Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.07.2017 г.

Синапеното кюспе е хит сред биопроизводителите

С него можете да наторите и да спасите културите от вредители

Последователите на използването на безопасни органични торове са все повече с всеки ден. В числото на тези природни средства е и синапеното кюспе, което не е много известно у нас. Прилагането му в зееленчуковата градина обещава не само повишаване на реколтата, но и защита на растенията от болести и вредители.

Сарепската горчица е ценна стопанска култура, която се отглежда заради маслото, което има не само хранителни, но и бактерицидни свойства. Незначително количество етерично масло има във всички части на растението, затова то, както и другите видове горчица, се използват като сидерати.

Кюспето е това, което остава от семената след пресоването им за производство на масло. Част от богатството, което е получено чрез маслото обаче остава и в семената. Продуктът, съдържащ протеини, целулоза и минерални вещества, традиционно се полза в качеството на добавка към храненето на животните. Днес то се използва и като тор в градината. Най-добре е да използвате кюспе, получено от студено пресоване на маслото, тъй като при използването на висока температура и химични реагенти, полза няма да им.

В синапеното кюспе има полезни компоненти, които могат да бъдат полезни за растенията, само след като се превърнат в минерална форма. Това се случва в резултат на угниване или изгаряне. За да угние кюспето са нужни около 3 месеца. Тоест 30% от фосфора и 15% от калийните соли, които се включват в продукта, в най-добрия случай, ще получат растенията, които са засадени през следващата година. В текущия сезон използването на синапено кюспе в зеленчуковата градина може да ви осигури подобряване на структурата на плътни почви; да предотврати изпаряването на влагата след поливане; да понижи заразеността на участъка с вредоносни микроорганизми и почвени насекоми.

За да е полезно кюспето, внесете по време на посевните и посадъчните работи по 1 с.л. в ямките на картофите, доматите, пипера и патладжаните; по 1 шепа на метър бразда за лука и чесъна; по 1 с.л. под краставици, тиквички и патисони; по пълна шепа на метър посев от лук, целина, магданоз, цвекло и други кореноплоди.

Синапеното кюспе се използва и като фитосанитарно средство. Дозите варират от 100 г до 1 кг на 1 квадрат площ и зависят от наличния проблем, свързан с насекоми и болести.

За да могат активните компоненти в кюспето да започнат да действат, а самият продукт по-бързо да угние, то задържително се покрива с почва. При това кюспето може да се съчетава и с други препарати за защита на растенията с биопроизход. В съчетание с дървесната пепел кюспето поддържа кореноплодите, картофите. Като фитосанитарно средство може да защити растенията от кореново гниене; да подготви почвата за следващата година; да подобри съхраняемостта на зеленчуците и кореноплодите през зимата.

Предозирането със синапено кюспе е невъзможно, тъй като продуктът е с дълго действие и натурален състав. Не може да предизвика и негативни последствия. Добре обмисленото използване на това средство, заедно със съблюдаване на агротехниката, сеитбооборота, а също така и използване на традиционното торене и обработка задължително ще доведат до желаните резултати. 

Синапеното кюспе е хит сред биопроизводителите
13639
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
След прибиране на реколтата
Пет от най-бързите сидерати за есенно зелено торене
Браншовете готвят протести
Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство
На 21 юли браншовите организации ще представят предложенията си за бъдещите политики
Браншът е в потрес: Секторът ще фалира, ако Стратегическият план не бъде променен!
Полезни съвети
Синапът се използва не само като сидерат, но може да замести много инсектициди
Важно за фермера
Най-добрите есенни сидерати за картофите
Здравословни практики
Лечебните предимства на синапеното масло
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини