Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.09.2023 г.

Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки

Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки

sinor.bg

Ето, че настъпи времето да започнем резитбата на овощните дървета и храсти в градината. Една част от растенията трябва да бъдат правилно подготвени за зимните изпитания, други трябва да бъдат „фризирани“, за да бъдат спасени от вредители и патогени, а трети, които вече са пострадали от различни стихии през вегетационния период – нуждаят се от спешна намеса.

Есенната резитба трябва да се извърши точно, когато листата са опадали, потокът от сокове спира и растенията навлизат в период на покой. Този процес трябва да бъде завършен преди началото на студовете и замръзването. Зимуването с травмирана или гъста корона е опасно за растенията, така че през есента е необходимо санитарно и прореждащо подрязване на всички култури.

Със санитарната резитба дърветата се освобождават от счупени, безплодни и изсъхнали клони. Особено внимание трябва да се обърне на тези, засегнати от болести и вредители. Тези участъци са добре забележими след падане на листата.

При разреждащата резитба се отстраняват клони вътре в короната, които не позволяват навлизането на светлина или се кръстосват и трият един в друг, увреждайки кората. Излишни се явяват и издънки, излизащи нагоре от ствола под остър ъгъл. Не трябва да пропускаме да изрежем и тези, израснали директно върху ствола и скелетните клони.

Важно е да не забравяме, че не трябва да премахваме голям брой големи клони наведнъж при резитбата. Това може сериозно да отслаби дървото и дори да причини заболяване или загубата му в бъдеще. Най-напред се отстраняват клоните с признаци на заболяване, счупени или изсъхнали.

При отстраняване на големи клони раните задължително се покриват с градинска паста, блажна боя, лак или други средства за заздравяване.

За резитбата винаги трябва да се използват остри инструменти, защото тъпите могат да причинят разкъсвания, които ще удължат значително времето за възстановяване.

При резитба на високи дървета се използват стълби или специални инструменти с удължители за клони, разположени нависоко. Катеренето по дърветата може да причини сериозни щети.

Резитба на ягодоплодните храсти

Подрязването на малините трябва да се извърши след прибиране на реколтата през лятото, а при ремонтантните сортове късно наесен. Необходимо е да се отстранят всички стари, сухи, слаби, деформирани и повредени от болести и вредители издънки. Двугодишните издънки, които са плододавали, се изрязват в основата. Силните изолирани издънки се отделят от основния корен с помощта на лопата и могат да се използват за посадъчен материал. Ако до настъпване на студовете не успеем да извършим резитбата, на издънките се появяват малки пукнатини, поради което плододаването ще бъде слабо. Скъсяването на върховете е по-добре да се остави за рано напролет, но преди развитието на пъпките. Тогава се отстраняват по 10-15 см връхна част, като по този начин хранителните вещества се насочват максимално към плододаване. Ако отрежем по 25-30 см, тогава плододаването ще се забави с 10-15 дни. Практикува се и двойно подрязване, което осигурява реколта от страничните разклонения, но трябва да се внимава да не се сгъсти прекалено храста. На всеки корен е добре да остават не повече от 3-5 плододаващи разклонения.

Лошо оформените издънки при ягодоплодните храсти се изрязват до основи, както и всички стари, изсъхнали, болни или счупени. Работи се с остри и чисти градински ножици или секатори.

Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
60952
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
През март овощарите трябва да бъдат бдителни, съобразителни и бързи!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини