Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.11.2023 г.

Опасни мигранти от горите към овощните градини

Опасни мигранти от горите към овощните градини

Синор БГ обърна внимание на два неприятеля, чиито ларви периодично нанасят поражения в горските екосистеми. Това са пеперудите, известни като борова и дъбова процесионка. Овощарите трябва да знаят, че от горите към овощните градини могат да преминат неприятели с по-широка хранителна специализация, които при каламитет са много опасни. Такива са гъсениците на пеперудите гъботворка Lymantria (Porthetria) dispar, златозадка (Euproctis chrysorchoea) и пръстенотворка (Malacosoma neustria).

Гъботворката L. dispar в нашата страна е разпространена в райони с дъбови (церови) гори. Според специалистите поясът от 800 до 1300 м. н. в. е мястото на абсолютна вредност, а по-нагоре вредата е относителна. Гъсениците на гъботворката нападат не само дъба, липата и др. горски видове, но в овощните градини са заплаха за основните костилкови и семкови овощни видове (круша, ябълка, череша, вишна и др.).

Мъжки пеперуди достигат големина 5 см. Крилата са кафяви със сив оттенък. По тях минават напречни зигзаговидни тъмни линии и петна. Антените са перести. Женските екземпляри при разперени крила достигат 8 см. Предната двойка има светложълт цвят. Освен напречните зигзаговидни линии е характерно тъмното петно в средата на крилото. Задният чифт също е светложълт. Периферията на крилата е изпъстрена от черни петна, различни при отделните пеперуди. Коремчето е добре развито и овласено. В края му има туфичка от власинки.

Възрастната гъсеница е сивокафява, овласена, с голяма сива глава с две надлъжни тъмнокафяви петна. Надлъжно по гърба има три тесни ивици с жълт оттенък. Характерни са брадавичките, разположени странично на всеки сегмент. Първите пет от тях са сини, а останалите вишневочервени. От всяка брадавичка прорастват снопчета власинки. Дължината на гъсениците достига около 7 см. Внимание, деветото и десетото членче на гъсеницата имат жлези, отделящи парлива течност ! Какавидата е кафява във вътрешността на пашкул.

Гъботворката радвива едно поколение за година. Зимува като яйце, съдържащо развита гъсеничка. Яйцата са скупчени, покрити с власинки, които женската отделя от туфичката на нейното тяло. Скупчените и покрити с власинки яйца запазват жизнеността си до много ниски отрицатели температури. Туфичките са разположени главно по стъблата на дървесните видове и наподобяват гъбичина, откъдето произлиза популярното име на вида.

Гъсеничките напускат яйцата още през март, когато набъват пъпките на растителните видове. В кратък период след излюпването те остават в мястото на излюпването в нещо като локвичка или огледалце. След това плъзват по клонките, хранейки се отначало с пъпките, а после и с покаралите листа. Унищожават листата, от които остават централната и някои главни жилки на петурата. Застрашена е и нежната кора на младите клонки. Гъсениците са много активни и при недостиг на храна се прехвърлят на други дървета. Овласяването на телата прави възможно пренасянето на ларвите на по-големи разстояние от ветровете.

Развитието на гъсениците завършва за около 40 дни. Какавидирането става в укрития сред клоните, в пукнатините на кората, както и по земята на подходящи места около дърветата. Стадият на покой е около две седмици. Летежът на пеперудите започва през втората половина на лятото. Масовият летеж е през юли. Мъжките са по-подвижни. Женските през деня са по дърветата. Прелитането е вечер и през нощта. Женските отделят особени вещества (феромони), долавяни от мъжките дори на разстояние 2 км. Възрастните живеат около 10 – 12 дни. През това време копулират. Оплодените женски снасят яйцата по ниските части на дърветата, най-вече по стъблата и рядко по клоните. Яйчни гнезда могат да бъдат открити и по камъни около ствола и др. подходящи места. В едно гнездо броят на яйцата е около 300 – 400 броя, добре покрити с власинки от женската. Веднага след снасянето зародишът в яйцето започва да се развива. Процесът завършва за две седмици.

Масовото намножаване започва от огнища, които във времето се разширяват. Според наблюдения от специалисти засушливата пролет и начало на лятото, както и по-високи птемператури в периода, благоприятстват нападението на големи площи (следва продължение).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита  

Опасни мигранти от горите към овощните градини
6854
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини