Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.05.2016 г.

Защо да късаме листата на доматите

Полезни съвети

Листата на доматите са пълноценен орган на растението точно като корените или стъблата. Те отговарят за храненето и дишането. Затова на пръв поглед идеята за премахването им изглежда донякъде кощунствена – защо да осакатяваме растението? От електронното издание „Стопанство” обаче са убедени, че понякога това е просто необходимо.

Случва се и обратното – в късането на листата да няма никакъв смисъл. Здравият, зелен и добре осветен от слънцето лист е приятел и помощник. Но всяко нещо има своето време и своя жизнен срок, включително и листата, а от определен момент нататък вместо полза те причиняват само излишни щети.

Например старите листа на доматите започват да пожълтяват с времето, покриват се с петна и отслабват. Именно тези листа се превръщат в първия уютен дом за различни гъбични болести. Затова старите, пожълтяващи и покрити с петна листа трябва да бъдат откъснати най-напред.

След това от време на време си струва да „осветяваме” растенията – да изрязваме листата, обърнати на север, или онези, които са в сянката на същото растение или на други наоколо. Засенченото растение така или иначе няма да осигури много полза от гледна точка на фотосинтезата, а като го премахнем, подобряваме общата проветряемост в лехата, особено ако става въпрос за парник.

Още едни „листа”, които трябва да се отрежат, са колтуците. Случва се от цветните китки да започне израстък, който се превръща в стъбло и сам формира листа и цветове. Мнозина градинари даже се радват на подобно развитие, но на практика ако всички домати от стъблата от това разклонение вече са вързали, то по-добре е тази „добавка” да бъде отрязана, за да може растението да се развива пълноценно и хранителните вещества да се използват от по-ранните цветове. Същевременно ако основното стъбло се е оказало без домати, можете да оставите разклонението.

По колко листа и кога да се режат?

Обикновено се препоръчва да се премахват по 2-3 от долните листа 2 пъти седмично, но правилото е прекалено общо. Трябва да се съобразяваме с израстването на растението като цяло. Понякога се налага да се откъснат по 5-6 листа наведнъж и това никога не е причинявало особени вреди на доматите. Основното правило, което е необходимо да спазвате – ако не всички домати от дадено разклонение са вързали, над него не се късат листа.

Когато растенията формират 4-5 цветни китки, започва късането на върховете на доматите. Смята се, че всички следващи съцветия няма да успеят да дадат реколта навреме. След откъсването на върховете, когато вече не е необходимо увеличаване на вегетативната маса по принцип, могат да се премахнат и всички листа без най-горните 3-4. Това е и добра профилактика срещу болести, макар да изглежда варварска. От изданието съветват над най-горната цветна китка да се оставят задължително 1-2 листа, за да не се нарушава движението на соковете по стъблата.

Важно е листата на доматите да се откъсват лекичко, като се притискат в основата на свързващата им част със стъблото отгоре надолу. Ако дърпате листата надолу, заедно с тях се откъсва и дълга плоска част от кожата на стъблото.

От изданието смятат също, че не си струва да се късат листата в облачно, влажно и студено време, както и през втората половина на деня. Направете го сутрин при слънчево време, за да може раничките да засъхнат още в рамките на деня.

Защо да късаме листата на доматите
205741
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини