва силно съкращаване и формирането се отлага за следващата година. За скелетните клони се избират по-силни, еднакви по дължина, израснали под ъгъл 45-60 градуса спрямо водача и разположени равномерно около него. В случай, че няма такива, то могат да се оставят и клонки с по-остър ъгъл, като се отклонят чрез привързване към стъблото. Скелетните се съкращават на височина 60-70 см, над външна или странична пъпка, където ще се формират първите разклонения. Водачът се намалява до 70-80 см за формиране на следващия скелетен клон. Ако избраните клонки не са достигнали тези размери, не използвайте ножицата.

През следващите няколко години се избират подходящи клонки за продължители на скелетните клони и водача. Премахват се конкурентите им и някои по-силни и навътре растящи клонки. Останалите умерено растящи и слаби клонки не се третират с никакви резитби, независимо къде и в каква посока са израснали. Продължителите на скелетните клони и водачът се съкращават в зоната, където ще се формират следващите разклонения и скелетни клони, ако са достигнали съответните размери. Колкото по-слаби резитби и по-добри грижи се полагат за дърветата през периода на формирането, толкова по-бързо се изгражда короната и плододаването настъпва по-рано.
След пълното изграждане на короната, затихване на растежа в центробежна посока и настъпване на редовно плододаване се извършва ограничаваща резитба, като водачът, скелетните клони и разклонения се съкращават над някоя по-слаба и наведено растяща клонка.

Направете корона, пропускаща слънцето
2970
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини