На 10 февруари Организацията по прехраната и земеделието на ООН FAO отбелязва 10 февруари за Световен ден на бобовите култури. От друга страна, цялата 2023 г. е обявена за Международна на просото, затова от ФАО посочват приликите и свързаностите, които има между бобовите (протеинови) култури и просото, даващи възможност за популяризацията на тези растения, които са особено важни за световното производство. Както бобовите култури, така и просото допринасят за продоволствената сигурност и за разнообразното, питателно и здравословно хранене и са се адаптирали към неблагоприятните климатични условия, което им позволява да растат на бедни и маргинални почви.
Комбинирането на просото и бобовите култури чрез междинни култури или сеитбооборот може да повиши устойчивостта и да увеличи производството и агробиоразнообразието. Те могат да се комбинират и в няколко вкусни и здравословни ястия, като например просено конге, поднесено с варени бобови култури, като зелена леща.
По време на конференция на темата "Бобови култури за устойчиво бъдеще" се акцентира върху протеиновите култури - ядливите семена на бобови растения като боб, леща, грах и нахут, които увеличават устойчивостта на земеделските системи и подобряват живота на хората благодарение на ниския си отпечатък върху водата, устойчивостта на суша и устойчивостта на бедствия, свързани с климата.
„Бобовите култури допринасят по различни начини за трансформацията на нашите агрохранителни системи и могат да ни помогнат да се справим с множество глобални кризи”, посочи генералният директор на ФАО Ку Донгю. Ту могат да допринесат за повишаване на устойчивостта на земеделските системи и помагат за подобряване на почвеното биоразнообразие и са ключови компоненти на системите за отглеждане на множество култури.
И защото светът е изправен пред сериозни предизвикателства за продоволствената и хранителната сигурнос като например трансгранични вредители и болести, конфликти и последиците от изменението на климата, бобовите култури могат да бъдат важна част от отговора, тъй като са достъпна, богата на хранителни вещества храна, която може да се съхранява дълго време.
Бобовите култури създават икономически възможности за дребните земеделски стопани, тъй като те обикновено предлагат по-високи маржове на печалба от зърнените култури.
Те подпомагат плодородието на почвата благодарение на способността си да фиксират азот от въздуха и оптимизират използването на синтетични торове, като същевременно се борят с последиците от климатични сътресения като суши или обилни валежи. Когато зърнените култури се отглеждат след бобовите в земеделските системи, те могат да дадат 1,5 тона повече реколта от хектар в сравнение с монокултурните системи.
Те могат спомогнат за смекчаване на изменението на климата чрез увеличаване на способността на почвата да съхранява въглерод и чрез възстановяване на бедните и деградирали почви.
Приносът на протеиновите култури за здравословното хранене не се ограничава само до високото им съдържание на протеини - два до три пъти повече, отколкото в зърнените култури - или до калориите и основните микроелементи, които те осигуряват, но и до това, че са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри.
Макар че бобът, нахутът и грахът са най-известните и често консумирани видове бобови култури, съществуват и няколко други, по-малко познати сортове от цял свят като например фий, лупина и бамбара, които са полезни за продоволствената сигурност, храненето, здравето, изменението на климата и биоразнообразието.
С помощта на правителствата, частния сектор, членовете и партньорските организации, обществеността и младежта ФАО улеснява и насърчава отбелязването на този международен ден и подкрепя производството и консумацията на бобови култури като част от устойчивите агрохранителни системи и здравословното хранене.