Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.01.2023 г.

Качеството на семената и разсада влияе върху плододаването

Практика
Качеството на семената и разсада влияе върху плододаването

sinor.bg

Реколтата зависи преди всичко от условията, които създаваме на нашите зеленчукови култури, както и от фактори извън нашия контрол – количество на валежите, броя на слънчевите дни, температурата на въздуха. Често се случва обаче, при абсолютно еднакви условия за всички растения, да изкараме различна реколта. Ето причините, които провокират тези различия, за да знаек как да избегнем негативните резултати.

Всичко започва с избора на сорта. Всеки сорт от дадена култура е носител на гени, определящи размера на потенциалния добив, способността на растенията да устояват на патогени, провокиращи гъбични, бактериални или вирусни заболявания и други ценни качества (едрина на плодовете, вкусови качества). Затова е важно да купуваме районирани сортове и хибриди, които са доказали своите качества и само от надеждни производители и търговски компании.

Когато използваме произведени от нас семена, тогава задължително условие е да бъдат събрани от най-здравите и обилно плодоносещи растения. Преди сеитба семената трябва да се проверят внимателно, като се изхвърлят малките и повредените.

Сред избраните, които са добри на външен вид, е възможно да има скрити дефекти: ниска енергия на кълняемост, недостиг на съставни биохимични вещества или вирусни инфекции. Наложително е и за най-добрите семена видимо да се извърши предсеитбена обработка – обеззаразяване и третиране с подходящи микроелементи, изпълняващи ролята на стимулатори. Пазарът предлага за тази цел различни препарати, но може да се използва и дървесна пепел (1 супена лъжица на 0,5 л вода), в която престояват семената. Ако на опаковката е посочено, че са обработени, последната не се провежда.

След извършване на тези задължителни процедури можем да пристъпим към сеитба, но селекцията продължава. Тези семена, които са поникнали първи, ще бъдат потенциално най-продуктивни. Трябва да се има предвид, че при засяване на семената трябва да се създадат еднакви условия за всички, принадлежащи към един и същи сорт – влажност, температура на почвата, еднаква дълбочина на засяване. Ако тези препоръки не се спазват, тогава и най-силните семена, намиращи се в по-лоши условия или засети по-дълбоко, могат да поникнат много по-късно. След този етап на селекция оставяме лидерите за по-нататъшно отглеждане, като елиминираме останалите и следим развитието на разсада по-нататък.

В началния период на развитие котиледоните (семеделите) играят важна роля. В тях протичат различни процеси и отговарят за стартиране на фотосинтезата и обмена на хранителни вещества с околната среда. Получените органични съединения играят важна роля в развитието на цялото растение. В случай на увреждане или преждевременна загуба на котиледони, натрупването на вегетативна маса намалява и това, което е много важно – забавя се образуването на генеративни органи, отговорни за бъдещата реколта. Следователно, при по-нататъшната селекция на разсада, елиминираме всички растения, останали само с един или повреден семеделен лист.

В бъдеще, както всъщност на всички етапи, за растенията трябва да се създават еднакви условия. Когато някои растения са засенчени от други и в резултат на това получават по-малко светлина, тогава те попадат при по-лоши условия и изостават в развитието си от тези, които е възможно да са по-слаби, но са се озовали в по-комфортна среда.

Когато засаждаме разсада на постоянно място, отново правим подбор, като избираме най-силните растения със здраво и дебело стъбло, чиято коренова система трябва да запълва целия контейнер. Степента на оцеляване на такъв разсад е почти 100%, но винаги трябва да има малка резерва.

Растенията, преминали такава селекция са, са в състояние на устоят на различни атаки от болести и вредители, да дадат очакваната реколта, като същевременно им се осигуряват постоянно подходящите условия.

Качеството на семената и разсада влияе върху плододаването
5403
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини