Начало » Новини » Коментари
06.04.2023 г.

Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!

Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!

sinor.bg

Бившият представител на браншовата асоциация на картофопроизвоизводителите и действащ зам. министър на земеделието Тодор Джиков е изпаднал в изключително неловко положение с разпореденото му „отгоре” решение днес в 10,30 часа да назначи среща само с една от браншовите организации в сектора на плодовете и зеленчуците по важния въпрос с подпомагането, което държавата се очаква да осигури на овощарите заради необичайните студове и масовото поражение върху разцъфналите градини. Поканата не се отнасяла до цели 7 браншови организации, които са в сектора много по-отдавна от сдружението, с което днес е проведена срещата. Това съобщи за Синор.бг Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, която заедно с колегите си е научила за срещата късно вчера.

„Друга наша колежка Живка Гроздева е поискала от Джиков да участва в днешната среща, но зам.министърът е отказал с обяснението, че форматът на срещата вече бил изготвен и министър Гечев го е ангажирал да приеме само едната организация”, посочи Търпанова. Което е крайно обидно за членовете на всички останали 7 организации – Асоциация на овощарите в България, Добруджанския овощарски съюз,Националната био асоциация, Съюзът на дунавските овощари, Националният съюз на градинарите в България, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. „Сякаш ние не сме представителен сектор в земеделието”, коментира за Синор.бг браншовикът Търпанова.

В официално писмо до президента, премиера, земеделския министър и до депутатите, ръководствата на 7-те организации пишат следното: „Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването – да разкажем за добри практики, прилагани в западните страни, да говорим за превенция на измръзването в България, какво се прави, какво е възможно – като технологии, като резултати. Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал. Още повече, че възниква следният проблем: Стопанин, чиито плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за измръзване на 100% и обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% примерно, ще получи протокол за 85% и никакво подпомагане. Защото по дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или 100%”, коментират в писмото си фермерите.

Търпанова обясни, че ситуацията тази пролет е направо катастрофална заради минусовите температури в края на март и сега, в началото на април. „За разлика от 2020 г., когато родните овощари бяха изправени пред подобен проблем, измръзванията бяха само на кайсии и частично – на череши. След сегашните студове пораженията са масови и то върху почти всички по-ранно зреещи плодове”. Именно затова и браншът е крайно разочарован от поведението на зам. министъра. В писмото си до институциите те настояват за неговата оставка.

От пресцентъра на агроминистерството съобщиха късно вчера, че по повод "разпространяването на твърдения в публичното пространство, че е отказан достъп на представители на браншови организации до среща в Министерството на земеделието категорично заявяваме, че след проведени разговори с тях всички бяха поканени да се включат в срещата. Бихме искали да уточним, че въпросната среща бе организирана в отговор на искане по официален път от една от неправителствените организации в сектора. Министерството на земеделие е в постоянен диалог с всички отрасли и не е отказвало секторни срещи.

(Текстът е допълнен)

Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
5599
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Оферти се приемат до утре, доставките в 4 пристанища са през юни и юли
Саудитска Арабия обяви търг за покупка на близо 600 000 тона пшеница
Оферти се приемат до 25 март
Йордания обяви пореден търг за внос на 120 000 тона пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини