Начало » Новини » Страната
20.06.2024 г.

Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати

Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати

Доматите са капризна култура и много взискателни, когато става дума за поливане – не трябва да се допуска пресъхване на почвата. Някои производители поливат вечер, като се позовават на факта, че изпарението е по-малко, а други, напротив –сутрин. Всъщност растенията консумират най-много вода през деня и не е желателно да се полива нощем. Интензивността на растеж намалява вечер и растенията “пият” по-малко вода.

Максималната консумация на вода е от 11:00 до 14:00 часа. Това време е пика на слънчевата радиация. Специалистите съветват поливането да започне около 2 часа след изгрев, когато всички физиологични процеси вече протичат активно в растенията – включително потреблението на хранителни вещества (макро- и микроелементи). Поливането трябва да приключи 2-3 часа преди залез слънце.

Температурата на водата не трябва да пада под 15-16 градуса по Целзий, защото по-хладната блокира растежа на кореновата система. Освен това, когато попадне на гореща земя, причинява фузариум. В оптималния случай, разбира се, водата трябва да е с температура +18 градуса и добре наситена с кислород.

Важно е и съотношението на количествата вода и въздух в почвата. Ако има повече вода – растенията ще увяхват, а ако има повече кислород, почвата ще започне да изсъхва. За да балансираме по някакъв начин всичко това и да го поддържаме нормално, почвата трябва постоянно да се полива и разхлабва.

Когато почвата остане продължително суха, проводящите съдове започват да отмират, а в резултат на това и корените започват да отслабват. Като допълнение се появяват и болести – най-често фузариум и върхово гниене.

Важно е постоянно да следим състоянието на почвата, за да не унищожим доматите.

Индикатор за засушаване на почвата

Оказва се, че има лесен и красив начин за определяне на дефицита на влага при оранжерийно отглеждане на домати. Всичко, което трябва да направим – да засадим няколко растения обикновен импатиенс, импатиенс джудже или друг вид между тях.

Това растение идва от топлите страни и обича същите условия като доматите. Височината на декоративните растения е не повече от 20 см.

Това красиво и дълго цъфтящо цвете е отличен индикатор за суша. Веднага щом нарушим режима на поливане, той незабавно ще отчете това с увяхване на листата. Освен това привлича полезни насекоми в оранжерията и в същото време не се конкурира за вода с доматите, натрупвайки я в сочни и месести стъбла.

Импатиансът може да се срязва и поставя в малки вазички, вкоренява се лесно от резници (отчупените на междувъзлията стъбла се засаждат директно в почвата или се вкореняват във вода), а сокът се използва в народната медицина за лечение на брадавици. Друг бонус е, че листата на това красиво и непретенциозно цвете са отличен биологичен препарат срещу листни въшки и други смучещи вредители, включително белокрилки.

Инфузията в студена вода проявява не само инсектицидна и репелентна активност, но повишава имунитета на доматите, тъй като съдържа триптофан – стимулатор на растежа.

През есента импатиансът може да бъде преместен на закрито в подходящи контейнери, а също да се вземат резници. В естествената си среда той е многогодишно растение и така ще бъде готов за следващия сезон.

Можем точно и лесно да определим дефицита на влага при оранжерийните домати
4518
 

Последни материали
Виж
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Позиция на браншовата камара
Производителите на плодове и зеленчуци ще протестират при 4-то отлагане на украинската помощ
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 4-10 октомври 2024 година
Повсеместни обилни валежи ще продължат да подобряват запасите от влага в почвата
Дългосрочно
В Украйна вървят търгове за 14-годишно ползване на държавни земи
Свързани материали
Виж
Рецепта за рязано зеле със зелени домати
Бърза туршия
Домати, мариновани с босилек
Цени на плодове и зеленчуци на борсите в страната
Продукцията е върната на собственика, тече досъдебно производство
Разкриха кражба на 230 кила домати от зеленчукова градина в Кюстендилско
Някои хитринки
Нека дадем ускорение на узряването на доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини