Начало » Новини » Интервю
21.02.2016 г.

Брюксел ни даде последна отсрочка за млякото, не може да се провалим

Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасността на храните:

Sinor.bg

В края на миналата година Министерството на земеделието и Агенцията по храните обявиха, че от януари 2016 г. страната ще приложи извънреден (екшън) план за качеството на кравето мляко, съгласуван с Европейската комисия. България единствена в Европейския съюз получава тази последна отсрочка, тъй като за девет години не успя да покрие европейските норми за качество на суровината. Според европравилата тя трябваше да бъде санкционирана за неизпълнение на европейското законодателство, но и този път ни се размина.

Синор.БГ се срещна с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасността на храните Дамян Илиев, който подробно разяснява етапите за прилагане на бъдещия контрол, от който зависи съдбата на млечния сектор.

Г-н Илиев, какво се изисква от фермерите, за да се подготвят за предстоящите поверки, свързани с изпълнението на екшън плана?

Искам първо да обясня кое наложи прилагането на този план. Помните, мисията на Европейската комисия от края на миналата година, която установи, че България напълно се е компрометирала при контрола на качеството на кравето мляко и това ни беше казано без всякакви заобикалки.

Според европейското законодателство страната ни трябваше тотално да бъде затворена за производсктво на мляко и млечни продукти и то не само за износ на млечни продукти в ЕС, но и за продажбите на вътрешния пазар. Единственото изключение беше за продажбите на сирене и кашкавал, тъй като там суровината се преработва в трайни продукти, зреещи 60 дни, и при тях спазването на нормите за микроорганизми и соматични (телесни) клетки не е задължително.

За България това решение означаваше санкции и огромни загуби за целия млечен сектор, защото щеше да доведе до срив в производството на пресни и кисели млека и до невъзможност цялото сурово мляко да се преработва в сирена и кашкавали. За да преодолеем проблема, ние предложихме на европейските експерти да разработим извънреден план за контрол върху качеството на млякото.

Поехме ангажимент, че ще направим такава програма за контрол, която да изключи фермите с неотговарящо на евростандартите мляко. Чрез нея ние най-после ще докажем, че няма да допускаме на европейския пазар продукти от неотговарящо мляко.

При условие, че те одобрят нашия план и ние го изпълним според заложеното, тогава би трябвало да отпаднат и санкциите срещу страната ни.

Да разбираме ли, че това „тотално компрометиране на качеството”, което евроекспертите са установили, се дължи на фермите от втора и трета категория?

В никакъв случай не бъркайте категориите на фермите с качеството на млякото. Европа гледа на качеството на крайната продукция. Затова и умишлено няма да говоря за категории ферми, защото често се е случвало трета категория ферми да дават по-качествено мляко от първа категория.

При инспекциите са излизали толкова лоши резултати за биологическите норми и за броя на соматичните клетки на млякото, които сега не искам да коментирам. Микробиологията тотално не е била спазвана при млеконадоя. Всичко това е било хванато от евроекспертите лесно. Просто те са се усъмнили, че пробите с отклонения от качеството са били подозрително малко на брой. Нещо, което не се среща дори в най-модерните ферми в Дания и Германия. Никой от нас не е подозирал дори, че е нелогично да се постигат подобни резултати.

Как при това положение успяхте да уверите евроинспекторите, че ще има промяна в системата?

За първи в Европейския съюз се случва такъв компромис спрямо държава-членка. Защото от влизането на страната в ЕС през 2007 г. ние на три пъти сме обещавали, че ще се оправим и на три пъти ЕК е одобрявала дерогация (отлагане) на сроковете, в които българското краве мляко трябваше да постигне европейските норми за качество. Само че на три пъти всички сме си затваряли очите за контрола на млякото.

До края на 2015 г. Европейският съюз имаше законова основа да допуска нашето неизпълнение. Сега обаче няма такова основание. Ние започнахме преговори за нова отсрочка. И голямото постижение е, че само на България се даде последна възможност да направи нов екшън план.

Само че този план няма да бъде контролиран на третата година, както беше при досегашните дерогации, а ще се наблюдава много по-често и ще става внезапно. За разлика от предишните планове обаче, ако се види, че няма ефект от контрола, Еврокомисията може по всяко време да прекрати изпълнението на плана и да наложи законовите санкции на България за неизпълнение на еврозаконодателството.

Значи ножът е опрял до кокъла. Каква е вашата организация?

Първоначално ще започнат проверките във всичките 1 200 ферми с над 50 крави. Счита се, че те произвеждат основното количество мляко, което излиза на пазара – около 500 хил. тона годишно.

Създадена е добра организация, която да гарантира анонимността на всяка проба – от взимането й от официалните ветеринари до окончателното изследване за общ брой микроорганизми и соматични клетки.

Самото изследване на пробите ще става само в двете лаборатории в София и Хасково, разполагащи със съответното оборудване. На всяка проба ще се постави номер, така че в лабораторията няма да се знае от коя ферма е съответната проба, за да избегнем манипулациите при контрола.

Транспортирането на пробите от фермата до лабораторията също е наш ангажимент, така че да няма начин да изтича информация и някой да се опитва да фалшифицира резултатите. В това отношение логистиката е перфектна. Целта е да гарантираме пътя на млякото и да има ефект от нашата работа.

По колко проби на ден може да се проверяват в лабораториите?

Дневно в двете лаборатории могат да се изледват 240 проби, така че проверките ще станат сравнително бързо – в рамките на десетина дни може да се проверят всичките 1 200 ферми.

В цялата верига влиза и контролът по хигиената на добиване на млякото. Това, че някои ферми имат съвремнни инсталации за доене, не значи, че не са нарушавалш нормите. Ще се проверяват хладилните вани и всичко по веригата.

Тези проверки на големите ферми ще го направим на три пъти, тъй като винаги е възможно да има отклонения и трябва да сме напълно обективни в крайната преценка. Едва тогава ще обявим, кои ферми имат отговарящо и кои неотговарящо мляко.

Не е пресилено да кажа, че ще имаме най-добрата логистика за контрол на млякото в Европа. Всеки ветеринар ще има персонален таблет, свързващ го с информационната ни система ВетИС, който е програмиран така, че не може да се използва за нищо друго – само за тези проверки. Всеки таблет е GPS координиран, така че знаем във всеки момент в колко часа ветеринарят е бил в дадената ферма. Освен взетите проби от млякото, той ще направи и снимки в критичните зони от фермите. Накрая ще попълва чек лист за тази проверка.

Самата проба е електронно запечатана, така че ако има опит за повторно влизане и манипуиране на информацията, това автоматично ще бъде отразено в системата. Накрая пробата отива в лабораторията.

Вече е готов модулът в системата ВетИС, чрез който този контрол ще се осъществява. Така ние при набирането на номерата на всяка ферма, ведната в системата ще ни излиза информацията от трите проверки, които ще назначим през следващите месеци.

Самата система се тества. Като начало е възможно да има и грешки, но имаме готовност до 10-ина дни да вземем първите проби.

Едва по-нататък ще проведем същите проверки върху фермите от 10 до 50 крави и накрая – тези с до 10 крави плюс млекосъбирателните пунктове.

Значи въвеждате БИГ БРАДЪР върху собствените си служители, така ли?

В тази връзка ще добавя, че много скоро смятаме да въведем подобни таблети и при останалите проверки, които агенцията прави в магазинната мрежа и останалите обекти, инспектирани от нашите служби.

Защото само така формалните проверки би трябвало да намалеят значително и няма начин някой да забрави да сложи отметката след проверката. Казано накратко, увеличаваме контрола върху контрола.

Когато обявих в Брюксел какви мерки предприемаме, имаше колеги, които се изненадваха, че ще бъдем толкова строги, но никой от тях не може да предположи колко изобретателност се прилага в нашите условия, за да се заобикалят правилата.

За разлика от Бавария например, където тези проверки се правят от самите браншови организации, у нас съзнанието е на такова ниво, че това не може да се прилага. Там самите фермери имат съзнанието сами да се контролират, затова и там логистиката е проста, без тази сложна организация като при нас. Затова и там проверките се правят много по-нарядко, отколкото в България, затова там 60% от млякото в страната се изследва само в една лаборатория. Други са мащабите, друга е реалността.

Но ние нямаме избор, защото Брюксел ни даде последна отсрочка да приведем млякото в нормите и ако не го направим, може по всяко време да кажат – вие не изпълнявате нашите препоръки, спираме екшън плана и налагаме санкции на страната.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Брюксел ни даде последна отсрочка за млякото, не може да се провалим
21020
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Екшън плана на фонд
За 12 работни дни ще се оценяват проектите по подмярка 6.4.1, обещават от фонд „Земеделие”
Европейската комисия
До 2030 година 75% от почвите в ЕС ще бъдат оздравени, според плана, приет от ЕК на 12 май
Близо 300 от големите ферми са отпаднали след проверките на млякото
Среднощен екшън с въоръжени бракониери в Бургаска област
До средата на септември ще стане ясно кои ферми отговарят на евростандартите
Важно за фермера
Екшън планът за млякото започва до 10 дни с анонимни проверки на големите ферми
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини