Начало » Хоби земеделие » Цветарство
08.09.2021 г.

Хлорозата по розите се явява най-често наесен, как да действате

Вижте кои са причините за болестта и с какво трябва да наторите
Хлорозата по розите се явява най-често наесен, как да действате

През есента всички болести по розите излизат наяве – започват да потъмняват краищата на листата, цветовете не са така красиви или пък цялото растение страда на външен вид. Как да помогнете на любимата китка без това да наложи унищожаването й? Има болести, които са неинфекциозни, и които не зависят от зараза или инфекция, а от начина, по който се грижите за розите всеки сезон. Ето как да разпознаете подобни ситуации.

„Любов в мъглата” – за здраве, за букет или в марината

Една от болестите, които най-често засягат царицата на цветята е хлорозата. Тя няма инфекциозен характер и често е свързана със състава на почвата. Можете да я разпознаете по изменения цвят на листата. Те избледняват. Основна причина за това явление е липсата на качествено хранене, което предизвиква забавено образуване на хлорофил и се намалява фотосинтезата. Растенията, поразени от хлороза, не само са погрознели, но имат и признаци на слабост. 

Но хлорозата не е конкретно заболяване. То може да има различен характер. Растенията могат да променят цвета на листата си и от липса на желязо, магнезий, цинк, манган, бор и дори на неблагоприятни климатични условия. Затова огледайте храста и обърнете внимание на още фактори: сезона, времето, почвата, поливането и др.

При липса на азот листата на розите ще станат с неравномерно изсветляване. Първо листата ще станат светлозелени, след това жълти и накрая цялото растение ще пожълтее. Обикновено това се случва през есента, когато от почвата се измиват от дъждовете полезните хранителни вещества. В този случай трябва да изчакате след дъждовете растението да се възстанови. Ако пък има липса на вода, то внесете амониева селитра, карбамид, калциева селитра, амониев сулфат в препоръчаните дози. 

Ако няма желязо и се е появила желязна хлороза, то вероятно почвата е с високо съдържание на вар. Така растението не може да усвоява желязото от земята. Горните листа изсветляват, като пожълтява пространството между жилките, а самите жилки са зелени. Ако проблемът не се реши с времето се обезцветяват и жилките. За да решите проблема, можете да използвате листно торене със соли на желязото и с торове, в които желязото е в хелатна форма, както и да торите около храста с препарати, съдържащи желязо. 

Няма ли фосфор, листата на розите ще потъмнеят, дори ще започнат да почервеняват. На дръжките, жилките и стеблата ще се появи лилав оттенък. Образуват се празни филизи. Цъфтежът се задържа. В такъв случай трябва да наторите със суперфосфат или с други комплексни торове. 

Липсва ли магнезий, хлорозата може да се прояви първо на долните листа на храста рози. Те изсветляват или почервеняват между жилките, като края на пластините се свива, растежът се забавя, цъфтежът е оскъден. 

Да коригирате подобен проблем можете с помощта на доломитно брашно, растителна пепел, магнезиев сулфат. 

Не достига ли цинк, листата на розите изсветляват в края и между жилките. Тъканта около централната и страничните жилки остава зелена. В случай на подобен недостатък розите трябва да се наторят със суперфосфат с цинк, цинков оксид.

Дефицитът на сяра може да се познае по изсветлените горни листа. Първо изсветляват жилките, а след това и повърхността на листата. Листата могат да станат бели с червеникав оттенък. Растението става лесна мишена за заболявания. 

Подхранете в този случай розите с комплексни торове, в състава на които има сяра.

Калиевата хлороза може да се познае по състоянието на края на листата на розите. Те се покриват с кафеникави петна, сякаш са изгорели. Клонките растат тънки, къси, младите филизи изсъхват. Подобен проблем може да възникне и от песъчливи почви и при чести дъждове. Растенията стават неустойчиви на ниски температури. 

За да решите проблема, използвайте калиев сулфат или някакъв комплексен тор. 

Няма ли калций, хлорозата пак ви е гарантирана. Върха на филизите на розите се променя – те стават със светли листа, покриват се с жълто-кафяви петна, на края листата стават назъбени. 

Подхранете с калциева селитра или някакъв друг комбиниран тор. 

Преди есента е добре да осигурите на растенията спокойно презимуване. Подрежете ги, полейте ги обилно, за да ги запасите с влага през студените дни и изолирайте, ако сте в район, където зимата може да бъде опасна за царицата на цветята. 

Хлорозата по розите се явява най-често наесен, как да действате
33926
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Грижи в началната фаза
Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
С труда на земеделците в Подбалкана се постига ненадминато качество
Розовото масло е визитната картичка на България по целия свят
Център за оценка на риска
Преразглеждат се правилата за хуманно отношение към животните
Заместник-министър Джиков: В най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини