Начало » Новини » Коментари
13.02.2024 г.

Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги

Мнението на бранша
Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги

Снимка: sinor.bg

Третата група фермерски организации, които протестират самостоятелно от останалите две и в която влизат пет фермерски сдружения на земеделски кооперации, малък и среден бизнес от планинските региони и картофопроизводители, съобщиха днес, че, ако не се договорят с кабинета по конкретни техни искания, утре ще се присъединят и към гръцките протестиращи фермери, в случай че колегите им не се разберат днес с тяхното правителство. За днес те имат втора среща със земеделския министър Кирил Вътев, който очаква от тях систематизирано да представят всичките си искания, за да ги отправи към правителството. Защото и тези пет организации очакват да подпишат споразумение с премиера Николай Денков.

Ето всички предложения на обединените земеделци

Това съобщиха представители на Сдружението „Обединени земеделски производители“, Националната асоциация на картофопроизводителите, Националния съюз на земеделските кооперации в България, Развъдната асоциация на българските породи овце и кози и Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове на пресконференция в София.

Техни членове и днес стачкуват по границите на страната, с основното искане да се затегне контрола при вноса на храни от Украйна, като защитата се разшири и върху пчелари и производители на орехи и лешници, които рязко загубиха пазарите си още през 2016 г., когато ЕС въведе първите преференции за безмитен внос на доста стоки от Украйна и Молдова, предвид предстоящите присъединявания на двете държави към Общността.

Сред петте организации има фермери, които са изключени от украинската помощ - дори при вчерашното споразумение между кабинета и Българската аграрна камара (като например производителите на орехи), затова те настояват за компенсации.

Доста смислени са техните предложения по Зелената сделка и българския Стратегически план, който в частта екоизисквания товарят животновъдите и малкия бизнес в планинските региони с непоносими и безсмислени за изпълнение задачи. „Как може от БАБХ да искат от нас да подготвяме планове за растителна защита, с които сме щели да доказваме, че не торим и не пръскаме пасищата и ливадите с химикали. Нашите стада достатъчно добре наторяват високопланинските мери, колкото до пръскането в България няма да намерите и един животновъд, който да пръска пасищата“, коментира Светослав Евгениев от развъдната асоциация за български породи овце и кози.

Споразумението, подписано вчера от БАК и премиера Денков

Именно затова от петте организации остро поставят въпроса за необходимостта от дълбоки корекции в Стратегическия план, „чийто вид в момента е пълна дупка“, коментира Тодор Джиков от асоциацията на картофопроизводителите. Припомняме, че в служебното правителство от миналата година той беше заместник министър. В тази връзка Джиков обясни, че по негово време за първи път се се свикал Комитет по наблюдение на Стратегическия план, който да се захване с кардинални промени в него. Според браншовика сегашният земеделски министър обаче не подел инициативата на предшествениците си, а „ползвал помощта на депутати“, чиито имена обаче не пожела да назове. Затова поправките в Стратегическия план, по които в момента се работело, обслужвали според него други интереси, не тези на фермерите.

Днес следобед земеделският министър Кирил Вътев се очаква да приеме отново петте организации и ще бъде интересно да научим какъв отговор той ще даде на Джиков по отношение на критиките за измененията в Стратегическия план.

Трета група протестиращи се готвят да стачкуват утре заедно с гръцките си колеги
3830
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Позиция
Джиков предлага субсидии да се дават само при задължително членство в браншова организация
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
Важно!
Джиков: Скъпата вода за напояване ще бъде компенсирана от държавата
Среща в Министерството на земеделието
Обсъждат се идеи, за да има оранжерийни зеленчуци на пазара през пролетта
Заместник-министър Джиков: В най-кратък срок да се инициират законодателни промени в Закона за маслодайната роза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини