Начало » Новини » Коментари
13.01.2024 г.

Кабуров към Вътев: Има начин за справяне със сивата икономика на зеленчуковия пазар

Срещи с бранша
Кабуров към Вътев: Има начин за справяне със сивата икономика на зеленчуковия пазар

Кабуров дава идеята с предоставянето на щайги за всеки производител Снимка: sinor.bg

Има начини държавата да помогне на производителите на оранжерийни плодове и зеленчуци – и то не със субсидии, а с адиминстративен подход срещу нелоялния внос и препакетирането на вносни домати и краставици като български, с което силно се подбиват цените на родните оранжерийни зеленчуци. Така градинарят от пазарджишкото село Мало Конаре Иван Кабуров обобщи проблемите в бранша, посрещайки днес в своето стопанство министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Повод за визитата бе тежкото състояние дори на големите оранжерийни стопанства в страната, които заради несигурния пазар трудно реализират продукцията си. Още през декември миналата година немалка част от тях бяха принудени да затворят, подобно на Кабуров, който заради ниските изкупни цени на произвежданите от него качествени домати е работел на загуба. Доматите му са изключително вкусни, потвърждават го и потребителите, но цените, по които те се продават на крайния потребител (между 4 и 6 лв. за кг) по никакъв начин не съответстват на изкупната цена от 2 лв., по която търговците я купуват от него.

В същото време той е вложил огромни средства в модерната оранжерия, която вместо да работи без прекъсване, както е по бизнес план, тази зима ще имат голямо прекъсване. Като новото производство на домати ще бъде заложено не в първите дни на февруари, както би трябвало, а в началото на март, когато денят нараства и разходите за гориво ще намалеят заради затоплянето.

„Когато затворих на 22 декември 2023 г., имахме доста неузрели домати, които можехме да отглеждаме до средата на януари и да ги продаваме, но заради високите разходи за отопление и слабите приходи от продукцията бях принуден да изкореня всичко и да освободя 20 души от хората, с които работя. Оранжерията ми е от 8 декара и дневно за нейното отопление ползвам по пет тона пелети. При сегашните цени на горивата и слабото изкупуване на продукцията, сметката просто не излизаше”, посочи фермерът.

Именно затова и колегите на Кабуров имат няколко предложения, които биха помогнали на сектора да получат сигурността, от която се нуждаят. Едното от тях е държавата да предоставя на регистрираните производители готови опаковки, които да бъдат с отличителни белези, така че да се води отчет каква продукция той е реализирал на пазара. Една подобна щайгичка струва един лев, а срещу нея държавата ще получава в хазната приходите от продаденото ДДС плюс средствата от данък печалба, реализирана от земеделеца. Чрез тях държавата ще знае колко опаковки земеделецът е реализирал на пазара. Ще бъде лесно и за данъчните при контрола на оборотите на фирмите, смята Кабуров. „Когато на пазара се появят различни от тези обозначени с определено лого опаковки, тогава търговците ще бъдат глобявани”, смята още градинарят.

В отговор на това предложение министър Вътев посочи, че за бранша е изключително важно да започне да се сдружава, тъй като всяка група и организация на производителите работят на подобни принцини на самоконтрол. С изграждането на новите 6 центрове за пакетиране на плодове и зеленчуци, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, държавата от своя страна би подпомогнала сдруженията на производителите на плодове и зеленчуци. Министър Вътев обясни също, че екипът му обсъжда и други данъчни промени, които биха стимулирали сдружаването на бранша.  

Кабуров настоява и за криминализиране на онези фирми, които препакетират вносни плодове и зеленучци в страната и ги представят като български. Именно този нелоялен внос се появява на родния пазар точно, когато българската оранжерийна продукция узрява и може да да се предлага на потребителите. Заради нелоялния внвос обаче цените се сриват и фермерите губят. Според градинаря от Мало Конаре това препакетиране категорично трябва да бъде криминализирано. Становището на министър Вътев и неговия заместник Александър Йоцев е, че при силна организираност и отпор от самите производители каналите за действие на фирмите, които не плащат данъци, постепенно ще бъдат изтласквани от пазара.

 „Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения на земеделските производители, за да излязат на светло, а не просто да се раздават субсидии, без някой да има ангажимент“, заяви земеделският министър.

Кабуров към Вътев: Има начин за справяне със сивата икономика на зеленчуковия пазар
4425
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
БАБХ
Унищожават 170 хиляди кокошки заради огнище на птичи грип в Мало Конаре
Извънредна ситуация
Държавата ще подкрепи животновъда с изгорялата ферма в Пазарджишко
Рекордна реколта от маслодайни култури в Евросъюза през 2021 г.
Пробив в Европа
Венцислав Петков: До три години българските розови домати ще са търсени в Европа
Собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата
Министър Десислава Танева: Три багера почистват отводнителния канал в село Мало Конаре
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини