Начало » Новини » Коментари
06.04.2023 г.

Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!

Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!

sinor.bg

Бившият представител на браншовата асоциация на картофопроизвоизводителите и действащ зам. министър на земеделието Тодор Джиков е изпаднал в изключително неловко положение с разпореденото му „отгоре” решение днес в 10,30 часа да назначи среща само с една от браншовите организации в сектора на плодовете и зеленчуците по важния въпрос с подпомагането, което държавата се очаква да осигури на овощарите заради необичайните студове и масовото поражение върху разцъфналите градини. Поканата не се отнасяла до цели 7 браншови организации, които са в сектора много по-отдавна от сдружението, с което днес е проведена срещата. Това съобщи за Синор.бг Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, която заедно с колегите си е научила за срещата късно вчера.

„Друга наша колежка Живка Гроздева е поискала от Джиков да участва в днешната среща, но зам.министърът е отказал с обяснението, че форматът на срещата вече бил изготвен и министър Гечев го е ангажирал да приеме само едната организация”, посочи Търпанова. Което е крайно обидно за членовете на всички останали 7 организации – Асоциация на овощарите в България, Добруджанския овощарски съюз,Националната био асоциация, Съюзът на дунавските овощари, Националният съюз на градинарите в България, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. „Сякаш ние не сме представителен сектор в земеделието”, коментира за Синор.бг браншовикът Търпанова.

В официално писмо до президента, премиера, земеделския министър и до депутатите, ръководствата на 7-те организации пишат следното: „Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването – да разкажем за добри практики, прилагани в западните страни, да говорим за превенция на измръзването в България, какво се прави, какво е възможно – като технологии, като резултати. Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал. Още повече, че възниква следният проблем: Стопанин, чиито плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за измръзване на 100% и обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% примерно, ще получи протокол за 85% и никакво подпомагане. Защото по дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или 100%”, коментират в писмото си фермерите.

Търпанова обясни, че ситуацията тази пролет е направо катастрофална заради минусовите температури в края на март и сега, в началото на април. „За разлика от 2020 г., когато родните овощари бяха изправени пред подобен проблем, измръзванията бяха само на кайсии и частично – на череши. След сегашните студове пораженията са масови и то върху почти всички по-ранно зреещи плодове”. Именно затова и браншът е крайно разочарован от поведението на зам. министъра. В писмото си до институциите те настояват за неговата оставка.

От пресцентъра на агроминистерството съобщиха късно вчера, че по повод "разпространяването на твърдения в публичното пространство, че е отказан достъп на представители на браншови организации до среща в Министерството на земеделието категорично заявяваме, че след проведени разговори с тях всички бяха поканени да се включат в срещата. Бихме искали да уточним, че въпросната среща бе организирана в отговор на искане по официален път от една от неправителствените организации в сектора. Министерството на земеделие е в постоянен диалог с всички отрасли и не е отказвало секторни срещи.

(Текстът е допълнен)

Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
5807
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Втора част от пресконференцията на НАЗ
За половин година 26 стопанства са купени от един зърнопроизводител, иначе фалити официално няма
Извънредна пресконференция
Проданов: Земеделският сектор гори! Искаме оставка от хората, не поемащи отговорност за нанесените вреди
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Мечтата на бранша
Земеделският бранш се обединява около исканата оставка
Мотивирана критика
От НАЗ настояват за оставката на зам. министър Таня Георгиева поради несправяне с работата
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини