Начало » Новини » Страната
26.03.2024 г.

Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес

Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и учени от Селскостопанска академия обсъдиха проекти за използване достиженията на молекулярната биология  с цел подобряване на мониторинга и ефективността на селекционния процес в говедовъдството и овцевъдството в България на среща в МЗХ.

Министър Вътев посочи като основни цели при планирането на проектите за подобряване на селекционния процес при производството на продукти, благоприятни за човешкото здраве, подобряване на продуктивността в млечното и месното говедовъдство, засилване на конкурентоспособността на фермерите и изчистване на сектора от незаконосъобразни практики. Той допълни, че трябва да се използват и възможностите за партньорство с други страни от ЕС.

Ръководителят на Научен отдел „Развъждане и технологии в говедовъдството“ към Земеделски институт – Стара Загора проф. дсн Живко Кръстанов представи проект за повишаване на ефективността на селекционния процес в млечното и месодайно говедовъдство в България. Той посочи, че подобряването на връзката с науката и включването на молекулярно-генетичните маркери в селекционния процес ще повлияе положително върху здравния статус и репродуктивната способност на животните, ще удължи продуктивния живот на говедата и ще намали загубите на фермерите. Очаква се още да бъде увеличено производството на мляко с по-благоприятен състав за човешкото здраве.

Главният научен секретар на ССА проф. д-р Елена Тодоровска информира за възможностите на иновативните методи за повишаване на ефективността на селекцията в млечното овцевъдство в България. Тя посочи, че новите методи ще позволят да се подобри анализът за устойчивост на болести и паразити, за дълголетие и продължителност в лактациите, за здравина на крайниците, мастнокиселинен състав и съдържание на протеини в млякото и за възможността за конверсия на фуражите. Ще могат да бъдат идентифицирани гените, свързани с адаптация към екстремни условия във връзка с климатичните промени.

Акад. Атанас Атанасов подчерта необходимостта в този процес да бъде осигурена приемственост и дългосрочно развитие, заради значението му за продоволствената сигурност.

В заключение министър Вътев заяви, че завишеният контрол върху селекционните процеси ще има като реален резултат производството на по-големи количества и по-качествено мляко и месо.

Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
4026
 

Последни материали
Виж
Гърция стартира програма за оранжерии за 300 милона евро
Двуцифрен ръст на фалитите в Германия
Драстичен спад в руския износ на пшеница
Кюфтета в пръстени гювечета
Капитанов: 13 проекта за рехабилитация на напоителни съоръжения ще бъдат завършени до средата на годината
С 10,4 млн.т повече пшеница в ЕС през 2025 г.
Свързани материали
Виж
По-високи цени на млякото в 24 държави от ЕС
Въвеждаме мита за американски селскостопански продукти
Българските крави дават мляко с масленост 3,6-3,8 на сто
Два лева за кофичка кисело мляко от 400 грама в магазина не е нормална цена
Парадоксално най-много се плаща в Кипър, България е сред опашкарите
Изкупните цени на млякото в Португалия са сред най-ниските в ЕС
Въпреки огнищата на син език секторът отчита увеличение и на износа
Производството на мляко във Франция нарасна след 3 години на спад
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини