Начало » Новини » Коментари
06.04.2023 г.

Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!

Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!

sinor.bg

Бившият представител на браншовата асоциация на картофопроизвоизводителите и действащ зам. министър на земеделието Тодор Джиков е изпаднал в изключително неловко положение с разпореденото му „отгоре” решение днес в 10,30 часа да назначи среща само с една от браншовите организации в сектора на плодовете и зеленчуците по важния въпрос с подпомагането, което държавата се очаква да осигури на овощарите заради необичайните студове и масовото поражение върху разцъфналите градини. Поканата не се отнасяла до цели 7 браншови организации, които са в сектора много по-отдавна от сдружението, с което днес е проведена срещата. Това съобщи за Синор.бг Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, която заедно с колегите си е научила за срещата късно вчера.

„Друга наша колежка Живка Гроздева е поискала от Джиков да участва в днешната среща, но зам.министърът е отказал с обяснението, че форматът на срещата вече бил изготвен и министър Гечев го е ангажирал да приеме само едната организация”, посочи Търпанова. Което е крайно обидно за членовете на всички останали 7 организации – Асоциация на овощарите в България, Добруджанския овощарски съюз,Националната био асоциация, Съюзът на дунавските овощари, Националният съюз на градинарите в България, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. „Сякаш ние не сме представителен сектор в земеделието”, коментира за Синор.бг браншовикът Търпанова.

В официално писмо до президента, премиера, земеделския министър и до депутатите, ръководствата на 7-те организации пишат следното: „Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването – да разкажем за добри практики, прилагани в западните страни, да говорим за превенция на измръзването в България, какво се прави, какво е възможно – като технологии, като резултати. Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал. Още повече, че възниква следният проблем: Стопанин, чиито плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за измръзване на 100% и обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% примерно, ще получи протокол за 85% и никакво подпомагане. Защото по дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или 100%”, коментират в писмото си фермерите.

Търпанова обясни, че ситуацията тази пролет е направо катастрофална заради минусовите температури в края на март и сега, в началото на април. „За разлика от 2020 г., когато родните овощари бяха изправени пред подобен проблем, измръзванията бяха само на кайсии и частично – на череши. След сегашните студове пораженията са масови и то върху почти всички по-ранно зреещи плодове”. Именно затова и браншът е крайно разочарован от поведението на зам. министъра. В писмото си до институциите те настояват за неговата оставка.

От пресцентъра на агроминистерството съобщиха късно вчера, че по повод "разпространяването на твърдения в публичното пространство, че е отказан достъп на представители на браншови организации до среща в Министерството на земеделието категорично заявяваме, че след проведени разговори с тях всички бяха поканени да се включат в срещата. Бихме искали да уточним, че въпросната среща бе организирана в отговор на искане по официален път от една от неправителствените организации в сектора. Министерството на земеделие е в постоянен диалог с всички отрасли и не е отказвало секторни срещи.

(Текстът е допълнен)

Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
5316
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
Оферти се приемат до утре, доставките в 4 пристанища са през юни и юли
Саудитска Арабия обяви търг за покупка на близо 600 000 тона пшеница
Оферти се приемат до 25 март
Йордания обяви пореден търг за внос на 120 000 тона пшеница
С отложено плащане до 180 или 270 дни
Египет обяви търг за внос на слънчогледово и соево масло
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
От НАЗ категорично не искат оставката на земеделския министър
На днешните преговори в МС фермерите очакват ясна методика за доказване на загубите им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини