Начало » Новини » Страната
07.03.2024 г.

Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини

Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини

Снимка: sinor.bg

Месото и млякото от пасищни преживни животни във високопланинските пасища съдържат най-голямо количество мастни киселини Омега-3 и витамини А и Е. Това съобщи на семинар в София доктор Флориан Лейбър, експерт по хранене на животните и заместник ръководител на Департамента по животновъдни науки към Изследователския институт по биологично земеделие (FiBL) в Швейцария.

Твърденията на д-р Лейбър се основават на дългогодишна работа и анализ на проучвания от цяла Европа. Той беше специален гост-лектор по тази тема на онлайн семинар, проведен с неправителствени организации и фермери. По време на семинара експертът по хранене на животни представи няколко проучвания, с които да подкрепи заключенията си, съобщиха организаторите на форума.

Първото предимство, посочено от д-р Лейбър, е по-високото съдържанието на Омега-3 мастни киселини. При продуктите от животни, хранени с конвенционални смески, доминират Омега-6 мастни киселини, които също са важни за здравето, но се срещат много по-често в една нормална човешка диета. Продуктите от пасищни животни са най-здравословни за човешкия организъм, но са и най-добрата и хуманна практика за хранене на стадата. Ето защо е изключително важно да съхраним високопланинските пасища с висока природна стойност. На второ място се отчитат по-високи нива на витамин Е и витамин А.

Стадата в Евросъюза намаляват 

„Вероятно сте чували популярната фраза, че ние сме това, което ядем. В това клише има голяма доза истина - здравето ни до голяма степен зависи от храната, която приемаме. Въпреки че големите вериги супермаркети започват да водят все по-устойчиви практики за снабдяване с биологично произведени продукти, все още е много трудно да закупим продукти, които наистина имат високи качества и са полезни за нас. Това е особено валидно за месото и млякото, тъй като тези храни се произвеждат в индустриални условия, за да задоволят нуждите на населението. Животните се хранят с фуражни смески, които не им позволяват да синтезират важни за здравето вещества“, обясни още д-р Лейбър.

Разликата е в начина на хранене на животните, но и в мястото на хранене. Пасищните животни приемат с диетата си освен трева и вторични растения като билки, дребни плодове, корени и други. Веществата от тези производни са изключително важни, защото именно те помагат на животното да запази Омега-3 мастните киселини, които иначе биват разградени и загубени. Растителното биоразнообразие в пасищата, особено в планинските пасища (над 2000 м), е спомогнало в позитивен аспект за еволюционния процес при преживните животни, тъй като то спомага за биохимическото разнообразие в организма на животните.

Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
3366
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини