Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.07.2017 г.

Синапеното кюспе е хит сред биопроизводителите

С него можете да наторите и да спасите културите от вредители

Последователите на използването на безопасни органични торове са все повече с всеки ден. В числото на тези природни средства е и синапеното кюспе, което не е много известно у нас. Прилагането му в зееленчуковата градина обещава не само повишаване на реколтата, но и защита на растенията от болести и вредители.

Сарепската горчица е ценна стопанска култура, която се отглежда заради маслото, което има не само хранителни, но и бактерицидни свойства. Незначително количество етерично масло има във всички части на растението, затова то, както и другите видове горчица, се използват като сидерати.

Кюспето е това, което остава от семената след пресоването им за производство на масло. Част от богатството, което е получено чрез маслото обаче остава и в семената. Продуктът, съдържащ протеини, целулоза и минерални вещества, традиционно се полза в качеството на добавка към храненето на животните. Днес то се използва и като тор в градината. Най-добре е да използвате кюспе, получено от студено пресоване на маслото, тъй като при използването на висока температура и химични реагенти, полза няма да им.

В синапеното кюспе има полезни компоненти, които могат да бъдат полезни за растенията, само след като се превърнат в минерална форма. Това се случва в резултат на угниване или изгаряне. За да угние кюспето са нужни около 3 месеца. Тоест 30% от фосфора и 15% от калийните соли, които се включват в продукта, в най-добрия случай, ще получат растенията, които са засадени през следващата година. В текущия сезон използването на синапено кюспе в зеленчуковата градина може да ви осигури подобряване на структурата на плътни почви; да предотврати изпаряването на влагата след поливане; да понижи заразеността на участъка с вредоносни микроорганизми и почвени насекоми.

За да е полезно кюспето, внесете по време на посевните и посадъчните работи по 1 с.л. в ямките на картофите, доматите, пипера и патладжаните; по 1 шепа на метър бразда за лука и чесъна; по 1 с.л. под краставици, тиквички и патисони; по пълна шепа на метър посев от лук, целина, магданоз, цвекло и други кореноплоди.

Синапеното кюспе се използва и като фитосанитарно средство. Дозите варират от 100 г до 1 кг на 1 квадрат площ и зависят от наличния проблем, свързан с насекоми и болести.

За да могат активните компоненти в кюспето да започнат да действат, а самият продукт по-бързо да угние, то задържително се покрива с почва. При това кюспето може да се съчетава и с други препарати за защита на растенията с биопроизход. В съчетание с дървесната пепел кюспето поддържа кореноплодите, картофите. Като фитосанитарно средство може да защити растенията от кореново гниене; да подготви почвата за следващата година; да подобри съхраняемостта на зеленчуците и кореноплодите през зимата.

Предозирането със синапено кюспе е невъзможно, тъй като продуктът е с дълго действие и натурален състав. Не може да предизвика и негативни последствия. Добре обмисленото използване на това средство, заедно със съблюдаване на агротехниката, сеитбооборота, а също така и използване на традиционното торене и обработка задължително ще доведат до желаните резултати. 

Синапеното кюспе е хит сред биопроизводителите
13583
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
След прибиране на реколтата
Пет от най-бързите сидерати за есенно зелено торене
Браншовете готвят протести
Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство
На 21 юли браншовите организации ще представят предложенията си за бъдещите политики
Браншът е в потрес: Секторът ще фалира, ако Стратегическият план не бъде променен!
Полезни съвети
Синапът се използва не само като сидерат, но може да замести много инсектициди
Важно за фермера
Най-добрите есенни сидерати за картофите
Здравословни практики
Лечебните предимства на синапеното масло
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини