Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.06.2024 г.

Често допускани грешки при отглеждане на пипер

Често допускани грешки при отглеждане на пипер

Пиперът е може би най-капризната зеленчукова култура, отглеждана в оранжерията или градината. Най-малките отклонения от изискванията могат да провокират опадане на цветовете и завръзите, а понякога и на листата. Ето защо трябва постоянно да наблюдаваме развитирто на растенията, за да не останем без реколта.

Кои са най-често допусканите грешки при отглеждането на пипер?

Важно е да знаем кои са най-честите грешки и можем ли да ги предотвратим.

1. Ранното засаждане на постоянно място поражда твърде сериозни последици, защото пиперът е много топлолюбива култура. Благоприятните условия са при достигане на около 20 градуса по Целзий дневни, а нощните да не падат под 12 градуса. Няма да е излишно да знаем, че даже при такива условия разсадът трябва да бъде закален в течение поне на една седмица.

2. Обилно поливане

Пиперът обича влага, но преполиването също е противопоказно. Честото и обилно поливане води до разпространение на много болести. То трябва да бъде с по-ниски норми, защото кореновата система на пипера е разположена плитко. Сигнал за поливане е изсъхването на горния почвен слой, а честотата зависи от етапа на развитие и конкретните климатични условия при отглеждане на открито.

3. Поливане по листата в горещо време

За много култури поливането по листата в горещо време е полезно, защото помага за понижаване на температурата и предотвратяване на дехидратацията на растенията. Пиперът също принадлежи към тази група, но поливането чрез дъждуване може да бъде полезно само надвечер, когато няма силно слънце. През деня капките ще действат като лещи и листата ще изгорят. Това неизбежно ще доведе растенията до силен стрес. В период на интензивен цъфтеж се полива изключително кореново, защото мокренето влошава условията за формиране на завръзите.

4. Засушаване на почвата

Намирането на “златната среда” е най-важно, защото не само преполиването, но и засушаването може да бъде еднакво вредно. Недостигът на влага води до загуба на цветове и завръзи, а плодовете остават дребни и деформирани. Нормите и сроковете са строго индивидуални и трябва да бъдат съобразени с конкретните условия – валежи и влажност на въздуха, температура, почва и др. Разхлабването на почвата след поливане осигурява не само достъп на по-голямо количество кислород до корените, но намалява значително изпаряването на влагата.

5. Гъсти насаждения

Пиперът обича пространство, добра циркулация на въздуха и светлина. При по-голяма гъстота на засаждане цъфтежът и плододаването са слаби. Много важни за разстоянието между растенията са сортовите особености – пиперът трябва да се засаждат така, че листата на съседите да не се покриват едни с други след формирането му.

6. Смесване на люти и сладки сортове пипер

Пиперът се опрашва лесно. Ако засадим люти и сладки сортове един до друг, лютият може да не се окаже достатъчно остър, а сладкият – лют или горчив. Добре е да се засаждат на различни места – най-добре в противоположни части на градината.

7. Твърде много азот

Пиперът обича хранителните вещества и в частност азот, който стимулира развитието на зелена маса и плододаване, но строго дозиран в необходимите количества. Азотният излишък води до прекомерен растеж на надземната част – обилна зелена маса и почти никакво плододаване. Този елемент се използва за подхранване в началото на развитие на пипера, а след това се подхранва с комплексни торове или специални, предназначени за пипер.

Често допускани грешки при отглеждане на пипер
1368
 

Последни материали
Виж
Заради свити площи и неблагоприятни метеорологични условия
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Най-големият плод тази година е с диаметър 37 милиметра
Кюстендил изпраща празника на черешата с детски работилници и кулинарно състезание
В момента тези близо 8 декара се водят общинска нива
В Садово искат възстановяване на ракетна площадка за борба с градушките
От частен имот са иззети месо от животното, ловни трофеи и оръжия
Откриха незаконен лов на дива свиня в землището на Момчиловци
При ечемика ръстът още по-голям
Средните добиви при пшеницата в Монтанско са със 120 килограма повече
За 10 години прасетата са намалели почти наполовина, фермите – с една четвърт
Спадът в поголовието от свине и броя на свинефермите в Германия продължава
Свързани материали
Виж
Навреме
Правилно подхранване на пипера
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини