Начало » Новини » Страната
07.03.2024 г.

Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини

Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини

Снимка: sinor.bg

Месото и млякото от пасищни преживни животни във високопланинските пасища съдържат най-голямо количество мастни киселини Омега-3 и витамини А и Е. Това съобщи на семинар в София доктор Флориан Лейбър, експерт по хранене на животните и заместник ръководител на Департамента по животновъдни науки към Изследователския институт по биологично земеделие (FiBL) в Швейцария.

Твърденията на д-р Лейбър се основават на дългогодишна работа и анализ на проучвания от цяла Европа. Той беше специален гост-лектор по тази тема на онлайн семинар, проведен с неправителствени организации и фермери. По време на семинара експертът по хранене на животни представи няколко проучвания, с които да подкрепи заключенията си, съобщиха организаторите на форума.

Първото предимство, посочено от д-р Лейбър, е по-високото съдържанието на Омега-3 мастни киселини. При продуктите от животни, хранени с конвенционални смески, доминират Омега-6 мастни киселини, които също са важни за здравето, но се срещат много по-често в една нормална човешка диета. Продуктите от пасищни животни са най-здравословни за човешкия организъм, но са и най-добрата и хуманна практика за хранене на стадата. Ето защо е изключително важно да съхраним високопланинските пасища с висока природна стойност. На второ място се отчитат по-високи нива на витамин Е и витамин А.

Стадата в Евросъюза намаляват 

„Вероятно сте чували популярната фраза, че ние сме това, което ядем. В това клише има голяма доза истина - здравето ни до голяма степен зависи от храната, която приемаме. Въпреки че големите вериги супермаркети започват да водят все по-устойчиви практики за снабдяване с биологично произведени продукти, все още е много трудно да закупим продукти, които наистина имат високи качества и са полезни за нас. Това е особено валидно за месото и млякото, тъй като тези храни се произвеждат в индустриални условия, за да задоволят нуждите на населението. Животните се хранят с фуражни смески, които не им позволяват да синтезират важни за здравето вещества“, обясни още д-р Лейбър.

Разликата е в начина на хранене на животните, но и в мястото на хранене. Пасищните животни приемат с диетата си освен трева и вторични растения като билки, дребни плодове, корени и други. Веществата от тези производни са изключително важни, защото именно те помагат на животното да запази Омега-3 мастните киселини, които иначе биват разградени и загубени. Растителното биоразнообразие в пасищата, особено в планинските пасища (над 2000 м), е спомогнало в позитивен аспект за еволюционния процес при преживните животни, тъй като то спомага за биохимическото разнообразие в организма на животните.

Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
2721
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини