Начало » Новини » Коментари
10.01.2024 г.

Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет

Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет

Конституционният съд се произнесе по делото, образувано през декември 2023 г. по искане на президента Румен Радев за доказване на противоконституционност на разпоредбите в Закона за опазване на земеделските земи, които щяха да позволят изграждане на фотоволтаици върху плодородни земеделски земи от 5 до 7 категория. По досега действащото законодателство слънчеви панели могат да се поставят само върху неплодородни терени от 8 до 10 категория. С гласуваните поправки обаче това щеше да се промени, затова и цялата земеделска общност се вдигна срещу гласуваните промени, широко отварящи вратите за строежи на ВЕИ върху плодородни ниви, предназначени да осигуряват продоволствието на българите.

Поводът бяха тихомълком прокараните изменения в закона за опазване на земите, направени през преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергията от възобновяеми източници. Именно срещу тях възразиха и от президенството, което сезира Конституционния съд. Образувано беше дело 18 от 2023 г., по което Висшият адвокатски съвет намира за основателно „искането за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 2, ал. 4, в частта „и за агрофотоволтаици – при условия и по ред, определени с наредба на министъра на земеделието и министъра на регионалното развитие и благоустройство“, чл. 17а, ал. 3, в частта „на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници“, чл. 23, ал. 3 и чл. 24, ал. 7, в частта „или изграждане на обект за производство на енергия от възобновяеми източници“ от Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ)”.

И други съдебни дела срещу строеж на солари върху пасища

Основният аргумент на конституционалистите, извън изложеното в самото искане на президента е следното. „В практиката на Конституционния съд на РБ последователно се приема, че земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото, като член 21, ал. 2 КРБ във връзка с чл. 22, ал. 3 КРБ уреждат гаранции за съблюдаването на този принцип и съдържат императивно изискване не само режимът на земята да се определя със закон, но още и промяната на нейното предназначение да се допуска по изключение и при доказана нужда.

Припомняме, че в искането на президента за отмяна на член 2, ал. 4, в частта за агрофотоволтаиците се посочва, че „с допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), се позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България. Всичко е в противоречие с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди. Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда. Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене”.

Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
4930
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Голяма част от земеделските имоти се придобиват незаконно
И ловците барабар с рибарите скочиха срещу фотоволтаиците в плодородни земи
Президентът наложи вето
Агроведомството е блокирало исканията за прекатегоризация на държавни земи
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Спадът от 30 на сто в изкупните цени на млякото не се отразява в цените на дребно
Въвеждат агрофотоволтаици за запазване на общинските пасища
Браншовик призовава да се изграждат слънчеви панели над ягоди и малини
Гечев „осветли” пред депутати схема с фотоволтаици за „кражба” на плодородна земя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини