Не всяка растителна мазнина има балансиран състав, помагащ на човешкия организъм при различни неразположения. Синапеното масло обаче е в състояние да го обогати с полезни мазнини, наситени с киселини и витамин Е. Благодарение на продължителния си срок на съхранение, приятния вкус и аромат то е желан гост във всяка къща. Ето някои от най-полезните му свойства.
1. Съдейства за подобряване на работата на кръвоносните съдове и сърцето. Тъй като съдържанието на Омега-3, -6 и -9 мастни киселини в него е високо, то предотвратява образуването на тромбове. Ако овкусяваме с него зеленчуковите салати, с течение на времето ще бъдем в състояние да решим проблема с повишаването на кръвното налягане. Именно благодарение на синапеното масло се повишава еластичността на кръвоносните съдове и се нормалириза движението на кръвта по основните артерии в човешкия организъм.
2. Синапеното масло помага при лечението на анемия. Ако бъде поемано заедно с продуктите за повишаване на хемоглобина, ще успеем да усилим лечебния ефект. Комбинацията от витамини в продукта подобрява изработването на кръвните клетки в организма и нормализира съсирването на кръвта.
3. Помага за подобряването на дейността на нервната система. То е сред естествените продукти, препоръчителни за прием от бременни и кърмачки, тъй като наситените мазнини в състава му повишават качеството на млякото. Дори в минимални дози съдейства за доброто развитие на нервната система на плода.
Препоръчителната доза синапено масло за лечебни цели при един прием е не повече от лъжица и половина, но ако нивото на киселинност в стомаха е повишено, не бива да се приема повече от лъжица наведнъж.