Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.07.2022 г.

Да торим ли и как растенията в горещините?

Трудна работа
Да торим ли и как растенията в горещините?

sinor.bg

Няма нищо необичайно в юлските жеги растенията да изпитват стрес – даже топлолюбивите домати не се чувстват комфортно в условията на високи температури, да не говорим за любителите на по-хладното. Но какво би станало, ако доматите покажат симптоми например на върхово гниене и съветите на специалистите са да ги подхраним с калций. Как трябва да се проведе процедурата?

Ако целта на торенето е само за растеж и развитие, тогава внасянето на азот, което е логично, може да стане в началото на вегетацията. В горещините няма да е наложително такова подхранване. Увеличаването на вегетативната маса означава и увеличаване на нуждата от вода.

Основните хранителни елементи, необходими на  растенията са азот, фосфор и калий. Ако азотът може да се внесе в началото, то в периода на цъфтеж и плододаване са необходими предимно фосфор и калий, които са отговорни за количеството на плодовете, за едрината и вкусовите им качества или калций, отговорен за върховото гниене при доматите. По време на вегетацията може да се установи и друг недостиг на хранителни микроелементи – желязо, силиций и др.

Какви препоръки трябва да спазваме при торене в горещините?

Тези общи препоръки ще помогнат за получаване на добра реколта и запазване здравето на зелените ни любимци.

1. Важно е да се избягва торене в пика на жегата и засушаването. По-добре е да се изчака и температурите малко да спаднат и да се използва само 10% от обичайната норма. Най-добрият вариант е да се прилагат течни листни торове с необходимите за случая хранителни елементи, като акцентът трябва да пада върху тях, но не и върху азота.

2. Течният тор е отличен вариант, защото осъществява експресна доставка, когато растенията са стресирани и се нуждаят от хранителни вещества точно сега.

При почвено подхранване хранителните елементи са недостъпни за растенията в много сухи почви. Необходимо е да се полее преди това, да се остави да попие водата в почвата и непосредствено след торене да се полее отново. Колкото повече вода се осигурява, толкова повече хранителни вещества от наличните ще се усвоят.

3. Дълбокото поливане преди и след е важно, когато се използват минерални торове. Това помага да се избегне претоварване на растенията с хранителни елементи и възможно изгаряне от тях.

4. Торовете с бавно освобождаване се разтварят при поливане и освобождават хранителни вещества в малки дози с течение на времето. Те са по-малко опасни от гледна точка на изгаряне от традиционните гранулирани.

5. Друга подробност, която трябва да се има предвид – това е излагането на слънце. Растенията, намиращи се под преките слънчеви лъчи се нуждаят от по-често и обилно поливане от тези, намиращи се на сянка, защото влагата от почвата се изпарява бързо. Когато земята изсъхне, тогава се преустановява извличането на хранителните вещества от нея.

За растенията, изложени на интензивно слънце е необходимо да се осигури сенчеста защита след подхранване в горещите месеци.

6. Еднократно плододаващите ягоди е необходимо да се подхранят веднага след приключване на беритбата. Ремонтантните се нуждаят от 2-3 листни подхранвания с азотен тор за сезона, за да продължат да дават едри и качествени плодове. Аналогично е подхранването и на малините.

7. След почвено внасяне на азот е необходимо обилно поливане, за да може да достигне там, където ще го открият корените на растенията.

С малки изключения, повечето хранителни вещества се внасят в началото и края на сезона, ако не съществува риск от гладуване. При наличие на съмнения за недостиг на хранителни вещества е необходимо да се убедим, че са добре полети.

През лятото едногодишните култури обикновено се подхранват през 2-4 седмици с разтворими торове, докато в началото на сезона (при засаждането) се използват комплексни гранулирани, съдържащи азот, фосфор и калий.

Зеленчуковите култури отдават по-голямата част от усвоените хранителни вещества на плодовете, които произвеждат и се нуждаят от сезонно торене. Зеленчуковите култури, отглеждани в контейнери или торби се пръскат с половин доза течен листен тор на две седмици.

При отглеждане на втора или трета култура зеленчуци, ще трябвада се прилага нов цикъл на подхранване, като се започне с азот и разбира се сериозно поливане. Внася се една трета от необходимата обичайна доза хранителни вещества в началото, а в следващите месеци – останалата част.

През лятото гранулираните торове се внасят равномерно в почвата и се смесват, а не се оставят на повърхността. През лятото, за разлика от пролетта, количеството валежи, необходимо за разтваряне на торовете е малко вероятно да падне.

При избор на хранителни вещества за лятото е важно да помним, че  внасянето на бързодействащи почвени минерални торове е най-лошият възможен вариант.

По-добро решение е да използваме органични торове в летните горещини, защото при смесването им с почвата те ще действат по-бавно и стресирането на растенията ще бъде значително по-слабо.

Да торим ли и как растенията в горещините?
17250
 

Последни материали
Виж
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
Свързани материали
Виж
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Технология, изпреварваща времото: рапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини