Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2023 г.

Подгответе целогодишните малини за зимуване!

Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!

Малиновите градини до старопланинската хижа Тръстеная Снимка: sinor.bg

Есенното захлаждане слага край на узряването на ремонтантните (целогодишно цъфтящите) малини, които могат да плододават до настъпване на студовете. Ноември е времето, когато трябва да ги подготвим правилно за зимуване, защото от това ще зависи до голяма степен следващата реколта.

Малината обикновено е храст с двугодишни надземни и многогодишни подземни части. Почти цялата коренова система е разположена в повърхностния почвен слой, на дълбочина до 30 см. Върху коренището и страничните му разклонения се образуват придатъчни пъпки, от които се развиват както странични издънки, така и коренови разклонения.

Ремонтантните сортове малини се режат според предпочитанията за плододаване и сортовите особености – те могат да дават плодове един или два пъти в годината.

При еднократно плододаване се реже всичко до основи

Същността на технологията на отглеждане на ремонтантните малини при еднократно плододаване е ежегодно да се изрязва и премахва цялата надземна част на растението. В този случай се получава по-голяма реколта, но еднократно през годината и плодовете обикновено узряват по-късно. Когато приключи плододавнето, се прави резитба и тя по-често е есенна. Може и през пролетта, но трябва да бъде непосредствено след снеготопенето, но преди началото на вегетацията.

Есенната резитба може да се прави и при вече замръзнала почва – това не създава проблеми. Срезовете се правят според нивото на земята, без да се оставят никакви пънчета, ако това е възможно. При неравна повърхност, която не позволява на ножицата да достигне по-ниско, тогава е допустима височина от 2-3 см.

След презимуване започва интензивен растеж на нови стъбла, като слабите и не добре развити се премахват своевременно.

Цъфтежът започва през юни или юли (зависи от региона), а през август – септември и дори октомври, малините дават висококачествена реколта. Има ранни сортове ремонтантни малини.

За плододаване през цялото лято

Ако предпочитаме по-малко, но по-продължително плододаване при целогодишните малини, правим резитба, както при обикновените сортове. Тогава ще плододават два пъти в рамките на вегетационния период – рано през лятото и през есента.

Важно е да се направи предзимно зарядно поливане, за да се предотврати изсушаване на корените при замръзване. Какво количество вода е необходима – зависи от състоянието на почвата. След абсорбиране на влагата може да се покрие с органична материя – хумус или угнил компост и малините ще са готови за зимуване.

Ако температурата на въздуха остане устойчива в рамките на +5-7 градуса по Целзий, но има все още неузрели плодове, тогава няма смисъл да ги чакаме. По-добре е да отрежем тези стъбла и да ги поставим във вода у дома като букет. В рамките на 7-10 дни плодовете ще започнат да узряват и ще имат обичайния си цвят, аромат и вкус.

Отличителни качества на ремонтантните малините

Плодовете на ремонтантните малини са по-плътни от тези на обикновените. Отличават се с по-голяма трайност и транспортируемост. Имат по-ярко изразен аромат и вкус, но колко сладки ще бъдат малините зависи от региона и конкретните условия – колкото е по-топло и слънчево, толкова по-сладки са плодовете.

Ако се отглеждат всяка година за еднократно плододаване ремонтантни сортове и с резитба до основата на издънките, тогава храстите се оздравяват – няма натрупване на неприятели и болести. Няма и измръзване на стъблата през зимата от студовете, защото просто ги няма.

Сортове ремонтантни малини

Ремонтантна малина сорт „Люлин” е нискорастяща с интензивно червен цвят и много родовита; малина „Жаклин” е нов ремонтантен американски сорт с тъмно червени плодове; „Русилва” – швейцарски сорт с едри червени кръгли плодове; малина „Химботоп” – швейцарски високодобивен сорт (доходността от едно растение може да достигне 3 кг); „Жълта Сугана” и „Алпин Голд” са сортове с жълти плодове; „Амбер” е ремонтантен сорт с жълт цвят и без бодли; „Полана” е високопродуктивен червен полски сорт.

Пазарът предлага ежегодно нови сортове ремонтантни малини с различни характеристики, а дали ще плододават един или два пъти годишно, зависи от резитбата.

Подгответе целогодишните малини за зимуване!
38983
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Производителите май напразно се надяват на изкупни цени над 3 евро за килограм
Реколтата от малини в Сърбия се очертава наполовина на миналогодишната
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини