Есенното захлаждане слага край на узряването на ремонтантните (целогодишно цъфтящите) малини, които могат да плододават до настъпване на студовете. Ноември е времето, когато трябва да ги подготвим правилно за зимуване, защото от това ще зависи до голяма степен следващата реколта.
Малината обикновено е храст с двугодишни надземни и многогодишни подземни части. Почти цялата коренова система е разположена в повърхностния почвен слой, на дълбочина до 30 см. Върху коренището и страничните му разклонения се образуват придатъчни пъпки, от които се развиват както странични издънки, така и коренови разклонения.
Ремонтантните сортове малини се режат според предпочитанията за плододаване и сортовите особености – те могат да дават плодове един или два пъти в годината.
При еднократно плододаване се реже всичко до основи
Същността на технологията на отглеждане на ремонтантните малини при еднократно плододаване е ежегодно да се изрязва и премахва цялата надземна част на растението. В този случай се получава по-голяма реколта, но еднократно през годината и плодовете обикновено узряват по-късно. Когато приключи плододавнето, се прави резитба и тя по-често е есенна. Може и през пролетта, но трябва да бъде непосредствено след снеготопенето, но преди началото на вегетацията.
Есенната резитба може да се прави и при вече замръзнала почва – това не създава проблеми. Срезовете се правят според нивото на земята, без да се оставят никакви пънчета, ако това е възможно. При неравна повърхност, която не позволява на ножицата да достигне по-ниско, тогава е допустима височина от 2-3 см.
След презимуване започва интензивен растеж на нови стъбла, като слабите и не добре развити се премахват своевременно.
Цъфтежът започва през юни или юли (зависи от региона), а през август – септември и дори октомври, малините дават висококачествена реколта. Има ранни сортове ремонтантни малини.
За плододаване през цялото лято
Ако предпочитаме по-малко, но по-продължително плододаване при целогодишните малини, правим резитба, както при обикновените сортове. Тогава ще плододават два пъти в рамките на вегетационния период – рано през лятото и през есента.
Важно е да се направи предзимно зарядно поливане, за да се предотврати изсушаване на корените при замръзване. Какво количество вода е необходима – зависи от състоянието на почвата. След абсорбиране на влагата може да се покрие с органична материя – хумус или угнил компост и малините ще са готови за зимуване.
Ако температурата на въздуха остане устойчива в рамките на +5-7 градуса по Целзий, но има все още неузрели плодове, тогава няма смисъл да ги чакаме. По-добре е да отрежем тези стъбла и да ги поставим във вода у дома като букет. В рамките на 7-10 дни плодовете ще започнат да узряват и ще имат обичайния си цвят, аромат и вкус.
Отличителни качества на ремонтантните малините
Плодовете на ремонтантните малини са по-плътни от тези на обикновените. Отличават се с по-голяма трайност и транспортируемост. Имат по-ярко изразен аромат и вкус, но колко сладки ще бъдат малините зависи от региона и конкретните условия – колкото е по-топло и слънчево, толкова по-сладки са плодовете.
Ако се отглеждат всяка година за еднократно плододаване ремонтантни сортове и с резитба до основата на издънките, тогава храстите се оздравяват – няма натрупване на неприятели и болести. Няма и измръзване на стъблата през зимата от студовете, защото просто ги няма.
Сортове ремонтантни малини
Ремонтантна малина сорт „Люлин” е нискорастяща с интензивно червен цвят и много родовита; малина „Жаклин” е нов ремонтантен американски сорт с тъмно червени плодове; „Русилва” – швейцарски сорт с едри червени кръгли плодове; малина „Химботоп” – швейцарски високодобивен сорт (доходността от едно растение може да достигне 3 кг); „Жълта Сугана” и „Алпин Голд” са сортове с жълти плодове; „Амбер” е ремонтантен сорт с жълт цвят и без бодли; „Полана” е високопродуктивен червен полски сорт.
Пазарът предлага ежегодно нови сортове ремонтантни малини с различни характеристики, а дали ще плододават един или два пъти годишно, зависи от резитбата.