Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2022 г.

Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина

Практика
Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина

sinor.bg

Ирисите са доста непретенциозни многогодишни декоративни растения и изискват минимум грижи, като в замяна дават своята невероятна красота и великолепие в градината. Родът им включва повече от 800 вида с различен цвят и форма. Могат да се видят почти по цялата планета.

С отглеждането на ириси се справят и начинаещите цветари, но за безопасното им презимуване, за активен растеж и цъфтеж през пролетта в есенните месеци е необходимо да се извършат някои процедури, които ще подготвят растенията за зимата.

Есенните грижи включват няколко важни процедури: пресаждане (при необходимост), подрязване, подхранване, обработка срещу гъбични заболявания и вредители.

Необходимо ли е есенно подрязване и защо? Отговорът е еднозначен – да, по няколко причин. За да повишите зимоустойчивостта на растенията, да избавите възможно повече заразени надземни части, ако има такива и за да предотвратите набези от зимуващи вредители. Подрязването се отнася за листната маса и всички остатъци от цветоносите.

Подрязването на цветоносите може да се извърши непосредствено след цъфтежа. Когато цветовете изсъхнат, а цветоносите станат крехки, можем да ги премахнем. Как се разбира, че е време за това? Внимателно се опитайте да счупите стъблото. Напълно узрялата дръжка се чупи и отстранява доста лесно, защото става крехка, но ако е мека и се огъва – това показва, че не е узряла.

Добре е да се отстраняват целите цветоноси и ако не успеем да го направим с ръце, тогава използваме секатор или ножица. Идеалното време за това е сух и ветровит ден, за да може мястото на среза да изсъхне бързо и да се предотврати загниване. При срязването не трябва да остава пънче.

Важен нюанс е да се обръща внимание на разположението на листата около цветоносите. Ако образуват чашка, по-добре е да отрежем и тях, защото там ще се задържа вода и мястото ще стане податливо на гниене в подземните части. Не трябва да се създават условия за задържане на влага.

Кога трябва да се изрязват листата на ирисите и как е правилно да се направи?

Листата не трябва да се премахват заедно с цветоносите. Те трябва да се изрязват непосредствено преди застудяване и падане на първите слани. Точното време зависи от климатичните и метеорологични условия. Не трябва да се бърза – готовите за отстраняване листа променят цвета си, започват да избледняват и изсъхват.

Зелените листа са отговорни за фотосинтезата и ирисите трябва да имат достатъчно време да се запасят с хранителни вещества за зимата и да заложат цветове за следващия сезон.

Ако по листата на ирисите има поражения от гъбични или други заболявания, тогава е наложително да се отстранят след установяване на проблема и растенията да се третират с подходящия препарат. Добре е отрязаните листа да се унищожат, за да се предотврати разпространението на инфекцията върху здравите растения.

Сухите и повредени листа се отстраняват напълно, като е добре да не остават пънчета (както при цветоносите). Здравите се изрязват на растояние 10-15 см над нивото на почвата. Срезовете се правят косо (по подобие на ветрило), за да не се задържа влага и да се предотврати загниване.

Есенно подхранване

През есента кореновата система на ирисите все още функционира и растенията могат да усвояват хранителни вещества и да натрупват запаси за зимните условия. Как и с какво е подходящо да ги подхранваме след подрязване?

Минералното торене е лесно и достъпно: 2 супени лъжици суперфосфат и 1,5 супени лъжици калиев сулфат за 1 квадратен метър, като това количество може да се разтвори в 5 л вода и да се полее. Може да се използва и комбиниран тор, който не съдържа азот, но обогатен с калций, магнезий и бор.

Подхранването с дървесна пепел в есенния период също е полезно, като необходимото количество е 200 г за 1 кв. м.

Обработка на ирисите срещу болести и вредители

След подрязване на ирисите е добре да се обработят срещу болести и вредители, даже тази година да не са били болни или подложени на нашествието на вредители. Обработката е полезна с профилактична цел.

Против гъбични заболявания ирисите се обработват с 1%-ен бордолезов разтвор, а срещу вредители с Актелик 50 ЕК или друг подходящ инсектицид.

От народните средства се използват настойки от невен, чесън или хвощ, но те са превантивна мярка.

Ирисите са растения, които са достатъчно студоустойчиви и не се нуждаят от зимни укрития, но е добре да се покрият оголените корени с тънък слой пръст, компост или в комбинация.

Пресаждане на ирисите

Ирисите е добре да се пресаждат през 4-5 години, защото са растения, които се разрастват много бързо и започват да си пречат взаимно, а освен това почвата се изтощава интензивно. Могат да се пресаждат по всяко време – 2-3 седмици след цъфтеж до средата на ноември и пренасят тази процедура почти безболезнено.

Зелените листа се отрязват наполовина, отстраняват се ненужните корени, а останалите се дезинфекцират и подсушават. Покриват се с тънък слой пръст и се поливат обилно.

Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина
6359
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Холандски ириси за януарските празници
Ксифиумът ще го замести на слънце
Ириси – за цялата година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини