Два, два и половина месеца активна работа с новородените гъсета в теорията на птицевъдството се нарича интензивен способ за тяхното отглеждане или експресен метод. Към края на този срок всяко гъсе достига 4-4,5 кг, при това процентът на ядивните части в закланата птица съставлява 60-65 на сто, а количеството мазнина само 18-24 на сто.
Начините на интензивно отглеждане на гъсетата се състоят в следното. До 20-дневна възраст те се държат в отоплено помещение, като леко се затоплят допълнително. Майчината топлина на малчуганите може да се замени с обикновена грейка, напълнена с гореща вода. В първите три дни от живота си пиленцата се нуждаят от температура 30-33 градуса, след което температурата се намалява до 28-26 градуса, а вече от двуседмична възраст гъсетата се чувстват напълно комфортно при 20 градуса. За да им бъде още по-добре, организирайте в дома им нощно дежурство с две неголеми електролампи с мощност 20-40 вата всяка.
При оформянето на пода в помещението трябва да се отчита един малък нюанс: гъсетата се отличават от другите пиленца освен с всичко друго и с много течни екскременти. От гледна точка на хигиената ще бъде наистина чудесно, ако вие в началото посипете пода с гасена вар, а вече след това застелете слой от дървени стърготини, талаш или слама с дебелина 3-5 см. Два-три дни след излюпването си обикновено малките гъски не са много наясно със своите "гъши лапички" и доста често се строполясват по гръб. А доколкото да се вдигнат на крака без странична помощ в толкова ранна възраст, те все още не могат, ще ви се наложи през тези дни да бъдете особено бдителни. На новородените гъсета ще им помогне да се закрепят по-здраво на земята правилно организираната и доброкачествена храна.
До 20-дневна възраст е желателно пиленцата да се хранят денонощно през всеки 3,5-4 часа, ето защо е толкова важно в помещението да бъде светло и през нощта. В миналото още от първия ден гъсетата обикновено са били хранени с накиснат във вода бял хляб. Още една рецепта от миналото препоръчва да се смесва овесено брашно с мляко и да се добавят ситна нарязани варени яйца. В последните 6 дни рационът за гъсетата се състои от твърдо сварени яйца, пшенична, царевична или ечемичена каша, настъргани моркови, рибено брашно, прясно окосена и ситно нарязана зеленина. Редовното включване на извара в менюто в ранното детство помага на гъсетата не само по-бързо да укрепнат, но и много добре да се закръглят. От 10-15 грама извара, която е най-добре да се дава заедно с брашнена смес, гъсетата всекидневно наддават по 50-80 грама. От тревите те най-много харесват глухарчетата, живовлека, детелината, младата коприва. Всички гъсета, без изключение, обичат надробен и добре изкиснат грах. И, разбира се, в отделни хранилки те винаги трябва да разполагат със счукани раковини, чист пясък и чакъл, креда, дървесни въглени. От втората седмица в рациона може да се добавят кюспе, варени картофи и цвекло, а от третата - хранителни отпадъци. Близо до едномесечна възраст на гъсетата може да се започне да им се дава едро смляно или цяло зърно. Що се отнася до кашите, най-добре е, ако те се забъркват на основата на млечнокисели продукти, а не с вода. И второ, те трябва да бъдат ронливи, а не лепкави, иначе ще запушват носовите отверстия на пиленцата. Поилките трябва винаги да бъдат пълни с вода.
С профилактична цел през ден във водата се добавя калиев перманганат до получаването на разтвор с бледорозов цвят. Едно пиленце в периода до навършване на 20 дни изяжда примерно следното количество храна: през първата десетдневка (всекидневно) - 20 грама брашнени храни, 5 г храна от животински произход, 40-50 г нарязана зеленина. През втората десетдневка - 45 г зърнени брашна, 15 г животинска храна, 100 г различни треви.
Препоръчителната норма за площ е 2 кв. м на гъсе, необходимото оборудване с хранилки, поилки и навеси - по 1 кв. м на глава. Добре е, ако птиците имат достъп проточен водоем. Но ако такъв няма, не е страшно - практически през целия светъл ден гъсетата ще са заети изключително с поглъщане и смилане на храна. Тя трябва да им се предлага непрекъснато, но на разумни порции, за да не се вкисват навлажнените каши в хранилките. Разумна е тази порция, с която пиленцата са справят за 30-40 минути. След това им се предлага следващата и т.н. Ако не разполагате с възможност денонощно да обслужвате гъшия апетит с прясно приготвена храна, сипвайте в хранилките повече зърно или накиснат грах. Но зеленина все пак трябва да се дава само свежа. Най-добре е това да се прави сутрин и вечер, когато тя не вехне толкова бързо. От в. Фермер