Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.03.2023 г.

Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство

Браншовете готвят протести
Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство

sinor.bg

Българското животновъдство е в пълна безизходица след срива в изкупните цени на млякото и последвалите фалити, но контролните органи продължават да бездействат, а пазарът е пълен с бракувани вносни храни, които заради ниските цени подриват напълно продукцията на родните животновъди. И ако държавата не предприеме спешни защитни действия срещу изкривяванията на пазара, най-късно до година и половина страната ни няма да има българско млекопроизводство. Това обявиха в извънредна пресконференция днес представители на основните животновъдни организации в страната – Бойко Синапов и Пенка Христова от „Обединени животновъди”, Михаил Михайлов и Димитър Зоров – от Съюза на говедовъдите в България, Цветозар Христов, представител на една от софийските развъдни организации и др.  

Пазарната истерия с поскъпването на храните допълнително притиска фермерите, които нямат и грам вина за високите цени в магазините. Затова и на последния Консултативен съвет по животновъдството към агроминистерството браншовиците са поискали съдействие за среща с президента и министър председателя на страната. Защото очевидно агроведомството не успява да защити родния бизнес, обясниха браншовиците. „И в Гърция, и във Франция отговорните хора в държавата се срещнаха по няколко пъти с фермерите, които заради инфлацията са пред фалит. У нас безмълвието е пълно”, мрачно отбелязват животновъдите.

„Докато останалите държави в ЕС отдавна получиха обезщетенията си за кризата след войната в Украйна, ние ще сме последните в ЕС, които още очакваме помощта и то в размер на 50% от очакваното”, посочи Синапов. Докато миналата година обезщетенията бяха 426 млн. за всички сектори, тази година са едва 206 млн. лв., защото България няма актуализиран бюджет и не може да осигури по-голям ресурс.

Към проблемите се добавя и нескопосано направеният Стратегически план за развитие на земеделието, по който животновъдните организации са имали цели 30 предложения, от които чиновниците не са приели нито едно. „Унизителен за всички земеделци е Стратегическият план -  от ноември досега топката само се тупа. И нито технологичните карти отразяват нашите разходи, нито пък хората могат да изберат интервенция, по която да кандидатстват през тази година”, допълни и Зоров. Михаил Михайлов беше още по-категоричен по отношение на липсата на адекватност при определянето на аграрните политики в страната, припомняйки, че от две години единствената дума, която чува от колегите си, е "оцеляване". Освен това в сектора на говедовъдството те очакват огромни предизникателства като например намаляването на вредните емисии, но кой ще им помага в тази нова проблематика, за фермерите остава неясно. Михайлов припомни, че говедовъдните ферми се нуждаят от огромни количества вода за осигуряване на 1 килограм месо. Но на фона на климатичните промени стопаните ще бъдат силно затруднени, защото стресът за животните през лятото е огормен - при температури над 22 градуса по Целзий. И това не се отчита от чиновниниците. В наредбите на агроминистерството фермерите не виждат отговори на всички тези проблеми. И това до голяма степен показва липсата на връзка между държавна администрация и земеделски производители.

Като капак на всичко, пазарът отново е затрупан преди Великден с вносно месо, вместо да се осигурят канали за реализация на българските агнета, припомни Синапов.

Изреждайки пробремите си, животновъдите предупреждават, че ако служебният кабинет не промени политиките си и отношението към бизнеса точно в този момент, то със сигурност браншовите организации ще започнат подготовка на протести, обясни още Бойко Синапов.

Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство
8322
 

Последни материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини