Начало » Новини » Страната

Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях

Настоява за опростяване на процедурите и още подпомагане за малките стопани
Синор.БГ / 29.09.2025 г.
Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях

Добре е да се помага на дребните производители, защото иначе те отиват в сивия сектор, смята биопроизводителят Рашко Денев, който заедно със съпругата си отглежда 60 декара собствени орехови градини и 90 декара под наем в град Главиница в едноименната община на област Силистра, съобщи от най-голямото изложение на сертифицирани български биопроизводители в страната във Велико Търново Българската телеграфна агенция. Асортиментът на семейство Деневи включва орехи, орехови продукти и мурсалски чай, които са изцяло биосертифицирани.

Всичко започва със засяването на орехи преди време с мисълта чрез продажбата на плодовете им Деневи да добавят нещо към пенсиите си. Оказа се, че може да се работи много надълбоко с ореха и започнахме да произвеждаме първо масло от орехи, после тахан, брашно от орехи, наша колежка направи крем за лице от ореховото масло, разказа Денев. Предлагат също и оцет от орехи. На въпрос как им е хрумнала идеята, производителят обясни, че със съпругата му години наред са си правили оцет от ябълки, тъй като се стараят максимално да избягват "химиите от магазините". Но им се налагало да купуват ябълките, а те били пръскани, така че отново попадали в порочния кръг на химията. Така решили да пробват дали ще стане с орехи. Първият опит не бил съвсем успешен, но след това продуктът се получил.

Най-новият им продукт е маджун от дини. По думите на Денев производството е много трудоемко. Той подчерта, че в маджуна не трябва да има никаква захар. От 400 килограма дини излизат 10 килограма маджун, необходими са поне два кубика дърва и два дни, разказа производителят, но заяви, че въпреки това усилието напълно си заслужава.

Той подчерта, че орехът е един от най-ценните продукти – помага на имунната система и на мозъка, а продуктите от зелени орехчета съдържат йод, който помага на щитовидната жлеза, на гърлото.

Хубаво е човек да яде чисти храни, макар и малко по-скъпи, посочи производителят. Той допълни, че почти всяка седмица ходят на фермерски пазар във Варна, където вече имат и постоянни клиенти. По думите му младите са започнали вече по-масово да се насочват към биологични храни, защото могат да си ги позволят.

Денев изказа своята благодарност към министерството на земеделието и храните (МЗХ) за помощта към производителите, но каза, че за малките фермери е трудно да се включват в повече изложения и може би МЗХ трябва да помисли да покриване на част от разходите за някои от тях.

Според него трябва да се опростят и изискванията за малките производители. Само аз и съпругата ми работим, а изискват две съблекални, бани, тоалетни, обясни Денев, допълвайки, че семейството му е вложило около 30 000 лева само за сградата. По думите му изискванията за малка ферма като обем документи са същите като за мандра. Производителят е на мнение, че ако процедурите бъдат опростени, много повече млади хора ще започнат да работят на светло.

Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях
1299
 

Последни материали
Виж
Предимствата на есенното засаждане
Силен интерес от веган общността за посещение и дегустация
Българските вкусове на световния вегански панаир в Хамбург
Франция забрани пазарите, събирането и движението на говеда в страната
Бъдещето е в новата вълна на промяната
Безпомощното политическо театро отдавна не впечатлява фермерите
Бърза манджа със зелени домати
Ден на българския производител - Сливен 2025
Свързани материали
Виж
В щата се произвеждат около 30 на сто от световните количества
Реколтата от орехи в Калифорния намаля с близо една трета
Мнението на бранша
Заради сушата половината от реколтата с орехи е с лошо качество
За 5 години площите нараснали трикратно
Градинарите в Украйна преминават от орехи на лешници
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини