Начало » Новини » Коментари
19.10.2023 г.

Христов: Невиждано е в Бургаско да градят соларен парк върху 8 500 дка плодородна земя

Спешно заседание на Комисията по поземлени отношение в МЗХ
Христов: Невиждано е в Бургаско да градят соларен парк върху 8 500 дка плодородна земя

sinor.bg

Комисията по поземлените отношения към агроминистерството се събира днес за второто си заседание, основна тема на което ще бъде законовата промяна, тихомълком прокарана от парламента и даваща право слънчеви панели да се строят и върху плодородни земи от 5-а до 7-ма категория. Подобно разрешение досега се издаваше за неплодородни терени от 8-ма до 10 категория и това беше разписано в Закона за опазване на земеделските земи. На 13 октомври обаче в „Държавен вестник” бяха обнародвани поправки в Закона за енергията от възобновяеми източници, където в преходните и заключителни разпоредби избраните от целия народ депутати спокойно са решили, че ВЕИ-та могат да никнат и върху висококатегорийна обработваема земеделска земя.

В тази връзка зърнопроизводителят от Старозагорско Радослав Христов, който е и председател на Тракийския съюз, ясно заяви в интервю за националното радио, че целият земеделски бранш ще се обърне към управляващите с искане да коригират тези законови промени, защото са в разрез с цялата европейска практика. „Къде в Европа сте видели подобни соларни чудовища да бъдат, изграждани върху хиляда и петстотин декара, че и повече, плодородна земя, както става в България”, риторично попита Христов. Там подобни системи могат да се монтират основно върху сгради или крайно неплодородни терени, като се отчита и влиянието върху околната среда, припомни Христов. В същото време подобен проект се гласи да бъде одобрен от общински власти в Бургаско, като разрешението там е за соларен парху върху цели 8 500 декара. „Къде са еколозите, питам аз, и защо не протестират срещу изграждането на подобен проект, защото няма как тези мощни солари да не дават негативно отражение и върху микроклимата, и върху земеделската земя. А за подобни проекти задължително трябва да има оценка върху околната среда преди тяхното построяване”, заключи зърнопроизводителят.

Ще припомним, че още миналата седмица с официално писмо до институциите протест срещу тази законова промяна отправиха всички членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Критиката на НАЗ за законовите поправки

В интервю за националното радио днес председателят на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева също подчерта небходимостта от коригиране на тези текстове, защото те ще предизвикат юридически противоречия със сега действащите процедури.

В началото на седмицата и президентът Румен Радев сезира Коституционния съд за тези промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Мотивът е, че „с допускането на строителство на съоръжения за вятърна, слънчева, водноелектрическа, геотермална или енергия от биомаса и биогорива, върху висококачествена земя (5-а категория), се позволява промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България. Всичко е в противоречие с разпоредбата на чл. 21 от Конституцията на Република България, според която земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди. Промяна на нейното предназначение се допуска единствено по изключение и при доказана нужда. Нито в мотивите, нито в разискванията по законопроекта такава необходимост не е обсъждана. Нещо повече, не са взети предвид възраженията на Министерството на земеделието и храните, а голяма част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене”, се казва в становището на президентството.

Христов: Невиждано е в Бургаско да градят соларен парк върху 8 500 дка плодородна земя
16284
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След ареста
Банов и Кръстева отричат да са прекатегоризирали земите за соларни паркове
Консултативен съвет по поземлените отношения
Преобразуането на земи от 5 в 8 категория е забранено още през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини