Начало » Новини » Коментари
18.12.2023 г.

Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили

Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили

sinor.bg

Точно преди година от името на животновъди от цялата страна председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев беше сигнализирал прокуратурата за зачестилите случаи на натиск от страна на кметове и общинари върху фермери, ползващи под наем мери, пасища и ливадите по места. Целта на местните власти бяха да принудят животновъдите да се откажат от договорите за ползване на общинските фондове, представяйки терените като уж „неизползваеми” земи в полупланински райони, защото, когато в продължение на 2 години подобни терени не се използват за селскостопански нужди, те придобиват подобен статут.

Припомняме, че европейското законодателство не позволява да се сменя предназначението на земеделската земя в ЕС поради силното намаляване на площите с плодородни почви, необходими за осигуряване на продоволствието в света. Затова и местните власти са потърсили вратичка, като отдават пасищата и ливадите дългосрочно за по-високи наеми на инвеститори в соларни паркове. И вместо да се ограничават с минималния наем, който взимат в момента от животновъдите, очевидно е надделял интересът да отдават земите за подобни инвеститорски проекти.

Година, след като от браншовата организация са сезирали прокуратурата за тези случаи, се очаква отговори по конкретните казуси. Още миналата година всички районни прокуратури из страната са започнали проверки, които са разпоредени от ВАС, съобщи Караколев. Някои от животновъдите са били разпитвани по конкретни казуси. Към този момент информация за хода на разследванията все още не се съобщава, така че сме в очакване

Извън тези прокурорски преписки, през август тази година Софийската градска прокуратури образува досъдебно производство във връзка с друга проверка, свързана с преобразуване на плодородни земи в нискокатегорийни, с цел да се получи разрешение за изграждане на слънчеви панели (т.е. земеделската земя да се ползва за неземеделски дейности). Дебело ще подчертаем, че тази прокурорска преписка е образувана във връзка с резултати от проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В резултат от разследването, в края на октомври имаше и арести на двама ръководители от Селскостопанската академия, заподозрени за участие. Впоследствие те бяха освободени от ареста, като разследването продължава.

Проверка на Комисията за противодействие на корупцията... 

Припомняме тези важни за земеделските производители съдебни казуси, свързани с пасищата и ливадите, защото в резултат на сигналите още през август министърът на земеделието Кирил Вътев забрани да се одобряват искания за преобразуване на земеделски обработваеми земи от 5 и 6 категория (плодородни) в по-висока 8-10-а (неплодородни). Капакът на всичко беше опитът през Закона за енергията от възобновяеми източници тихомълком да се въведат изменения в Закона за опазване на земеделски земи, разрешаващи ВЕИ-та (възобновяеми енергийни източници) да се строят и върху плодородните почви от 5-та и 6-та категория. Сиреч, „изяждането” на плодородните земи да продължи да се извършва, но този път законно.

Ако обобщим, 2023 година може спокойно да се определи като година на битките за запазване на родния чернозем – спечелени от земеделците. За обществеността обаче неизвестен остава отговора на въпроса – дали някой ще посочи с пръст авторите на схемите, предизвикали всичките тези скандали!

Екатерина Стоилова 

Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
4989
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
След ареста
Банов и Кръстева отричат да са прекатегоризирали земите за соларни паркове
Консултативен съвет по поземлените отношения
Преобразуането на земи от 5 в 8 категория е забранено още през август
Спешно заседание на Комисията по поземлени отношение в МЗХ
Христов: Невиждано е в Бургаско да градят соларен парк върху 8 500 дка плодородна земя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини