Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.07.2023 г.

Съвети как да действаме с „кралските цветове” при зеленчуците

Практично
Съвети как да действаме с „кралските цветове” при зеленчуците

Много често при доматите се получава срастване на цветовете. Обикновено те израстват от първата китка и ги наричат “кралски цветове” или “слънчогледи”. Ако не ги отстраним, те ще дадат доста голям плод, но той ще бъде силно деформиран, защото се получава от срастването на два или повече обичайни цвята.

Проблемът се състои в това, че тези плодове отнемат много енергия за израстването си и растенията могат да изостанат в своето развитие, което ще бъде в ущръб на останалите. Специалистите съветват такива цветове да бъдат отстранени на много ранен етап – още преди да са формирали завръзи. 

Срещу кореново гниене по доматите

Нормалните цветове се състоят от пет венчелистчета и тичинки. Всички, които изглеждат различно, трябва да бъдат премахнати. При пипера кралски се нарича първият цвят в основата на първото разклонение, известен още като коронен.

От какво зависи образуването на кичести цветове при доматите?

Съвременните детерминантни и хибридните сортове домати нямат този дефект. Обикновените салатни сортове са най-често обект на такова изменение на цветовете. Важно е да знаем, че това не е болестно състояние и не е заразно, а просто генетичен дефект, който можем да коригираме на ръка. Вкусовите качества на тези домати не се променят, а само външния им вид.

Начини да запазим влагата в почвата

Ако забележим, че дадена китка (най-често първата) се развива слабо – трябва да разгледаме цветовете по-отблизо, защото там вероятно се крие кралски цвят. Много често сме изкушени да оставим един “слънчоглед” и да съберем семена от него. Това не трябва да правим, защото проблемът е потомствен и растенията, отгледани от такъв домат, ще страдат от същия недостатък.

Ако все пак решим да отгледаме рекорден плод, незабавно трябва да отстраним всички останали цветове и да отгледаме само един “мутант”. Тогава, за наша радост, останалите китки няма да бъдат сериозно застрашени. Понякога се случва така, че от кичест цвят израства нормален, но много голям домат. Факт е, че плодовете израстват с правилна форма тогава, когато в средата няма зелени венчелистчета.

Все пак е въпрос на гледна точка – може би е по-изгодно да съберем цяла китка нормални по големина плодове, отколкото един голям, който може да подкопае силата на цялото растение, но изборът е наш.

Кралски цвят при пипера и кога е излишен?

Кралски или коронен е първият цвят в основата на първото разклонение при пипера. При по-хладни климатични условия той определено е излишен. Ако се премахне, тогава реколтата може да се увеличи до 50%. Той потиска силно развитието на растенията и в условията на по-кратко лято – играе лоша шега.

При нискораслите сортове и по-топло лято – може да се остави. Важно е да знаем, че коронният цвят при пипера дава плодове с рекордни размери и затова го наричат кралски, което е много важно при отглеждане с търговска цел.

Защо първият цвят дава най-едри чушки?

Той просто взема за себе си всичко необходимо за израстване, което доставя кореновата система и без “угризения” към останалите. Оттук идват рекорните размери на първия плод. Проблемът е в това, че целият храст изостава в развитието си. При високораслите сортове, когато формирането на растенията е задължително, тогава коронният цвят се отстранява. В останалите случаи избираме – ранен или висок добив.

Съвети как да действаме с „кралските цветове” при зеленчуците
61002
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини