Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.08.2023 г.

За добра реколта при доматите действайте с комплексен подход!

Ефектът от 40-градусовите температури това лято
За добра реколта при доматите действайте с комплексен подход!

sinor.bg

Всяка култура се нуждае от специфични грижи, а най-малката грешка води до различни негативни последици. Ако отглеждаме разсад – грижите за доматите започват още от февруари. Случва се понякога растенията да нямат цвят или да цъфтят обилно, но завръзите да са оскъдни. За всичко си има причина, а по-често те са няколко.

Когато има обилен цъфтеж, но няма завръзи – една от тях е високата температура. Доматите са самоопрашваща се култура и в повечето случаи това става още на бутон. При +30 и повече градуса по Целзий прашецът става стерилен и при попадане върху плодника – не може да го опраши, което означава, че няма да се образуват завръзи. Оптималната температура за отглеждане на доматите е 20-25 градуса. За да я намалим, трябва да засенчваме храстите със специална мрежа или светъл плат, както и да поливаме по-често междуредията в горещите дни.

Продължително високите температури блокират узряването на плодовете, защото в резултат от силното нагряване – губят способността си да образуват пигменти.

Вертицилиум по домати, пипер и др.

Хранителен дефицит е друга възможна причина. При недостиг на азот плодовете се деформират, а при излишък растенията изхвърлят цветовете си. Ако няма достатъчно калий и фосфор, тогава доматите залагат малко пъпки.

При недостиг на калций и бор се образуват безплодни цветове. Растенията се третират листно с калциев нитрат (20 г на 10 л вода) и разтвор на борна киселина (10 г се разтваря предварително в 200-300 г топла вода и се разрежда до 10 л). Разходът на калциев нитрат е 1 л разтвор на 1 м2, а с борната киселина се пръскат по възможност само цветовете. Провеждат се две пръскания с интервал от 10-14 дни.

За увеличаване количеството на завръзите при доматите могат да се използват регулатори на растежа на базата на гиберелиновите киселини, които са около 100 вида. Те представляват хормони, намиращи се естествено в растенията, които регулират растежа и влияят върху кълняемостта на семената. Във всяка култура често се намират по няколко вида, но е важно да знаем, че използването им може да предизвика партенокарпия и образуване на плодове без семена при доматите.

Листното третиране с хормони на растежа е удачно, когато на втората и третата китка плодовете са вече завързали, а на четвъртата цветовете току-що се отварят. За да предотвратим изгаряне на листата, обработваме растенията рано сутрин или надвечер, когато слънцето се скрива.

Гъстото засаждане на растенията също блокира залагането на цветни пъпки. Нискорастящите домати се засаждат по схема 30х60 см, за средно високите 35х70 см, а за високите 40х60 см. Тогава растенията няма да се конкурират за светлина, вода и хранителни вещества.

Важно е и поливането, но не трябва да забравяме, че доматите не харесват освежаващи душове и се поливат само кореново. Мокренето на надземните части само ще забави формирането на завръзи и ще влоши общото състояние на растенията. Ако вече цветовете са формирани, поради преовлажняване на почвата, те могат да опадат, преди да са се отворили.

Задължително при доматите е правилното колтучене и формиране на растенията, както и отстраняването на част от листата.

Причина за безплодните цветове може да бъде и неправилен избор на сорт или използване на семена от хибридни сортове, които формират малко цветове и не запазват сортовите характеристики.

За да не отиде трудът ни напразно и да останем без реколта, доматите, както и всяка друга култура, се нуждаят от комплексен подход по време на цялата вегетация.

За добра реколта при доматите действайте с комплексен подход!
68080
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Фьонът в България
Връзката между „дяволските ветрове“ и адските жеги през лятото
Юли и август
Системи за подхранване на растенията в горещините
Анализ
Време е трудовото законодателство да защитава фермерите на полето при жеги
Съвети към градинаря
В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!
Съвети към градинаря
Поливането в горещините не е лесна работа
Трудна работа
Да торим ли и как растенията в горещините?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини