Начало » Новини » Страната
08.03.2024 г.

Изкуствен интелект оценява вино

Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино

Изкуственият интелект вече ще се използва за анализ и изготвяне на профил на вино и високоалкохолни напитки. Това заяви Меглена Михова, посланик на „Световното по вино“ (Concours Mondial de Bruxelles – CMB) и Spirits Selection (SS), която представи нови тенденции в индустрията. България от 7 години участва в тази конкурси, като през 2016 и 2018 г. бяхме домакин и на единствените два пътуващи конкурса в света.

Сред официалните лица на събитието за новите тенденции в световните конкурси бяха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, зам.-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, директорът на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев и др.

Българските изби са със средна успеваемост от 40% и са сред топ 10 в света.

Всеки от 350-те дегустатори ще оставя бележки за всяко от 45-те вина, които опитва на ден. Освен да ги оценява по 100-точкова система, той ще описва аромата, вкуса, структурата. На базата на тези дегустационни коментари, статистически анализ и AI изработват подробно описание (профил). Профилът показва силните и слаби страни на виното, произхода на дегустаторите, техните впечатления. Специално „колело на ароматите и радар на вкуса“ пък разкрива характеристики, като например дали едно вино има аромат на плодове и какви (череша, касис, кардамон и др.), подправки, минерален вкус, каква е киселинността, концентрацията на танини и т.н. Чрез AI ще се правят профили на над 10 000 вина годишно.Изготвеният с помощта на AI профил ще се предоставя безплатно не само за наградени вина, а за всички в конкурса. AI ще се ползва и за анализ на високоалкохолни напитки. „Малко е вероятно един производител, особено по-малък, да събере толкова много и качествена информация от международно жури“, категорична е Меглена Михова. AI ще помогне както на производители и търговци, така и при избора на крайния потребител. Приложението с „колелото на аромата и радар на вкуса“ вече се използва в магазини в Италия и Португалия.

Друга новост в „Световното по вино“ е категория за нискоалкохолни и безалкохолни вина. Държави като Япония, Бразилия, Германия, Франция имат голям интерес към тях. „България като че ли има повече бъдеще в био сегмента, отколкото в нискоалкохолните вина; вече имаме доста такива насаждения“, коментира Меглена Михова. Пазари като САЩ и Азия търсят нови качествени био предложения.

Тази година 350 дегустатори от 50 държави в света се очаква да оценят 7500 вина. Конкурсът за розе ще се проведе в Хърватска, за бели и червени вина – в Мексико, за шампанизирани – в Италия, за високоалкохолни – в Китай. Предлага се безплатно събиране и доставка на мостри на вина и високоалкохолни напитки от България, като срокът е 12 април 2024 г.

През 2023 година година България спечели от Concours Mondial 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие). Българско вино беше обявено за най-добро в съревнование с 4 836 вина от 50 държави. България постигна и най-висока успеваемост през последните 7 години. Съотношението медали спрямо подадeни мостри през 2023 г. е 46%. С най-много отличия е Тракийската низина, следвана от Долината на Струма и Дунавската равнина. Конкурсът присъжда медал най-много на 30% от всички подадени мостри.

Изкуствен интелект оценява вино
3883
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Необходима е регистрация за участие
ДФЗ представя on-line новите функционалности при кандидатстване по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Туровете из Сакар предлага 4 по 4 дегустации
С качествените си вина малки изби от Сакар набират инерция в сдружаването
До 16 юни е отворен вторият прием на заявления за инвестиции в екологични съоръжения в лозаро-винарския сектор
От 15 май ще се кандидатства по мярката за застраховане на гроздето
През май, юни и юли предстоят приеми по 4 интервенции в лозаро-винарския сектор
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини