Начало » Новини » Страната
12.02.2024 г.

Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания

Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания

Снимка: sinor.bg

В края на миналата седмица от новосформираното сдружение „Обединени земеделски производители“ съобщиха, че ще продължат с протестните си действия, започнали на 6 февруари, докато Министерството на земеделието и храните не приеме техните искания. В декларация до министъра те са включили 11 искания, част от които са напълно аргументирани, но не са стигнали до адресата си - администрацията в агроведомството.

Веднага след разпращането на тяхната декларация (повторяме, че тя е писана преди 6 февруари и изпратена до медиите на 9 февруари) е насрочена за днес среща на представители от това самостоятелно сдружение със земеделския министър Кирил Вътев.

Публикуваме 11-те искания на новото сдружение.

Сдружение „Обединени земеделски производители“ е самостоятелно обединение, защитаващо интересите на над 1 000 земеделски производители в областите Перник, Кюстендил, Пловдив, Благоевград, Разград, София област и още много други, които въпреки административните и социално-икономически трудности продължават да произвеждат храна и да плащат данъци в нашата страна.

За съжаление в последните няколко години извършването на земеделска дейност става все по-трудно и тежко. Липсата на адекватна национална политика в сектора, войната в Украйна, въвеждането на непосилни изисквания за екологосъобразно земеделско производство, което не кореспондира с реалните производствени техники, дават допълнителен тласък в посока сриване на българското земеделско производство.

Споразумението с БАК, което ще бъде подписано днес с правителството

Въпреки нееднократните искания от наша страна за провеждането на диалог с ръководството на Министерство на земеделието и храните, Министерство на финансите и всички останали отговорни институции такъв не последва. Сдружение „Обединени земеделски производители“ не може да продължи да толерира такъв подход от страна на управляващите сектор „Земеделие“ и в тази връзка обявява ефективни безсрочни протестни действия в горепосочените области, които ще започнат на 6 февруари 2024 г.

Протестните действия ще продължат докато властта на удовлетвори следните наши искания:

1. Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно събрание чрез Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който да бъде променена ал.4 на чл. 54 така, че да дава възможност за „Активен земеделски производител“ да се считат и земеделски производители, които са създали своето стопанство в годината на заявяване.

2. Поемане на писмен ангажимент от страна на Министерство на земеделието и храните за срока на прилагане на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. , субсидиите, изплащани на площ/глава животно, да бъдат превеждани по сметките на земеделските производители в срок до 1 март на годината следваща годината на заявяване.

3. Промяна на ДЗЕС 6 с цел премахване на изискванията за обработка на терените с наклон над 10% в планинските и полупланински райони.

4. Промяна в законодателството с цел отпадане от 1 март 2024 г. на данъка върху земеделските субсидиите и за юридически лица, така както те отпаднаха за физическите лица.

5. Преразглеждане на всички проблемни заявления в резултат на извършените за година на заявяване 2023 проверки от системата за мониторигнг и контрол.

6. Промяна в Наредба 12 от 23 август 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита с цел премахване на лабораторните анализи, които абсолютно необосновано водят до ненужни финансови ангажименти за земеделските производители.

7. Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно събрание чрез Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи с цел премахване на възможността при подготовка на доброволните споразумения част от ползвателите необосновано да откажат тяхното подписване.

8. Промяна в Наредба 5 от 3 февруари 2016 г. за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита с цел осигуряване от страна на Министерство на земеделието и храните на възможност проверките на земеделската техника да се извършва веднъж в годината в общинските служби земеделие, а не само в двата центъра в Пловдив и гр. Русе.

9. Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно събрание чрез Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закон за подпомагане на земеделските производители и по-специално на параграф 33 от Преходните и заключителните разпоредби към закона, като се даде възможност на кандидатите и бенефициентите да могат да подадат до Държавен фонд "Земеделие" заявление за подпомагане по интервенциите по чл. 52, ал. 1, т. 1 и без удостоверяване с квалифициран електронен подпис за кампании 2025 и 2026.

10. Извършване на промяна в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. с цел промяна на ставките и бюджета за подпомагане на земеделието в планинските и полупланинските райони.

11. Разработване на инструменти за управление на риска с цел компенсиране на земеделските производители при щети, причинени от природни бедствия и пазарни сътресения.

В допълнение към тези наши искания Сдружение „Обединени земеделски производители“ подкрепя всички разумни искания и на всички останали браншови организации. В тази връзка призоваваме към обединение на сектор земеделие по начина, по който това стана по време на протестите септември 2023 г.

Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
3641
 

Последни материали
Виж
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Обединенията започват
Ветеринарната гилдия се обединява в национална камара
Време беше
Зам. министър Неделков призовава за обединение на ветеринаното съсловие
Форум
Форум за бъдещето на българското земеделие, организиран от Обединени земеделци
Предстоящо
На 19 септември „Обединени земеделци” организират конфереция еврофондовете
Бъдещето
Мария Габриел и Петя Ставрева в дискусия за новите възможности за модернизация на земеделието
Петя Ставрева е преизбрана за председател на партията
Обединените земеделци - с програма за възраждане на българските села
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини