Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2023 г.

Подгответе целогодишните малини за зимуване!

Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!

Малиновите градини до старопланинската хижа Тръстеная Снимка: sinor.bg

Есенното захлаждане слага край на узряването на ремонтантните (целогодишно цъфтящите) малини, които могат да плододават до настъпване на студовете. Ноември е времето, когато трябва да ги подготвим правилно за зимуване, защото от това ще зависи до голяма степен следващата реколта.

Малината обикновено е храст с двугодишни надземни и многогодишни подземни части. Почти цялата коренова система е разположена в повърхностния почвен слой, на дълбочина до 30 см. Върху коренището и страничните му разклонения се образуват придатъчни пъпки, от които се развиват както странични издънки, така и коренови разклонения.

Ремонтантните сортове малини се режат според предпочитанията за плододаване и сортовите особености – те могат да дават плодове един или два пъти в годината.

При еднократно плододаване се реже всичко до основи

Същността на технологията на отглеждане на ремонтантните малини при еднократно плододаване е ежегодно да се изрязва и премахва цялата надземна част на растението. В този случай се получава по-голяма реколта, но еднократно през годината и плодовете обикновено узряват по-късно. Когато приключи плододавнето, се прави резитба и тя по-често е есенна. Може и през пролетта, но трябва да бъде непосредствено след снеготопенето, но преди началото на вегетацията.

Есенната резитба може да се прави и при вече замръзнала почва – това не създава проблеми. Срезовете се правят според нивото на земята, без да се оставят никакви пънчета, ако това е възможно. При неравна повърхност, която не позволява на ножицата да достигне по-ниско, тогава е допустима височина от 2-3 см.

След презимуване започва интензивен растеж на нови стъбла, като слабите и не добре развити се премахват своевременно.

Цъфтежът започва през юни или юли (зависи от региона), а през август – септември и дори октомври, малините дават висококачествена реколта. Има ранни сортове ремонтантни малини.

За плододаване през цялото лято

Ако предпочитаме по-малко, но по-продължително плододаване при целогодишните малини, правим резитба, както при обикновените сортове. Тогава ще плододават два пъти в рамките на вегетационния период – рано през лятото и през есента.

Важно е да се направи предзимно зарядно поливане, за да се предотврати изсушаване на корените при замръзване. Какво количество вода е необходима – зависи от състоянието на почвата. След абсорбиране на влагата може да се покрие с органична материя – хумус или угнил компост и малините ще са готови за зимуване.

Ако температурата на въздуха остане устойчива в рамките на +5-7 градуса по Целзий, но има все още неузрели плодове, тогава няма смисъл да ги чакаме. По-добре е да отрежем тези стъбла и да ги поставим във вода у дома като букет. В рамките на 7-10 дни плодовете ще започнат да узряват и ще имат обичайния си цвят, аромат и вкус.

Отличителни качества на ремонтантните малините

Плодовете на ремонтантните малини са по-плътни от тези на обикновените. Отличават се с по-голяма трайност и транспортируемост. Имат по-ярко изразен аромат и вкус, но колко сладки ще бъдат малините зависи от региона и конкретните условия – колкото е по-топло и слънчево, толкова по-сладки са плодовете.

Ако се отглеждат всяка година за еднократно плододаване ремонтантни сортове и с резитба до основата на издънките, тогава храстите се оздравяват – няма натрупване на неприятели и болести. Няма и измръзване на стъблата през зимата от студовете, защото просто ги няма.

Сортове ремонтантни малини

Ремонтантна малина сорт „Люлин” е нискорастяща с интензивно червен цвят и много родовита; малина „Жаклин” е нов ремонтантен американски сорт с тъмно червени плодове; „Русилва” – швейцарски сорт с едри червени кръгли плодове; малина „Химботоп” – швейцарски високодобивен сорт (доходността от едно растение може да достигне 3 кг); „Жълта Сугана” и „Алпин Голд” са сортове с жълти плодове; „Амбер” е ремонтантен сорт с жълт цвят и без бодли; „Полана” е високопродуктивен червен полски сорт.

Пазарът предлага ежегодно нови сортове ремонтантни малини с различни характеристики, а дали ще плододават един или два пъти годишно, зависи от резитбата.

Подгответе целогодишните малини за зимуване!
38151
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини