Начало » Новини » Коментари
07.04.2016 г.

Животновъди искат проверки на всяка партида мляко от ЕС, доставена от мандрите

Диалогът продължава

Снимка: Българска агенция за безопасността на храните

Острите спорове между фермери, преработватели и администрация по проблемите в млечния сектор са на път да бъдат изгладени и това се видя от последната среща на ръководството на Българската агенция за безопасността на храните с  фермери и млекопреработватели, проведена пред ден. Това съобщи пред Синор.БГ шефът на агенцията Дамян Илиев, коментирайки разговорите с бизнеса по екшън плана, свързан с контрола върху качеството на млякото. Пред животновъдите той даде пълен отчет за това кои от големите ферми произвеждат неотговарящо на евростандартите мляко и какво ще се случи в края на май със стопанствата, които не изпълнят изискванията за минималиня брой микроорганизми и соматични клетки, допустими в милилитър мляко.

От началото на март експертите провериха всичките 1 200 ферми с над 50 крави. Този екшън план е последната отсрочка за българските животновъди, които Европейската комисия допусна по отношение на качеството на суровината, използвана за млечните продукти.

Без да уточнява каква част от проверените стопанства са извън стандартите, Илиев обясни, че указанията на ветеринарите са спазени и при вторите проверки стопанствата са постигнали нужното качество, което дава надежда, че процентът на провалилите се ще бъде нищожен. След май агенцията ще започне проверки и на фермите, където се отглеждат от 9 до 50 крави. Там се изисква повече време, защото това са 6 хиляди стопанства.

"Едва в края на май, когато приключат повторните проверки, ще оповестим кои стопанства ще бъдат изключени от регистрите", посочи шефът на агенцията. Да припомним, че неотговарящото мляко може да се изкупува само за производство на сирене и кашкавал, което поради дългия период на зреене не е опасно за консумация.

От своя страна по време на срещата и животновъдите са поставили нови условия за контрола върху търговията с мляко от европейските държави. При проверките в мандрите през последните десет дни инспектори  от агенцията са засекли 200 т неотговарящо на евростандартите мляко, което е доставено от Унгария, Чехия и Словакия.

Пред Синор.БГ Танчо Колев припомни огромните щети, които евтиният внос на мляко от европейските държави нанася върху родното животновъдство. "След като от нас се иска да инвестираме в качеството на млякото, как ние да сме сигурни, че мандрите не купуват същото мляко от Европа, само защото е по-евтино", коментира Колев.

Браншовиците са поискали от агенцията по храните да прави контрол върху всяка партида вносна суровина, за да бъде защитено българското производство. "На този етап сме доволни от контрола на Националната агенция по приходите, която засили проверките по прибирането на ДДС върху търговията от ЕС. Според животновъдите агенцията по храните би могла също да се включи в този контрол", коментира и Димитър Зоров, млекопроизводител и животновъд.

Шефът на агенцията Дамян Илиев обясни, че ще се направи анализ на законодателството и ако подобна мярка не влезе в противоречие с евродирективите, може да се организира подобен контрол.

Животновъди искат проверки на всяка партида мляко от ЕС, доставена от мандрите
9231
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини