Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.12.2006 г.

Обеззаразяването не е скъпо мероприятие

Хигиената е важна за вашия дом и стопанство

Висока температура приложена под различни форми, има много добър дезинфекционен ефект. С помощта на бензинова лампа, която дава пламък с дължина до 60 см и развива температура над 1000 градуса, може да се дезинфекцират чрез обгаряне дървени, метални, тухлени, каменни повърхности и дупки в стените. Пламъкът прониква и в цепнатините и унищожава микробите, хелминтите и насекомите. Дървените части и пчелните кошери се обгарят до появата на леко кафяв цвят, без да се прегарят. Почвата изисква по-продължително обгаряне. Изпраните дрехи може да се дезинфекцират с гореща ютия, като по-тънките се гладят от едната страна, а по-дебелите - от двете страни (температура 200-300 градуса).

Кипящата вода убива повечето микроби за няколко минути, а споровите, които са по-издръжливи - за 10-30 до 60 минути. Дезинфекционният ефект на кипящата вода се повишава, като в нея се добави 1-2 на сто сода за дъски. На изваряване могат да се подлагат дрехи, метални, гумени, стъклени предмети, пух и пера. След изваряването дрехите се изплакват обилно с вода. Водната пара също има отличен дезинфекционен ефект, но изисква специални съоръжения.

Хлорна вар е друго универсално средство за дезинфекция съдържа около 30 на сто активен хлор. Употребява се най-често като избистрен воден разтвор с концентрация от 5 до 10 на сто. Приготовлява се, като една част хлорна вар се смесва с 9 части вода. Използват се дървени, пластмасови или емайлирани съдове, тъй като се разпада бързо при съприкосновение с метал. След като престои 24 ч, избистреният разтвор се отделя, а утайката се изхвърля. От този основен разтвор се приготвят по-разредени разтвори за дезинфекция. Водният разтвор в неутрална и в алкална среда отделя кислород, а в кисела среда - кислород и солна киселина, които убиват почти всички видове микроби. За разлика от много други дезинфектанти действа и при ниска температура. Използва се за дезинфекция на вода, помещения, инвентар, транспортни средства, торища и други, без метални предмети, кожа, вълнени и памучни дрехи. За активиране на хлорната вар и по-бързото й действие непосредствено преди употребата й могат да се добавят активатори като амониев нитрат, амониев хлорид, амониев сулфат, суперфосфат и други, но разпадането й протича бързо и има краткотрайно действие.

Калциев хипохлорид - капорит и ма същото действие като хлорната вар. Съдържа 2-3 пъти повече активен хлор от нея и се използва в 2-3 пъти по-ниски концентрации.

Хлорамин пък в зависимост от средата действа като хлорната вар и има същия ефект и приложение. Разпада се по-бавно и има по-продължително дезинфекционно въздействие. Използва се като едно- до петпроцентов воден разтвор.

Белината намира приложение като 10-процентов воден разтвор за измиване на цокли, тоалетни и площадки, а като 5-процентов разтвор - за дезинфекция на дрехи и съдове.

Варното мляко служи за дезинфекция и белосване като 10-20-процентов воден разтвор. Убива някои видове вируси и бактерии. Натриева основа (сода каустик). Има много силно дезинфекционно действие предимно при вирусни инфекции. Използва се под формата на горещи 2-5-процентови разтвори. Продължителността на въздействието й се увеличава, като към разтвора се добави 5-6 на сто готварска сол. Подходяща е за дезинфекция на инвентар, като 1-2-процентов разтвор. Използва се малко, тъй като е със силно разяждащо действие и работата с нея е опасна.

Натриев карбонат (калцинирана сода, сода за дъски) с предпочита като заместител на натриевата основа при измиване на инструменти, ясли, корита и други под формата на горещ разтвор. Използва се и за изваряване на дрехи - бельо, работно облекло. Подходящ е за дезинфекция и при вирусни инфекции.

Обеззаразяването не е скъпо мероприятие
53663
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Борбата с фитофтората по доматите започва преди сеитбата на семената
Практика
Качеството на семената и разсада влияе върху плододаването
Съвети към градинаря
И още за есенно обеззаразяване и подхранване на почвата
Систива® в пакет с Премис® – Нов подход за обеззаразяване на семена ечемик!
Систива за най-дълга защита от листни болести и Премис – обеззаразител за пълен контрол на видовете главни.
Систива® в пакет с Премис® – нов подход за обеззаразяване на семена пшеница!
Важно за фермера
Обеззаразяване на почвата преди сеитба – кога и защо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини