Начало » Важно за фермера » Животновъдство

Експресно отглеждане на гъски

Синор.БГ / 05.12.2006 г.

Два, два и половина месеца активна работа с новородените гъсета в теорията на птицевъдството се нарича интензивен способ за тяхното отглеждане или експресен метод. Към края на този срок всяко гъсе достига 4-4,5 кг, при това процентът на ядивните части в закланата птица съставлява 60-65 на сто, а количеството мазнина само 18-24 на сто.

Начините на интензивно отглеждане на гъсетата се състоят в следното. До 20-дневна възраст те се държат в отоплено помещение, като леко се затоплят допълнително. Майчината топлина на малчуганите може да се замени с обикновена грейка, напълнена с гореща вода. В първите три дни от живота си пиленцата се нуждаят от температура 30-33 градуса, след което температурата се намалява до 28-26 градуса, а вече от двуседмична възраст гъсетата се чувстват напълно комфортно при 20 градуса. За да им бъде още по-добре, организирайте в дома им нощно дежурство с две неголеми електролампи с мощност 20-40 вата всяка.

При оформянето на пода в помещението трябва да се отчита един малък нюанс: гъсетата се отличават от другите пиленца освен с всичко друго и с много течни екскременти. От гледна точка на хигиената ще бъде наистина чудесно, ако вие в началото посипете пода с гасена вар, а вече след това застелете слой от дървени стърготини, талаш или слама с дебелина 3-5 см. Два-три дни след излюпването си обикновено малките гъски не са много наясно със своите "гъши лапички" и доста често се строполясват по гръб. А доколкото да се вдигнат на крака без странична помощ в толкова ранна възраст, те все още не могат, ще ви се наложи през тези дни да бъдете особено бдителни. На новородените гъсета ще им помогне да се закрепят по-здраво на земята правилно организираната и доброкачествена храна.

До 20-дневна възраст е желателно пиленцата да се хранят денонощно през всеки 3,5-4 часа, ето защо е толкова важно в помещението да бъде светло и през нощта. В миналото още от първия ден гъсетата обикновено са били хранени с накиснат във вода бял хляб. Още една рецепта от миналото препоръчва да се смесва овесено брашно с мляко и да се добавят ситна нарязани варени яйца. В последните 6 дни рационът за гъсетата се състои от твърдо сварени яйца, пшенична, царевична или ечемичена каша, настъргани моркови, рибено брашно, прясно окосена и ситно нарязана зеленина. Редовното включване на извара в менюто в ранното детство помага на гъсетата не само по-бързо да укрепнат, но и много добре да се закръглят. От 10-15 грама извара, която е най-добре да се дава заедно с брашнена смес, гъсетата всекидневно наддават по 50-80 грама. От тревите те най-много харесват глухарчетата, живовлека, детелината, младата коприва. Всички гъсета, без изключение, обичат надробен и добре изкиснат грах. И, разбира се, в отделни хранилки те винаги трябва да разполагат със счукани раковини, чист пясък и чакъл, креда, дървесни въглени. От втората седмица в рациона може да се добавят кюспе, варени картофи и цвекло, а от третата - хранителни отпадъци. Близо до едномесечна възраст на гъсетата може да се започне да им се дава едро смляно или цяло зърно. Що се отнася до кашите, най-добре е, ако те се забъркват на основата на млечнокисели продукти, а не с вода. И второ, те трябва да бъдат ронливи, а не лепкави, иначе ще запушват носовите отверстия на пиленцата. Поилките трябва винаги да бъдат пълни с вода.

С профилактична цел през ден във водата се добавя калиев перманганат до получаването на разтвор с бледорозов цвят. Едно пиленце в периода до навършване на 20 дни изяжда примерно следното количество храна: през първата десетдневка (всекидневно) - 20 грама брашнени храни, 5 г храна от животински произход, 40-50 г нарязана зеленина. През втората десетдневка - 45 г зърнени брашна, 15 г животинска храна, 100 г различни треви.

Препоръчителната норма за площ е 2 кв. м на гъсе, необходимото оборудване с хранилки, поилки и навеси - по 1 кв. м на глава. Добре е, ако птиците имат достъп проточен водоем. Но ако такъв няма, не е страшно - практически през целия светъл ден гъсетата ще са заети изключително с поглъщане и смилане на храна. Тя трябва да им се предлага непрекъснато, но на разумни порции, за да не се вкисват навлажнените каши в хранилките. Разумна е тази порция, с която пиленцата са справят за 30-40 минути. След това им се предлага следващата и т.н. Ако не разполагате с възможност денонощно да обслужвате гъшия апетит с прясно приготвена храна, сипвайте в хранилките повече зърно или накиснат грах. Но зеленина все пак трябва да се дава само свежа. Най-добре е това да се прави сутрин и вечер, когато тя не вехне толкова бързо. От в. Фермер

Експресно отглеждане на гъски
40034
 

Последни материали
Виж
Допълнение на Постановление 44
С нови 21 ракетни площадки ще се попълнят „дупките“, откъдето падат градушки
По време на почивка
Земеделската комисия в парламента прие проектобюджета за 2026 г. за 10 минути
Фермерите от област Благоевград могат да подават заявления за оценка на щети от проливните дъждове до 12 декември
Фермерите предпочитат дълосрочна аренда
Полша подговя удължаване на забраната за продажба на държавна земя
На 11 и 12 декември
ОСП след 2027 г. и пазарът на мляко сред темите на Съвета на аграрните министри
Съвети
Стратификация на семената – как, кога и за кои култури да се прилага?
Свързани материали
Виж
Няма нито план за борба, нито компенсации за стопаните
Черната златка вече е национален проблем. Овощари остават без поминък
Текст с продължение
Още за нощенките – скрити вредители по лозя и зеленчуци
Мерки срещу напастта „сиви червеи”
Зимният сив „червей” е многоядна напаст!
Черната златка в Благоевградско достига до 5-6 бр на дърво
Неприятели
Нощенките оставят дълбоки следи в доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини