Начало » Новини » Коментари
13.02.2024 г.

Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги

Мнението на бранша
Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги

Снимка: sinor.bg

Третата група фермерски организации, които протестират самостоятелно от останалите две и в която влизат пет фермерски сдружения на земеделски кооперации, малък и среден бизнес от планинските региони и картофопроизводители, съобщиха днес, че, ако не се договорят с кабинета по конкретни техни искания, утре ще се присъединят и към гръцките протестиращи фермери, в случай че колегите им не се разберат днес с тяхното правителство. За днес те имат втора среща със земеделския министър Кирил Вътев, който очаква от тях систематизирано да представят всичките си искания, за да ги отправи към правителството. Защото и тези пет организации очакват да подпишат споразумение с премиера Николай Денков.

Ето всички предложения на обединените земеделци

Това съобщиха представители на Сдружението „Обединени земеделски производители“, Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации в България, Развъдната асоциация на българските породи овце и кози и Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове на пресконференция в София.

Техни членове и днес стачкуват по границите на страната, с основното искане да се затегне контрола при вноса на храни от Украйна, като защитата се разшири и върху пчелари и производители на орехи и лешници, които рязко загубиха пазарите си още през 2016 г., когато ЕС въведе първите преференции за безмитен внос на доста стоки от Украйна и Молдова, предвид предстоящите присъединявания на двете държави към Общността.

Сред петте организации има фермери, които са изключени от украинската помощ - дори при вчерашното споразумение между кабинета и Българската аграрна камара (като например производителите на орехи), затова те настояват за компенсации.

Доста смислени са техните предложения по Зелената сделка и българския Стратегически план, който в частта екоизисквания товарят животновъдите и малкия бизнес в планинските региони с непоносими и безсмислени за изпълнение задачи. „Как може от БАБХ да искат от нас да подготвяме планове за растителна защита, с които сме щели да доказваме, че не торим и не пръскаме пасищата и ливадите с химикали. Нашите стада достатъчно добре наторяват високопланинските мери, колкото до пръскането в България няма да намерите и един животновъд, който да пръска пасищата“, коментира Светослав Евгениев от развъдната асоциация за български породи овце и кози.

Споразумението, подписано вчера от БАК и премиера Денков

Именно затова от петте организации остро поставят въпроса за необходимостта от дълбоки корекции в Стратегическия план, „чийто вид в момента е пълна дупка“, коментира Тодор Джиков от асоциацията на картофопроизводителите. Припомняме, че в служебното правителство от миналата година той беше заместник министър. В тази връзка Джиков обясни, че по негово време за първи път се се свикал Комитет по наблюдение на Стратегическия план, който да се захване с кардинални промени в него. Според браншовика сегашният земеделски министър обаче не подел инициативата на предшествениците си, а „ползвал помощта на депутати“, чиито имена обаче не пожела да назове. Затова поправките в Стратегическия план, по които в момента се работело, обслужвали според него други интереси, не тези на фермерите.

Днес следобед земеделският министър Кирил Вътев се очаква да приеме отново петте организации и ще бъде интересно да научим какъв отговор той ще даде на Джиков по отношение на критиките за измененията в Стратегическия план.

Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги
2549
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Позиция
Джиков предлага субсидии да се дават само при задължително членство в браншова организация
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
Важно!
Джиков: Скъпата вода за напояване ще бъде компенсирана от държавата
Среща в Министерството на земеделието
Обсъждат се идеи, за да има оранжерийни зеленчуци на пазара през пролетта
Заместник-министър Джиков: В най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини