Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.05.2016 г.

Защо да късаме листата на доматите

Полезни съвети

Листата на доматите са пълноценен орган на растението точно като корените или стъблата. Те отговарят за храненето и дишането. Затова на пръв поглед идеята за премахването им изглежда донякъде кощунствена – защо да осакатяваме растението? От електронното издание „Стопанство” обаче са убедени, че понякога това е просто необходимо.

Случва се и обратното – в късането на листата да няма никакъв смисъл. Здравият, зелен и добре осветен от слънцето лист е приятел и помощник. Но всяко нещо има своето време и своя жизнен срок, включително и листата, а от определен момент нататък вместо полза те причиняват само излишни щети.

Например старите листа на доматите започват да пожълтяват с времето, покриват се с петна и отслабват. Именно тези листа се превръщат в първия уютен дом за различни гъбични болести. Затова старите, пожълтяващи и покрити с петна листа трябва да бъдат откъснати най-напред.

След това от време на време си струва да „осветяваме” растенията – да изрязваме листата, обърнати на север, или онези, които са в сянката на същото растение или на други наоколо. Засенченото растение така или иначе няма да осигури много полза от гледна точка на фотосинтезата, а като го премахнем, подобряваме общата проветряемост в лехата, особено ако става въпрос за парник.

Още едни „листа”, които трябва да се отрежат, са колтуците. Случва се от цветните китки да започне израстък, който се превръща в стъбло и сам формира листа и цветове. Мнозина градинари даже се радват на подобно развитие, но на практика ако всички домати от стъблата от това разклонение вече са вързали, то по-добре е тази „добавка” да бъде отрязана, за да може растението да се развива пълноценно и хранителните вещества да се използват от по-ранните цветове. Същевременно ако основното стъбло се е оказало без домати, можете да оставите разклонението.

По колко листа и кога да се режат?

Обикновено се препоръчва да се премахват по 2-3 от долните листа 2 пъти седмично, но правилото е прекалено общо. Трябва да се съобразяваме с израстването на растението като цяло. Понякога се налага да се откъснат по 5-6 листа наведнъж и това никога не е причинявало особени вреди на доматите. Основното правило, което е необходимо да спазвате – ако не всички домати от дадено разклонение са вързали, над него не се късат листа.

Когато растенията формират 4-5 цветни китки, започва късането на върховете на доматите. Смята се, че всички следващи съцветия няма да успеят да дадат реколта навреме. След откъсването на върховете, когато вече не е необходимо увеличаване на вегетативната маса по принцип, могат да се премахнат и всички листа без най-горните 3-4. Това е и добра профилактика срещу болести, макар да изглежда варварска. От изданието съветват над най-горната цветна китка да се оставят задължително 1-2 листа, за да не се нарушава движението на соковете по стъблата.

Важно е листата на доматите да се откъсват лекичко, като се притискат в основата на свързващата им част със стъблото отгоре надолу. Ако дърпате листата надолу, заедно с тях се откъсва и дълга плоска част от кожата на стъблото.

От изданието смятат също, че не си струва да се късат листата в облачно, влажно и студено време, както и през втората половина на деня. Направете го сутрин при слънчево време, за да може раничките да засъхнат още в рамките на деня.

Защо да късаме листата на доматите
205560
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини