Начало » Новини » Страната
15.04.2014 г.

Президентът наложи вето върху закона, ограничаващ продажбата на земя на чужденци

Законодателство

Росен Плевнелиев Снимка: Президенство на Република Бълагрия

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи с мотива, че противоречат на Конституцията и на европейското право.

 

Решението беше обявено вчера, като законът се връща за преразглеждане от парламента. Промените въвеждаха забрана при покупката на българска земя от чужди физически или юридически лица, ако не са пребивавали в България поне 5 години.

 

Правните съветници на президента оспорват решението на Народното събрание със становището, че трябва да се прекрати "установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствие с конституцията и с правото на ЕС".

 

Според представените мотиви тези промени в противоречие с Конституцията въвеждат забрана и българските граждани, които са емигрирали, да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната.

 

„Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", се посочва още в становището.

 

Изразява се становище и по отношение на чуждите граждани. Според Конституцията се въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи от чужденци в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС. „Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители".

 

Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи. "Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори", отбелязва Плевнелиев.

 

Президентът се противопоставя срещу приемането на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани.

 

Според юристите промените едностранно ограничават и основни свободи на вътрешния пазар - правото на установяване и на свободното движение на капитали в ЕС. През последните няколко години българското общество и институции имаха многократно възможност да възразят срещу актове на държави-членки на ЕС, които въвеждат ограничения за български граждани.

 

„Няма как ние самите да създаваме пречки за свободно движение на хора и капитали, а да изискваме от всички останали страни да гарантират на българските граждани тези свободи", се посочва още в мотивите.

 

В заключение се посочва, че „неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи”.

 

Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати. Стимулирането на обработването на земята и получаването на доходи от нея, осигуряващи достоен жизнен стандарт, трябва да бъдат цел на законовите промени.

 

„Създаването на предпоставки за развитие на селското стопанство и въвеждането на адекватни мерки за подпомагането му ще бъде в помощ на българските земеделски производители. Вместо заявеното намерение за подпомагане на българското общество, то ще бъде натоварено със заплащане на санкции за неспазване на правото на ЕС", се казва в мотивите към президентското вето.

 

 

Президентът наложи вето върху закона, ограничаващ продажбата на земя на чужденци
7340
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
Позиция на бранша
Русалов: За българското земеделие 2023-а е най-лошата година след 2007-а и 2017-а!
Ефектът от 40-градусовите температури това лято
За добра реколта при доматите действайте с комплексен подход!
Практично
Съвети как да действаме с „кралските цветове” при зеленчуците
2023 г. пък е международната година на просото
В Световния ден на бобовите култури
Практика
Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини